Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Post »

Witam miłych gości!
Marysiu - żadnych szczegółów nie znam. Do lata jeszcze daleko. Termin zależy od przyjazdu Wiesi do kraju. Jak tylko coś będę wiedziała to oczywiście dam Ci znać.
Dziękuję Aga! A co do sadzenia ...to kto wie. Moje chryzantemy wciąż stoją na balkonie. Zastanawiam się czy posadzić je czy przezimować w piwnicy.
Markus - pozdrowienia przekazane - dzięki. Córka ma istnego "bzika" na punkcie konie. To już czwarty rok. Ma nawet odznakę jeździecką. Jak zaczynała swoją przygodę z końmi w wieku 11 lat to myślałam, że szybko Jej przejdzie - jak to u dzieci.
Zakup ajanii Ci polecam. Ładnie się prezentuje i u Ciebie na pewno będzie kwitła :D
Witaj Halinko! Zaległościami nie przejmuj się. Chyba każdy ma jakieś :wink: Miło, że czasem zaglądasz. Za córcię dziękuję! Przyjemnie czyta się pochwały. O goryczkę muszę dbać, bo to moje marzenie.
Basiu - trafiłaś do mnie, a nie do Halinki :wink: Cieszę się jednak, że i Tobie przydadzą się wiadomości o zimowaniu ajanii. To fajna i taka uniwersalna roślina. Dobrze się komponuje chyba wszędzie i ze wszystkim. Dopiero po zimie będę mogła stwierdzić na ile przepuszczalne podłoże ma mój skalniak. Większość skalniakowych roślin nie lubi nadmiaru wody.

Na działce strasznie mokro. Chodzi się jak po gąbce. Rozwaliła się pergola. Trochę dziwnie, bo skorodowały pręty 10 cm nad ziemią. Złamały się oba ze strony róży. M wbił dodatkowe pręty i przymocował drutem pergolę do nich, ale wiosną trzeba koniecznie pomyśleć o nowej. No cóż jakie pieniądze taki towar. Miałam jednak nadzieję, że dłużej wytrzyma. Latem pomalowałam ją i wzmocniłam żeliwną kratką od strony clematisów.
Choć to już grudzień na balkonie wciąż kwitnie osteopermum, żółta chryzantema ładnie się trzyma, a w domu zakwitł kolejny grudnik:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na działce zostawiłam dwa krzaczki osteopermum w gruncie. Większych szans na przeżycie zimy nie mają, ale zobaczymy. To będzie taki eksperyment :wink: Na razie wciąż wyglądają ładnie choć nie kwitną.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tujko - trzymam Cię za słowo!!!!!
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Genialna osłona goryczki :D . Z ciekawości - Twoje dzieło?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

O, widzę u Ciebie ciekawy kolorek grudnika. Żółty czy raczej kremowy w realu ?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj IZO, spacerując po Twoim ogrodzie, mam wrażenie że w Twojej okolicy zima odpuściła, tyle kwitnących kwiatów to jeszcze o tej porze w ogrodzie nie widziałem.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bo Iza ma wszystko pod niewidzialnym kloszem.... :wink: :lol:
Nawet w środku zimy coś będzie u niej kwitnąć. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Witaj Iza,super jest ten Twój ogród!!! ;:138
Dawno nie zaglądałam,bo kiepsko u mnie z czasem :roll:
Pozdrawiam Cię serdecznie i postaram się poprawić ;:170
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podmokłe - to rosliny sie napiją a wiosną będa silne. Gorzej jak jest susza jesienią a nie ma śniegu, to potem na wiosnę susza glebowa...
Ja to bym wsadziła chryzantemy na działkę zimować, bo jak je rozhartujesz w piwnicy to w nastepny rok znów mogą nie przetrwać, a skoro już aż tak długo na zewnatrz kwitną, to chyba są przyzwyczajone...tylko potem je dobrze okryć. Mnie sie wydaje warto zaryzykować...Sa naprawde piekne. Tyle roślin u Ciebie kwitnie! Tadeusz ma rację!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Piękny atłasowy kolor grudnika.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D
Dopatrzyłam się żółtej chryzantemy - jest wyjątkowa tzw. anemonowa, wewnętrzne kwiaty rurkowe są wydłużone i wyrośnięte i tworzą wypukłą tarczę a kwiaty języczkowe, (te płatki) okalają te rurkowe. Bywają odmienne kolory kwiatów rurkowych i języczkowych, wówczas chryzantema jest dwukolorowa. A Twoja jest jednobarwna.
Tak sobie myślę, czy posadziłabym ją teraz do gruntu - raczej nie. Jeżeli chcesz mieć ją na pewno, to lepiej ją przezimować w chłodnym pomieszczeniu i posadzić dopiero w maju. Jesienią na pewno zakwitnie. A potem zostawić ją na zimę - jeżeli to gatunek ogrodowy to przezimuje i się przyjmie a jeżeli nie to nie.
Chryzantemy, które nabyłam teraz jesienią wsadziłam do gruntu, gdyż poszukuję odmian ogrodowych nie wymagających szczególnej pielęgnacji. Która przetrwa ta zostanie. Postawiłam na ilość, co przerodzi się w jakość :wink:
W przypadku tej pięknotki - warto na nią dmuchać i chuchać. Zwłaszcza, że jest jedna.
Tujko, ale co ja tam uczę uczonego - wszystkie Twoje rośliny są pod wspaniałą opieką!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Dla mnie to kolor perłowy, ale jak powszechnie wiadomo faceci nie znają się na kolorach :wink: . Niesamowity :shock:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witaj Iza patrzę na Twojego cudnego grudniaczka i się zastanawiam czy czasami Jadzieńka nie robiła mi szczepek z takiego samego :roll: , jeżeli nie to czy wiosną będę mogła prosić o gałązkę ;:180
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

O rany! Ilu gości :roll: ?! Ile pytań bez odpowiedzi :oops: , a ja gdy uda mi się dopaść wolny komputer siedzę nad fotkami róż. Został ogłoszony konkurs i pomyślałam sobie nieskromnie, że może i ja jakąś królową wystawię... Nie mam ich zbyt wiele, większość jest NN ukorzenione przeze mnie, ale nie mogę się zdecydować. Plusem tego jest, że w końcu zrobiłam specjalny folder na różane fotki.

Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa. Zacznę od końca :wink:
Elu - oczywiście, że podzielę się grudnikiem. Widziałam tego u Jadzi - piękny. Wydaje mi się, że tamten ma bardziej zdecydowany kolor.
Krzyśku - chyba nie tylko faceci mają ten problem. Natura jest tak bogata w barwy, że trudno je wszystkie nazwać. Ja też bym chyba powiedziała, że środek tych kwiatów jest perłowy. Za to wierzch ewidentnie wpada w żółty.
Elu - grudnik jest raczej żółty na wierzchu z domieszką różu, a wewnątrz perłowy. Ten kolor mnie tak zaskoczył, że musiałam go kupić.
Grażynko-księgowa - cieszę się, że wpadłaś z wizytą. Piękne to Ty masz widoki na swojej działce :P
Oranio - dzięki za rady i nazwanie żółtej chryzantemy.Masz już sporą wiedzę o nich! U kogoś na Forum widziałam taką w kolorze czerwonym rosnącą w gruncie. W tej misie rosną 3 sztuki. Kupiłam ją za 2 zł i myślę, że mogę zaryzykować. Ja również szukam odmian, które poradzą sobie w ogrodzie - mam problem z przechowywaniem :( Pewnie 2 krzaczki posadzę w ogrodzie, a ten jeden jakoś przechowam do wiosny i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na mój nos ta żółta ma większe szanse przeżyć zimę w gruncie niż ta biała igiełkowa. Tam też są 3 sztuki i zrobię z nimi tak samo.
Aga - pewnie masz rację z tą wodą. Tylko trzeba zrobić małą poprawkę na to, że u mnie gleba ciężka, gliniasta. Jak na moknie to potrzebuje mnóstwo czasu by podeschnąć i mocno utrudnia wszelkie prace ogrodowe.
Witaj Iwa! Cieszę się, że wróciłaś na łono Forum. Jak widzisz ja wpadłam "jak śliwka w kompot" :roll: Jeszcze raz dzięki, że dałaś mi namiar. Miło mi, że Ci się podoba. Choć nazwa ogród jest trochę na wyrost. To wciąż działka ROD. U Ciebie to jest OGRÓD!
Grażynko - klosza nie mam :( , ale aura wciąż jesienna. Żebyś wiedziała, że czekam na zimowe kwitnienie - liczę, że ciemierniki mnie nie zawiodą i zakwitną :wink:
Miło Cię widzieć Tadeuszu! No cóż jakoś zima wcale się nie śpieszy...Pewnie będzie podobnie jak w zeszłym roku: ciepło, ciepło, a potem siarczyste mrozy. Te ostatnie fotki to z mojego balkonu. Nie miałam czasu uprzątnąć skrzynek w październiku i chyba dobrze, bo nawet pelargonie angielskie zawiązują teraz pąki :shock:
Asiu - dzięki! To rękodzieło córki. Jak była w podstawówce była zafascynowana tymi żelowymi farbami do witraży.
Marysiu - u mnie słowo droższe od pieniędzy! Pomysł spotkania padł gdy Wiesia przyznała się, że pochodzi z Gdańska i ma zamiar w przyszłym roku zawitać w kraju.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza wielgachna ;:196 dla Ciebie .
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Izo!

Przeglądnełam parę stron wstecz i widzę, że u Ciebie wiosna na całego.
Goryczki w porównaniu z innymi roślinami skalnym kwitną bardzo długo.
Moje jesienne Scabry mają czerwone liście od chłodu i jeszcze
kwitną. Wiosną kiedy przychodzą upały wtedy przekwitają szybciej
/są to rośliny typowo górskie i nie lubią wysokich temperatur/.
Miłego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”