Kompozycje z kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aga128
50p
50p
Od: 21 paź 2009, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompozycje z kaktusów

Post »

:) Witajcie.Chodziłam wczoraj po tych stronkach i myślałam że nie przeżyje ,jakie cudne macie ogródeczki z kaktusami! Ja chciałam dorzucić dwa niestety nie moje ale piękne. Okrągły ma średnicę ok 0.5m, prostokątny jest jeszcze większy. Kuzynka powrzucała co jej zbywało i powstało to; Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Aga
Nieszczęścia innych są nam obojętne, chyba że sprawiają nam przyjemność.
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

akie piękne te ogródki! I jakie gęste ! :shock: Długo musiałaś czekać, żeby uzyskać takie piękny efekt? Czy po prostu już duże roślinki zostały wsadzone do donic? :)
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
aga128
50p
50p

Post »

:) To niestety nie moje ogródki tylko kuzynki. Mają góra trzy lata. wsadzane tam były same maluchy. Tu się złamie tam odpadnie i tak powstają jej ogródki. Dodam tylko że to są najmniejsze z kompozycji jakie ma, podarowała je drugiej kuzynce. Niestety ona była szybsza nad czym strasznie boleje.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Re:

Post »

maartucha pisze:Witam! To i ja dodam swoją skromną kompozycję. Przy okazji mini konkurs: ile gatunków składa się na nią?
Obrazek Obrazek
Ładną masz ta Lapidaria margaretae. Tu masz link do niej: http://www.cactus-art.biz/schede/LAPIDA ... aretae.htm
Co do konkursy to mysle, że są 4 'żywe kamienie' :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Specjalnie nasypałeś kolorowych kamieni :;230 :;230 żeby nikt nie odgadł ile ich jest :?: :shock: Wypatrzyłam cztery. :wit
Awatar użytkownika
maartucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2007, o 01:44

Post »

Artur89: dziękuję za stronkę, jest świetna
Anna11> ja jestem dziewczynką :oops: Co do kamieni, to zgadza się, nasypałam je specjalnie, żeby te żywe kamienie wmieszały sie w tło. Nawet starałam się dobrać je kolorystycznie.

Oboje macie racje, są tu cztery gatunki, ale mam juz nowy nabytek, więc na wiosnę zagęści sie. Oby tylko przetrwały zimę :?
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak wszyscy pokazują swoje kompozycje, to ja też się pochwalę. ;D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
aga128
50p
50p

Post »

:D Witajcie!
Bartek ogródeczki śliczne a te kamyczki i kuleczki ;:83
Anetka Twoje ogródki również są piękne i mają super oprawę. Ja mam na razie dwa ale takie byle jakie powsadzane co mi zbywało. Na wiosnę będę robić duże ogródki ale raczej z konieczności , za dużo doniczek.

Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Kontakt:

Post »

Piękne są te kompozycje. :D Też postanowiłam zrobić sobie taką kompozycję. Pisał mi już ktoś kompetentny, że doniczki są za duże ( wysokość 12 cm), ale widziałam, że niektórzy sadzą do większych. Chciałam się zapytać bardziej doświadczonych czy jeśli posadzę to w takim zestawie jak przedstawiam poniżej, to czy będzie możliwe zimowanie bez szkód dla opuncji ??? Czy ktoś pomoże mi z ustaleniem dokładnej nazwy tych 4 kaktusów bo nie jestem pewna co do nich. Wolę się zapytać niż później płakać nad ewentualnymi ofiarami :? Myślałam też żeby opuncje dać razem i te Mammilarie? też razem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zulka, donice widoczne na zdjęciu są zdecydowanie za głębokie do kaktusów. Lepiej znajdź bardziej płaskie.Za to kaktusiki śliczne :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Post »

Jest też inne rozwiazanie: do dużej doniczki nasypać np kamieni, na kamieniach ustawic mniejsze doniczki z kaktusikami i przysypać ziemia. Ja tak robiłem rok temu i rosły w dużej doniczce bo tak naprawde były w małych :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

doniczki mogą być , nawet ładniutkie, pamiętaj żeby dać dużą warstwę drenażu. W naturzę kaktusy rosną niczym nieograniczone wiec dlaczego nie mogą rosnąć w dużych doniczkach?
Właściwie chodzi o zachowanie prporcji, ładniej wygląda kiedy są one zachowane.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chodzi o zachowanie proporcji , ale też o to ,że kaktusy wolą małe doniczki :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

nie wolą, to człowiek je do tego zmusza, jak już mówiłem w natuże nie mają ograniczonych powierzchni, dobrze rozwiniety system korzeniowy jest wskazany, a jak ktoś chce ograniczyć rozrastanie się korzeni to można je przycinać przy przesadzaniu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

banditoo pisze:nie wolą, to człowiek je do tego zmusza, jak już mówiłem w natuże nie mają ograniczonych powierzchni, dobrze rozwiniety system korzeniowy jest wskazany, a jak ktoś chce ograniczyć rozrastanie się korzeni to można je przycinać przy przesadzaniu
Człowiek "zmusza"wszystkie rośliny doniczkowe do tego, by rosły w doniczce :)
Wielkość doniczek zależy od wielkości rośliny oraz od wielkości i typu ich systemu korzeniowego. Wybieramy raczej doniczki zbyt małe niż za duże (korzenie w takich warunkach źle rosną i bardzo łatwo gniją).
Tak więc z uwagi na preferencje poszczególnych gatunków uprawiamy w domu np. palmy w donicach wąskich lecz wysokich , pnącza i rośliny o pokroju krzewiastym w stosunkowo głębokich i szerokich ,drzewka bonsai w ciasnych i bardzo płaskich , a wszelkie " kaktusowate " w niewysokich i niewielkich.Wielkość doniczki dla kaktusa ma m. in. takie znaczenie, że w dużej jest sporo podłoża ,przez co zbyt długo utrzymuje się w niej woda i wzrasta niebezpieczeństwo zgnicia korzeni...zwłaszcza w uprawie amatorskiej , a o takiej rozmawiamy.Ponadto by uniknąć zasolenia , poleca się coroczne ( ewentualnie raz na dwa lata) przesadzanie kaktusów , a wtedy , o ile jest taka potrzeba , można dać nieco większą doniczkę :)
U mnie kaktusowate rosną w stosunkowo małych doniczkach i maja się dobrze :)
Zresztą w natuRZe , rosnąc w podłożu skalisto - piaszczystym kaktusy mają dość ograniczone możliwości rozrastania się korzeni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”