Spełniane marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Spełniane marzenia

Post »

Wiosenko ale z Ciebie szczęściara, że trafiłaś na to forum na poczatku zagospodarowywania swojej działeczki. Masz pewność, że unikniesz wielu błędów popełnianych na samym początku. Ja właśnie jestem na etapie poprawiania tego co sknociłam wcześniej. Czasem z bólem serca oglądam roślinki, które zmarnowałam :cry:

Milutko jest na Twej działeczce. Jak "urośnie " domek, to dopiero będzie wspaniale. Widzę, że już drzewka rosną. Cień będzie...kiedyś , ale przydałoby się miejsce do odpoczynku w cieniu , takie na już.. Najlepsze są zasłony z tycznej fasoli. To takie nie zobowiązujące parawany jednoroczne, a przy tym również smaczne. Nie będziesz musiała cienia szukać w lesie. Choć trzeba przyznać, że uroczy.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosenko :wit czytałam że chcesz przycinać [formować ]sosenkę ciekawe :lol: Jak to zrobisz to koniecznie pokaż ;:138 Z tych roślin wypadła mi trzmielinka ,chyba miała za sucho :evil: Ja uformowałam klon zobacz :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Witaj Wiosenko odpisałam Ci w moim wątku, ale wkleję i u Ciebie :D
Lewizje kupiłam w większości w tym roku. Lubią bardzo przepuszczalne podłoże i słońce, można je wręcz sadzić na pochyłych lub pionowych występach na skalniaku. Swoje posadziłam na pochyłym stoku, mają drenaż i co najważniejsze na zimę trzeba je zabezpieczyć przed wodą. Dlatego przykrywa się je szybkami, albo wiaderkami. Trzeba jednak tak to zrobić, żeby jednocześnie był dostęp powietrza do roślin, żeby się nie zadusiły, zgniły.

Pospacerowałam po Twojej działce i lesie. Dużo pracy włożyliście już w tę działkę i efekty widać.
Jak będziesz miała już domek, altankę pochwal się. I zgadzam się z Tobą, że nie ma nic lepszego niż poranek na działce. U mnie ogród jest przy domu to bardzo często piję poranną kawę wśród roślin.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAM WSZYSTKICH I ŚCISKAM ;:4

Atka przy mojej VI klasie ziemi to Lewizja będzie miała super przepuszczalną ziemię ;:108 i dlatego szukam roślin które by dawały sobie radę na takiej ziemi .Jak przeglądam ogrody to okazuje się, że jest bardzo dużo roślin. Ja myślałam że tylko w gazetach ogrodniczych ale można je nabyć nawet przez allegro :shock: .Jeszcze nie kupowałam w ten sposób.

RUMCIU Ty artystko :D to co zrobiłaś z tym klonem to dla mnie mistrzostwo świata ;:138 ;:138 ;:224 A oto ten okaz :;230 przygotowywany na wiosnę do formowania. Sosenka z majowymi przyrostami do jesieni jeszcze trochę podrosła. :heja A niech tam żyje się raz na wiosnę do dzieła. ;:54

Obrazek

Wyczytałam w gazecie że od formowania nadaje się cyprysik groszkowy BOULEVARD Co o tym sądzicie :?:
OLU ;:167 u mnie początek sadzenia i juz widać błędy a co będzie dalej aż boje się myśleć :;230
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Witaj Wiosenko

Miłego wieczoru :D
Ja też miałam lewizje, ale nie umiałam o nią zadbać :oops:
bardzo mi się podobają ale są wg mnie wymagające :D ale są warte tego
może jeszcze raz :;230 postaram się :D
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

Witam wszystkich :wit
Dzidziu myślę że warto spróbować jeszcze raz zaopiekować się LEWIZJĄ ;:97 ona jest taka piękna

Wyczytałam w gazecie że od formowania nadaje się cyprysik groszkowy BOULEVARD Co o tym sądzicie :?:Czy jest to bardzo trudne wyzwanie dla osoby początkującej :?:

TO moja krzewuszka która kwitła może nie zbyt obficie ale za to bardzo długo tak mi się wydaje (do października)obok posadzone 3 jałowce łuskowe BLUE STAR w oddali kosodrzewina Tło maja tworzyć jeszcze nie zbyt duże żywotniki zachodnie SZMARAGD

Obrazek
Pozdrawiam - wiosenka
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj WIOSENKA, pospacerowałem trochę po Twoim ogrodzie, roślinki w twoim ogrodzie jeszcze małe, ale one szybko rosną, oglądając zdjęcia swoich roślin sprzed 2-3 lat, najlepiej widać jak one szybko rosną.

Sosenkę masz piękną, wyczytałem że masz zamiar ją formować, przy okazji pewnie zrobisz dobre lekarstwo na przeziębienia, jakie robią z skróconych młodych "świeczek" sosny. Trochę daleko masz do swojego ogrodu, z mojego ogrodu do Lublina to ledwo 70 km, ale za często w Lublinie nie jestem.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wiosenko!
Ależ masz pole do popisu i wszystko zależy od Ciebie...Wiele JUŻ zrobiłaś, a szmaragdy sporo urosły ! Podoba mi się,że niektóre iglaki sadzisz w grupach po 3 szt. , ja na to kiedyś nie wpadłam. Taka "solidna " grupa będzie stanowiła dobre tło w przyszłości dla bylin.
Widziałam,że w tle masz las. Czy oprócz owocowych posadziłaś ( lub planujesz ) jakieś drzewa? Zgadzam się z Monią,że ochronią działkę i będą nawiązywać do leśnego tła. Warto je sadzić na początku bo potrzebują dużo czasu, o wiele więcej niż byliny.
Czy myślałaś może żeby u stóp iglaków od słonecznej strony zrobić wrzosowisko? Takie rosliny powinny dobrze u Ciebie rosnąć.
Masz tyle miejsca,że zmieści Ci się wszystko o czym zamarzysz. Życzę Ci sukcesów ! I mnóstwo radości z tworzenia !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

WITAM WSZYSTKICH W NIEDZIELNE POŁUDNIE :wit
Dziękuję za odwiedziny.Właśnie zasiadłam do planowania zagospodarowania kolejnego fragmentu działki.
Tak wygląda moja biedna trawa gdy mamy piękne lato ale bez deszczu ;:98

Obrazek
TAMARYSZKU zastanawiam się czy na takiej patelni wytrzymają wrzosy .Posadzę drugi raz sosenki bo w tym roku niestety się nie przyjęły i może wtedy wrzosy ;:54 Ślicznie jest u Ciebie byłam dzisiaj ;:180
TADEUSZ witam na moim forum i dzięki za odwiedziny .To prawda że już powoli widać jak zaczynają rosnąć roślinki. dla porównania .
Obrazek Obrazek

Jak w lecie będzie postawiony mały domek to już wezmę się za solidne sadzenie.Wtedy będę mogła dbać o nasadzenia .Jak przyjdzie pora bez deszczu to same sobie nie poradzą a niestety jest to działka odległa od domu (50 km.)
Pozdrawiam - wiosenka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj! Ależ dużo roślin posadziłaś !Jak to sie wszystko rozrośnie , to będzie inny świat... Z jakim zdziwieniem będziesz oglądać te zdjęcia...
A te pieńki - czy to będzie element jakiejś kompozycji ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Wiosenko kolejny raz odwiedziłem Twój ogród , w którym widać zachodzące w nim zmiany. Żywopłot z żywotników jest coraz większy i za kilka lat będzie stanowił doskonałą zaporę od wiatrów i wścibskich sąsiadów.
A tak wygląda mój 7 letni ze szmaragdów.

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Cześć Wiosenko
Cyprysik groszkowy Boulevard jest świetny do formowania, mam chyba z 10 sztuk w różnych miejscach w ogrodzie - ma mięciutkie igły, można go formować dosłownie ręką - polecam!
pozdrawiam
pyzia
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Wiosenko, wrzosy lubią takie klimaty plus kwaśne podłoże. Jak się już przyjmą to poradzą sobie i z suszą. Lubią tylko być przycinane mocno na wiosnę, bo inaczej robią się z nich drapaki.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

WITAM W PONIEDZIAŁKOWE PRZEDPOŁUDNIE :wit
Dziękuję za odwiedziny .Wypiłam poranną kawę wędrując po waszych ogrodach, aż lżej na duszy, Piękne ogrody nie długo przywitają nas wiosennie i słonecznie ;:3 Z Wami szybciej płynie czas . ;:162
A to mój zakątek letni ;:3
W tym roku posadziłam gazanie i jesienią zebrałam nasiona . Proszę powiedzcie kiedy je należy wysiewać :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - wiosenka
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

TAMARYSZKU już odpowiadam te pieńki to były wzmocnienia świeżo położonej folii a jeszcze nie było kamieni i kory aby to przykryć , Mąż (nie do końca pasjonat takich prac) obawiał się że jak wiatrzysko powieje to zerwie tą folię mimo że była częściowo w kopana :;230 Tak się wtedy otyraliśmy ale warto było .Teraz mam wygodę z chwastami i co najważniejsze dłużej utrzymuje się wilgoć na moich piaskach.

ATKA masz rację z tymi wrzosami . Planuję na wiosnę zająć się tym zakątkiem. .
Zamierzam posadzić sosnę wejmutkę ,przyciągnąć nie zagospodarowany do tej pory konar i zrobić wrzosowisko .Co jeszcze na wrzosowisko może jakieś jałowce płożące i chyba trzeba podnieść teren (mały wzgórek) :?:

Obrazek
Pozdrawiam - wiosenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”