Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Ostatnio oglądałam w telewizji sprawę, gdzie przesadzono drzewo z terenu budowy kortów tenisowych.Wystąpiono o pozwolenie na ścięcie drzewa, uzyskano pozwolenie , ale chyba naliczono im widać sporą kwotę gdyż zdecydowano o przesadzeniu starego drzewa i powiadomieniu o tym stosownego urzędu.Wcześniej nieco jednak urzędnicy zauważyli, że drzewa nie ma, naliczyli karę i nie pomogło tłumaczenie, że drzewo przesadzone.
Oglądając jednak przycięte i przesadzone drzewo przez specjalistyczna firmę naszły mnie wątpliwości.Nawet gdy zacznie dawać oznaki życia, to tylko patrzeć jak zacznie się starzeć, a nie lepiej od razu posadzić młode troszkę podrośnięte ( nie mała sadzonka) i patrzeć jak rośnie i pięknieje z roku na rok?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fallenangelv pisze::shock: no to pięknie.Ciekawe jak daleko to zabrnie?.............
Zabrnie pewnie dotąd, aż uprawianie warzyw na ogródku będzie wymagało koncesji. Chyba, ze wcześniej socjalizm upadnie :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bishop pisze: uprawianie warzyw na ogródku będzie wymagało koncesji. Chyba, ze wcześniej socjalizm upadnie :wink:
Mamy Unię Europejską :lol:
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

avok pisze:"od następnego roku w większości regionów Polski -drzewka owocowe starsze 5-ciu lat będą wymagały zezwolenia na wycinkę"....Pięknie...
No to jakiś istny cyrk :shock:. Rozumiem potrzebę ochrony przyrody ale bez przesady.

Za to w mojej okolicy z tego co zauważyłem zezwolenia są wydawane jak ciepłe bułeczki, wszędzie zwłaszcza z okolicznych pasów drogowych znikają głównie topole, wszelkiej maści i wieku a nowych nasadzeń jakoś nie widać.. A tam gdzie drzewa mogą sobie rosnąć bez przeszkód, czyli w okolicznej dolinie rzeki spustoszenie sieją bobry.. i bądź tu mądry :roll: Wypadałoby zwrócić uwagę na takie rzeczy a nie na pierdoły.
Pozdrawiam, Maciek.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W mojej okolicy zaś 'panuje moda' na ogławianie drzew i mordercze cięcie wszelkich krzewów, zwłaszcza zieleni przy obiektach publicznych 'w kostkę' :evil:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

może nie wszyscy wiedzą ale za wykarczowanie krzewów też jest przewidziana kara bodajże 350 zł za m2 :wink: co do świerka z początku tematu to udowodnił bym ze był to świerk klujący -wiec nie drzewo rodzime :wink: co do tej wielgachnej lipy - skoro jeden konar już się odłamał to tym faktem bym uzasadnił potrzebę wycinki :idea: idźmy dalej - sadzenie lip gdzieś pod lasem w okolicy Łodzi jest bez sensu - lipa nie jest naturalnym składnikiem tamtejszych lasów ,juz lepiej dęby posadzić.a co do tego obcinania bez pojęcia to jest właśnie efekt istniejącego obecnie prawa - wyciąć nie można ale o ogławianiu nie ma mowy - wiec stosuje się prostą metodę - ogławia radykalnie a po czymś takim drzewo w rok -dwa zamiera -wtedy występuje się o zgodę na wycięcie martwego drzewa zagrażającego bezpieczeństwu :idea: 8-) Ja to nawet często ogławiam ale mam kilkanaście wierzb glowiastych :wink:
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Dadam pisze: A jak nic nie zostanie z drzewa? Absolutnie nic, jeszcze tego samego lub następnego dnia (...)
Cytat:

"w sytuacji gdy ustalenie obwodu lub gatunku zniszczonego lub wyciętego bez zezwolenia drzewa jest niemożliwe, dane do wyliczenia kary ustala się na podstawie informacji zebranych w toku postępowania administracyjnego. Duże znaczenie mają zeznania sąsiadów. W takich przypadkach karę dodatkowo powiększa się o 50 proc."

Swagman pisze:co do świerka z początku tematu to udowodnił bym ze był to świerk klujący -wiec nie drzewo rodzime
Gdybyś udowodnił, że to było drzewo owocowe, na które nie trzeba było pisać wniosku - to sporo by zmieniło. Rodzime czy nie, to nie ma znaczenia.
Swagman pisze:to tym faktem bym uzasadnił potrzebę wycinki(...)
Kary sa naliczane z urzędu nie za brak merytorycznych argumentów przemawiających za wycinką, ale tylko i wyłącznie za uchybienia formalne - brak złożonego wniosku i udzielonej przez urzędników zgody.
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Post »

Za same krzaki śnieguliczki urzędniczka naliczyła mnie karę w przypadku wycięcia bez zezwolenia : 250m2 x 400zł = 100.000zł + postępowania administracyjne.
Sąsiadowi za wycięcie 4-ch modrzewi które zasadził 5-6 lat temu od 4 od 5 metrów naliczono karę do zapłaty - 22.000zł.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Ochrona środowiska w Polsce często nie ma nic wspólnego z ochroną. :shock: :twisted: .
Dziwi mnie tylko jedno że o środowisko dbają i sadzą roślini tylko zwykli ludzie tacy jak my,a ci co dostają wyróżnienia za ochronę to....................................................
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Fallenangelv pisze:Dziwi mnie tylko jedno że o środowisko dbają i sadzą roślini tylko zwykli ludzie tacy jak my,a ci co dostają wyróżnienia za ochronę to....................................................
... "ekolodzy" :lol:
Awatar użytkownika
Dadam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lis 2009, o 13:20

Post »

Łysy pisze: "w sytuacji gdy ustalenie obwodu lub gatunku zniszczonego lub wyciętego bez zezwolenia drzewa jest niemożliwe, dane do wyliczenia kary ustala się na podstawie informacji zebranych w toku postępowania administracyjnego. Duże znaczenie mają zeznania sąsiadów. W takich przypadkach karę dodatkowo powiększa się o 50 proc."
To jeszcze jedna hipotetyczna sytuacja:
Wycięto drzewo, usunięto korzenie - nie ma nic. Na miejscu starego drzewa czy też krzewu rośnie inne, świeżo posadzone tego samego gatunku (Panie, nic nie wyciąłem to tam zawsze rosło, obciąłem tylko troszkę :lol: ). Czy prawo mówi coś na ten temat?

Tak przy okazji - czy można posadzić od razu nowe drzewo w miejsce starego (tego samego dnia), czy raczej należałoby poszukać innego miejsca obok albo jakoś specjalnie przygotować podłoże? Jak duże korzenie może mieć 10-letni żywotnik?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

avok pisze:Jestem w trakcie załatwiania zezwoleń na wycinkę drzew,i ten temat bardzo interesujący w tym czasie dla mnie,Pani która przyjechała do komisyjnego mierzenia drzew oznajmiła mnie ze"od następnego roku w większości regionów Polski -drzewka owocowe starsze 5-ciu lat będą wymagały zezwolenia na wycinkę"....Pięknie...
A na podstawie jakich przepisów? Może wydanych w postaci uchwał Rad Gmin.

Obecnie na podstawie ogólnych zapisów drzewa owocowe nie wymagają zezwolenia (art. 83 ust. 6 pkt 2 ustawy o ochronie przyrody ujednoliconej w 2009r. Dz. U. Nr. 151, poz. 1220 i Nr 157 poz. 1241) chyba, że rosną na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków lub obszarach prawem chronionych.
Łysy
200p
200p

Post »

Dadam pisze:To jeszcze jedna hipotetyczna sytuacja(...)
Koszty legalnego załatwienia sprawy: 0,0 zł , wizyta w urzędzie, wypełnienie wniosku i w ciągu 30 dni pisemna zgoda.

Koszty w razie kłopotów trudne do oszacowania: kara liczona w tyś. zł, wezwania, przesłuchania, ganianie po urzędach :evil:

Nad czym się tu zastanawiać :roll:
Awatar użytkownika
Dadam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lis 2009, o 13:20

Post »

Łysy pisze:Koszty legalnego załatwienia sprawy: 0,0 zł , wizyta w urzędzie, wypełnienie wniosku i w ciągu 30 dni pisemna zgoda. (...) Nad czym się tu zastanawiać :roll:
Nie chce się...
Łysy
200p
200p

Post »

To sobie pierwszy post z tego tematu przeczytaj. Ucz się na błędach innych ;:223
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”