Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Mala_mi- ale Twoja zyje...dla mnie za delikatna chyba na razie była ;) Spróbuję z innymi botanikami <myślę o p.mariae i p.pantherina>, może wtedy jeszcze raz się skuszę na bellinę...
Narazi ebardzo chcę upolować katlejkę :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda belliny, ale tak się czasem zdarza... To pierwszy storczyk, który ci usechł? Wow, mi uschło bardzo dużo (głównie storczyki sympodialne, które po prostu nie lubią moich warunków, jak Phal., to usychały, gdy np. kupiłam przelany albo jakiegoś poparzyło słońce). Moją bellinę mam prawie 13 miesięcy, ale też średnio rośnie, jeszcze nie kwitła, siedzi teraz pod folią. Z bellinopodobnych storczyków fajny jest Phal. Penang Girl (bellina x venosa), ma cudowny zapach. Ciekawe, czy mój powtórzy kwitnienie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Justynko szkoda belliny- niby się tak mówi, trudno jeden storczyk mniej- ale w sercu pozostaje żal i jakiś smutek. Na szczęście inne mają się świetnie, niech ładnie i szybko rosna i pięknie kwitna.

Dzięki za propozycję, ale chyba już na Oncidium się nie zdecyduję- właśnie wyrzuciłam resztki drugiego. Niby wiem, że są mało problemowe, ale ja jakoś nie mam do nich ręki i chyba warunków. Muszę trochę odczekać. Może kiedyś znów się skuszę?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa-chyba za szybko się skusilam na tą delikatną bellinę...Ale może kiedyś zorganizuję sobie małe akwarium-orchidarium i wtedy bellinkę znów kupię z przeznaczeniem do akwarium ;)

Śnieżka-może i Masz rację z tym odczekaniem, ja właśnie podobnie postąpię i może kiedyś znów sobie kupię bellinkę...A oncidium, no cóż takiego drugiego u Nikogo na forum nie widziałam. Wydaje mi się, że jest bezproblemowe. Nie znam się na cambriowatych, a ono rośnie jak głupie...
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ty tej bellinie nalałaś wody do stożka przy podlewaniu? A do orchidarium byłaby dobra, bo lubi wyższą wilgotność (może dlatego u mnie nie kwitnie, bo nie mam wysokiej wilgotności). Chciałabym mieć orchidarium lub jego podróbkę, ale nie mam miejsca, mój pokój, choć dość duży, jest bardzo nieustawny. Kiedyś może będę miała. Mój T. umiałby mi coś takiego zrobić. Ale póki go nie mam, moje botaniczne muszą stać na parapecie z innymi storczykami.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- nie wiem, co źle zrobiłam, ale chyba to za częste podlewanie <nie moczyłam jej, a podlewałam> i to pewnie na dodatek zbyt często, mniej więcej raz na 5 dni. Ja myślę, że i Tobie kiedyś uda się zrealizować marzenie o mini orchidarium. Ja sobie meble musze wymienić na niższe w pokoju, wtedy będę mieć gdzie postawić akwarium ;) Ale to też na razie marzenie dośc odległe... ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bellinę trzeba podlewać częściej, ale jak ugniła, to znaczy, że trochę wody dostało się między liście.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko, czytam tak sobie całą historię Twojej 'Belliny' i podpowiem Ci jak postępuje ze swoją.
Ona faktycznie lubi zwiększoną wilgotność, ale wokół siebie. Tak więc u mnie stoi na podstawce z mokrym
keramzytem. Podłoże też lubi mieć wilgotne, ale nie cały czas :idea: Musi mieć choć minimalny okres przeschnięcia.
Ta kontrola wilgotności jest bardzo ważna, aby storczyka nie zalać, ale też nie przesuszyć.
W takich warunkach roślina ma zdrowe liście, korzenie i już u mnie kwitła.
Jeśli chcesz kupić Phal. mariae lub pantherina, to problem będzie podobny, bo to nie mniej delikatne botaniki.
Ja u siebie wyjęłam je z akwarium, bo mam za malutkie, zeby zamontowac wiatraczek.
Bez niego bałam się, że może pojawić sie pleśń. Za to na parapecie, na podstawce z keramzytem rosną wspaniale.
W akwarium za to pięknie rośnie większy 'botanik' - Phal.schilleriana i o dziwo - wszelkie keiki :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Art, powiem szczerze, że w różnych miejscach czytam, że właśnie Bellina powinna mieć ciągle mokro, ale tak szczerze powiem, że bardziej skłaniam się ku Twom obserwacjom. Ja mam w podłożu korę i sphagnum, bo tak jest zalecane i wydaje mi się, że zbyt wielka wilgotność podłoża nie jest taka super. Ja planuję spróbować jednak z niewielkim przesuszaniem podłoża, ale za to ze zwilżaniem liści (nawet zastanawiam się czy nie usunąć sphagnum, ale na razie niech jest)

Justus - bellina jako dorosła roślina nie jest mała, więc do małego akwarium się nie nadaje. Chyba, że piszesz o siewce.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Justynko i do Ciebie wreszcie dotarłam :wit
Piękne masz rośliny, Oncidium z pierwszej strony jest cudowne i niedługo znów zachwyci kwiatami.
Cymbidium zachwycające!

Ale co tam kwiatki - półka Twojego wykonania to dopiero coś ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, Mała_Mi- właśnie się kierowałam informacjami z netu, gdzie było napisane o ciągłej wilgoci w podłożu to....ją zalałam :/ Ale ja sobie marzę, że 4,5 dorosłych botaników do akwarium włożę...Wiatraczek już sobie ze starego kompa zostawiłam. Może w przyszłym roku uda mi się stworzyć akwariowe orchidarium...

Gogi-dziękuję za odwiedziny ;) Też się cieszę z półeczki, ale...dziś myłam okno i to ściąganie storczyków, długo trwało, ale teraz efekt piękny :D
parapetowce
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Witaj Justynko ;:7
Nie wiem jak to się stało że jeszcze do Ciebie nie trafiłam :oops: a przecież jesteśmy prawie sąsiadkami :D
Twoja kolekcja storczyków jest cudna :shock: ;:138 :shock: ;:138
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotka witaj u mnie :D Zapraszam częściej....Mogę wiedzieć skąd Jesteś?
Ja się dziś chwalę zakupami.

Na pierwszy ogień pójdzie katlejka. Dzię Grymasello za namiar na katlejki w Krakowie. Jak już pisalam, z L. Merlin Bonarka, wzięłam z przeceny <obniżka o 20% mało, ale więcej się nie dało utargować>. Były trzy na przecenie, oczywiscie kupiłam najbardziej rozrośniętą, nad wyborem zastanawiałam się "tylko" 1,5 godziny hihi...I to jest prezent gwiazdkowy od mamy ;) Ale się cieszę z niego, oto ona:
Obrazek
A dziś odwiedziłam Lidla. Poszłam tuż przed otwarciem sklepu i całe szczęście. Po 10 minutach po stoczykach śladu nie było. A ja sobie powiedziałam, nie biorę typowych białych i różowych. Po otwarciu sklepu, wszystkie Panie ruszyly na storczyki. I ja też...A że ja malutka...to hyc, hyc miedzy Paniami i wyciągnęłam dwa "inne" storczyki, jeden limonkowy a drugi cętkowany. I wybór padł na cętkowanego. To było przeznaczenie, zakochałam się w nim od razu i...tak oto stoi w oknie. A po przyjściu do domku okazało się, że coś rośnie między liśćmi. Gdy okaże się, że to drugi pędzik to będę podwójnie szczęśliwa ;:138 Oto moja "Cętka" :
Obrazek Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest piękny i oryginalny :) .
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczny ten pomarańczowy! Mam taki i jest niezmordowany, co sezon to pędzik, obecnie ma 3, z zeszłęj jesieni, z wiosny i z tej jesieni. Mój jest woskowy i pachnący słodko z cytrynką. Obecnie czekam, aż przestanie zrzucać pąki :)

Katlejki pozytywnie zazdraszczam, sama o k. marzę :) Niech zdrowo rośnie i szybko zakwitnie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”