Kroton, kwitnienie
- karolcik85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2007, o 13:37
Zakwitł mi kroton
Spotkała mnie rzecz niezwykła - mój młody kroton wypuścił dwa pędy kwiatowe. Jeszcze się nie otworzyły, ale na pewno to nastąpi.
Co sądzicie na ten temat - czy to dobry znak dla tej rośliny czy zamierza wyrzucić nasiona i zakończyć żywot?
Tego drugiego jakoś nic nie zwiastuje...
Co sądzicie na ten temat - czy to dobry znak dla tej rośliny czy zamierza wyrzucić nasiona i zakończyć żywot?
Tego drugiego jakoś nic nie zwiastuje...
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakwitł mi kroton
Odwdzięczył się za dobrą opiekę, ma u Ciebie idealne warunki
Jednak kwiaty nie należą do najpiękniejszych, można je obrywać na rzecz liści.

Jednak kwiaty nie należą do najpiękniejszych, można je obrywać na rzecz liści.
Pozdrowienia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy możemy zobaczyć zdjęcie kwiatu krotona???
Jak rozkwitnie do końca rzecz jasna...
Strasznie jestem ciekawa ...
Jak rozkwitnie do końca rzecz jasna...
Strasznie jestem ciekawa ...

A pewnie, pewnie!
Spróbuję za dnia dopaść resztki dziennego światła...
Spróbuję za dnia dopaść resztki dziennego światła...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ciekawie ale czy ładnie?
Kwestia gustu.
Warto jednak odnotować w pamięci fakt kwitnienia krotonu.
Dziękuję Sylwio za zaspokojenie mojej ciekawości.
To zapewne pąki,nadal ciekawa jestem wyglądu kwiatuszków a może nawet zapachu...

Kwestia gustu.
Warto jednak odnotować w pamięci fakt kwitnienia krotonu.
Dziękuję Sylwio za zaspokojenie mojej ciekawości.
To zapewne pąki,nadal ciekawa jestem wyglądu kwiatuszków a może nawet zapachu...

- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Też się nie spodziewałam,że w ogóle krotony kwitną. Zastanawia mnie natomiast ten jego niby "kwiat". To są malutkie kuleczki i wyglądają jak nasionka. Czy to możliwe?
Tak ale powinny się otworzyć.Będą to takie jasne "pręciki". Widziałam w necie ale także dzisiaj widziałam na żywo
Córka mnie siłą odciągnęła od cudzego okna i powiedziała, że obciach tak komuś zaglądać 

-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
Mój kwitnie dość regularnie i nigdy tych kwiatów nie obrywam. Może nie są atrakcyjne ale jak taka jego wola
Nie wiecie czy kroton wytwarza nasiona bo nie chcę go przycinać ,żeby zrobić sadzonki.

Nie wiecie czy kroton wytwarza nasiona bo nie chcę go przycinać ,żeby zrobić sadzonki.
Wracam do mojej obietnicy. Moje kwiatuszki inne niż u sylwika, ale też i odmiana krotona inna.
Oto moje:
Faza 1

Faza 2

Faza 3

Oto moje:
Faza 1

Faza 2

Faza 3

W ubiegłym roku mój kroton zakwitł po 10 latach po czym padł.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Boszsz, nie strasz mnie!
Mój jest jeszcze bardzo młody.
Kwiat już zgodnie z sugestiami Tego Forum obcięłam.
Mój jest jeszcze bardzo młody.
Kwiat już zgodnie z sugestiami Tego Forum obcięłam.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 wrz 2007, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój kroton ma hmm... sam nie wiem dokładnie ale około 6 lat. pierwszy raz zakwitł mniej więcej rok może 2 lata temu. drugi raz jakieś kilka miesięcy temu, a 3 raz... właśnie teraz zaczyna kwitnąć. także jak widzisz kroton to nie jakaś odmiana agawy która jak zakwitnie to umiera:)
Ja kwiaty także usuwam. pożytek z nich żaden (poza samym faktem kwitnienia) a kwitnienie wpływa na zahamowanie wzrostu rośliny - zamiast na dekoracyjne liście to kroton zużywa energie na niedekoracyjne kwiaty:)
Czy ktoś się orientuje czy krotona można doświetlać? bo teraz kiedy jest "krótki dzień" i mało światłą liście u mojego już się tak nie wybarwiają i dominuje kolor zielony:(
Ja kwiaty także usuwam. pożytek z nich żaden (poza samym faktem kwitnienia) a kwitnienie wpływa na zahamowanie wzrostu rośliny - zamiast na dekoracyjne liście to kroton zużywa energie na niedekoracyjne kwiaty:)
Czy ktoś się orientuje czy krotona można doświetlać? bo teraz kiedy jest "krótki dzień" i mało światłą liście u mojego już się tak nie wybarwiają i dominuje kolor zielony:(
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
Kroton dwa rodzaje kwiatów i Echmea
Witam,
zauważyłam u swojego krotona dwa rodzaje kwiatów. Są więc jednopłciowe. Najpierw były kwiaty z jakby "słupkami", a po ich obumarciu kwiaty z pręcikami i pyłkiem. Więc niemożliwe było zapylenie.

zauważyłam u swojego krotona dwa rodzaje kwiatów. Są więc jednopłciowe. Najpierw były kwiaty z jakby "słupkami", a po ich obumarciu kwiaty z pręcikami i pyłkiem. Więc niemożliwe było zapylenie.