Grzyby w ogrodzie. Czym zwalczyć?Jaki fungicyd poradzi sobie?
- asia0809
- 1000p 
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzyby w ogrodzie. Czym zwalczyć?Jaki fungicyd poradzi sobie?
Znalazłam to dziś na korze, którą wyściółkowane są rabaty. Nie wiem czy są to jaja szkodników i należy je zniszczyć czy też jakiegoś pożytecznego stworzonka. A może to kolonia grzyba? Proszę o pomoc w diagnozie.  

- flowers
- Przyjaciel Forum 
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaja szkodników czy grzyb?
cokolwiek to nie jest, wywiozłabym jak najdalej od ogrodu lub spaliła. Zarazasia0809 pisze: Nie wiem czy są to jaja szkodników i należy je zniszczyć czy też jakiegoś pożytecznego stworzonka. A może to kolonia grzyba? Proszę o pomoc w diagnozie.

Pozdrawiam

- paco
- Przyjaciel Forum 
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Grzyby w ogrodzie.Czym zwalczyć?Jaki fungicyd poradzi sobie?
Na początku zacytuję Erazma ? gdyż, po przeglądnięciu wątków dotyczących zwalczanie grzybów ? chyba jedynie On postanowił do końca walczyć z grzybami.
Trochę jednak zmartwiła mnie ostatnia zacytowana wiadomość.
Dziś zauważyłem grzyby na swoim klombie i wcale mi się to nie podoba. 

Są to co prawda inne grzyby niż prezentowane w czytanych przez mnie wątkach, ale ciekawy jestem, czy ktoś jeszcze próbował walczyć z grzybami?
Erazm - a może Ty masz nowe doświadczenia? 

Na razie opanowały one kilka roślin i teren ~1 ? 2 m2 ? w najgorszym przypadku, jeśli nic nie dowiem się nowego o zwalczaniu grzybów mogę wymienić całą tą ziemię 

Trochę jednak zmartwiła mnie ostatnia zacytowana wiadomość.
Erazm pisze:Ponieważ od 3-4 dni pokazują mi się grzybki na trawniku opryskałem te miejsca dziś siarczanem miedzi w dawce jak wyżej. Zobaczę jaki to przyniesie skutek.pogotowie ogrodnicze pisze: zastosowanie 3,5 grama na litr wody i na 1 m2 trawnika jest dawką bezpieczną
The Lawn Expert-Dr.D.G.Hessayon
Janusz
Erazm pisze:Po opryskaniu - podlaniu siarczanem miedzi grzyby już mi nie rosną w trawie. Polecam ten środek.
Erazm pisze:
Ale po 1 - 2 miesiącach grzyby pokazują się ponownie. Do ilu gram można zwiększyć dawkę?
Na próbę polałem kawałek trawnika dawką 7 gram siarczanu miedzi na litr wody (oczywiscie trzeba brać poprawkę na padające deszcze, które to rozcieńczają).
Erazm pisze:Ciężko je zwalczyć. Ja zrezygnowałem z walki.
Dziś zauważyłem grzyby na swoim klombie i wcale mi się to nie podoba.

Są to co prawda inne grzyby niż prezentowane w czytanych przez mnie wątkach, ale ciekawy jestem, czy ktoś jeszcze próbował walczyć z grzybami?
Erazm - a może Ty masz nowe doświadczenia?

Na razie opanowały one kilka roślin i teren ~1 ? 2 m2 ? w najgorszym przypadku, jeśli nic nie dowiem się nowego o zwalczaniu grzybów mogę wymienić całą tą ziemię

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Dzięki - czyli jednak pomogło.Erazm pisze:Stosuj siarczan miedzi. W miejscu gdzie podlałem nim grzybów nie ma, ale występują w innych miejscach na trawniku (w pobliżu). Zwapnuj też glebę.

Zapomniałem napisać, że ziemia w pobliży rosnących grzybów ma odczyn obojętny lub lekko zasadowy. Nie ma odczynu kwaśnego - co nie znaczy, że wapnowanie może dodatkowo pomóc w zwalczaniu grzybów.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Ciężka - to ciężka  ale zasatanawiam się, czy nie cięższą pracą byłoby wymiana ziemi.
  ale zasatanawiam się, czy nie cięższą pracą byłoby wymiana ziemi.
Warto spróbować!!!
Jeszcze raz dziękuję!

ale zasatanawiam się, czy nie cięższą pracą byłoby wymiana ziemi.
  ale zasatanawiam się, czy nie cięższą pracą byłoby wymiana ziemi.Warto spróbować!!!
Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Oczywiście o efektach poinformuję - jeśli będą pozytywne to myślę, że będą również pożyteczne dla innych forumowiczów - tak jak Twoja walka z grzybami. 

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Jeszcze pytania dotyczące zwalczanie grzybów kapeluszowych.
1. Gdzie można kupić siarczan miedzi, (objechałem dziś różne markety i nigdzie nie jest dostępny)?
2. Czy stosował ktoś miedzian (zamiast siarczanu miedzi)?
3. A może ktoś stosował środki proponowane przez firmę Target w poradach ogrodniczych?
http://www.target.com.pl/faq2/13.html

1. Gdzie można kupić siarczan miedzi, (objechałem dziś różne markety i nigdzie nie jest dostępny)?
2. Czy stosował ktoś miedzian (zamiast siarczanu miedzi)?
3. A może ktoś stosował środki proponowane przez firmę Target w poradach ogrodniczych?
http://www.target.com.pl/faq2/13.html
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Dziękuję Andrzeju!
Zapomniałem, że jest coś takiego jak Allegro - siarczan miedzi 1 kg/14 PLN + przesyłka.
Siarczan miedzi znalazłem również w centrali zaopatrzenia rolniczego - opakowanie 5 kg/90PLN.
Jutro będę miał również inny środek (wypróbowany przez kolegę) - nie znam jeszcze jego nazwy, ale mam zapewnienie, że był w 100% skuteczny 

Zapomniałem, że jest coś takiego jak Allegro - siarczan miedzi 1 kg/14 PLN + przesyłka.
Siarczan miedzi znalazłem również w centrali zaopatrzenia rolniczego - opakowanie 5 kg/90PLN.
Jutro będę miał również inny środek (wypróbowany przez kolegę) - nie znam jeszcze jego nazwy, ale mam zapewnienie, że był w 100% skuteczny

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,

Nasz ogród,