Kolorowy Ogród Geni cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowy Ogród Geni cz.10

Post »

Geniu, ze storczykami to ja mam jedna zasadę, nie podlewać, a dawać do odstanej wody na niecałą godzinę, ja robię to raz w tygodniu, ale generalnie patrzę na korzenie, czy robią się lekko białawe i wtedy do wody. Najgorzej to je "przelać", nie mogą stać w wodzie bo gniją, póki co kwitną każdego roku :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W rzeczywistości ładniejszy , ciemniejszy

Obrazek

ten też

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Tylko ten keramzyt na duzej podstawce musisz wysypać i zalac troche woda , wtedu woda bedzie parowac i zwiekszac wilgotność powietrza . jeśli nie stoi przy kaloryferze to bardzo dobrze , ale musi stac tez teraz w jasnym miejscu , a w lecie bardziej w cieniu . A tak w ogóle to najlepiej jest cambrie wynieść po 15 maja na zewnatrz w cieniste osłoniete od deszczu miejsce np pod balkon i wnieść przed wiekszymi chłodami do domu , napewni wtedy bardzo sie odwdzięczy . Ja teraz zamierzam zbierac ten gatunek , na razie mam tez jedna cambrie ale taka brązowo kremową z duzymi dosyc kwiatami 8-) .

Sylwku Twoja tez jest piekna :shock: .
Czytam , że długo dosyc moczysz swoje storczyki , ja to robie do pół godzinki , ale moje są posadzone w wolniej przesychajacym podłożu z perlitem , keramzytem i włóknem kokosowym , a nie tylko sama korą . Robie im jak to nazywam kąpiel jak korzenie zrobia sie srebrne u phalaenopsis a gatunki cambria , epidendrum bellina , pomeneę jak juz przeschnie porzadnie system korzeniwoy i doniczka jest juz lekka . mam też vandy które mocze 3 godziny , raz w tygodniu , ale one rosna bez podłoża .

Geniu fiołeczi cudne , dawniej z mama jeszcze miałem rózniaste chyba też ze 30.. , ale kolekcja rozdana i zlikwidowana..
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu śliczną Cambrię masz,o Sylwkowej już nie wspomnę bo kolorek śliczny. :D
Ja swoją przygodę storczykową zakończę na jednej Cambrii,szybko mi przekwitła i to nie wiadomo czy kiedyś znowu zakwitnie :(
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Miro, ja też rok czekałem, aż zakwitła ponownie:) więc cierpliwości :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Moja tez juz troche nie kwitnie , bo nie wyniosłem ja na zewnatrz w lecie a dowiedziałem sie że tak trzeba ronbic , ale wypuściła 3 nowe pseudobulwy i duzo lisci więc juz tuż tuż powinien być pęd.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek ,Artur, Mirku ja od czasu do czasu dostaję z jakiejś okazji storczyki , ale jak mi
się wykończą to ie rozpaczam ,gdybym dostała cięte to po kilku dniach trafiły by do kompostownika

Za to fiołki kocham bo one kwitną mi prawie cały czas i teraz zimą mam mały ogródek.
Szkoda że nie masz może miałeś takie jakich ja nie mam .
Nie mogę wklejać zdjęć bo fotosik coś szwankuje .

Genia :wit
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

hehe mi właśnie przekwita..najgorzej się boję,że nie zakwitnie drugi raz :roll: i wtedy sie do storczyków zrażę.

Geniu fiołki masz ładniutkie.Ja jutro swoim cyknę fociaka.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja teraz zdecydowanie zastorczykowałem i zamierzam kupowac dalej storczyki , chciałbym mieć z 80 jak inni na forum w dziale storczykowym , ale jeszcze pare latek i sie uzbiera :lol: .
Sa rózne promocje 8-) .
Mirku nie martw sie musisz tylko troszke zadbac i sie odwdzieczą :wink: .
Dobrze jest tak naprawdę wszystkie storczyki w osłonietym i ocienionym miejscu przewietrzyc w lecie , dobrze im to robi :) . Ja tak zrobię w lecie bo w tym roku to przyznam sie troche zapomniałem..
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też kiedyś kolekcjonowałam fiołki afrykańskie , sama z listków sobie rozmnażałam.
Geniu jak mi córka oznajmiła , że będziemy dziadkami to wydawało mi się to takie odległe :shock:
jak to przeleciało :!: :!: :!: Będę śledziła u Ciebie wiadomości. Czy płeć już na 100% ustalona :?:
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Geniu dwa wieczory przeglądałam Twoją 10-tą część ogrodu, nie był to zmarnowany czas. :D :D :D
Przede wszystkim, Geniu udało Ci się stworzyć w "Twoim ogrodzie" ciepłą, serdeczną atmosferę, stąd tylu forumowiczów chętnie odwiedza Twoje progi. Ale jaka właścicielka, taka atmosfera, przesympatyczna.
Oczywiście drugie spostrzeżenie: KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY.
Ja raczej jestem formalistką, i podziwiam gdy ktoś potrafi tak zorganizować ogród, że cały czas jest bajecznie kolorowo.
Nie wymienię wszystkich roślin, które wydają mi się piękne, ale jako miłośniczka żurawek, jestem zachwycona Twoją żurawkową rabatą. :shock: :lol:
Na koniec "dobiłaś" mnie ciemiernikami,też należą do moich ulubionych. Zraziłam się trochę, bo wydałam niemałe pieniądze na kilka pełnych odmian, i klapa,to nie było to. Oczywiście nie jest to wina ciemierników, a sprzedającego, ale jakoś tak mnie zniechęciło, a u Ciebie takie pełne cuda.
Geniu zamknij wątek, ale szybciutko otwieraj nowy. Nie masz nowych zdjęć, nie szkodzi. Te, które już wklejałaś mogą ponownie cieszyć w długie zimowe wieczory, są tak urzekająco kolorowe, że przeganiają ponury nastrój.
Życzę zdrowia, i niech Ci nigdy nie zabraknie tej ciepłej, pozytywnej energii, którą tak chętnie dzielisz się ze wszystkimi.
Pozdrawiam. Lila. ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu jeszcze raz gratuluję i cieszę się razem z Tobą .
jak będą jakieś nowe wiadomości o mim wnuku czy wnuczce napiszę .

Szkoda że zrezygnowałaś z fiołków one są takie piękne i wdzięczne szczególnie teraz kiedy już na dworze szaro i buro to w domu kolorowo , większość moich to też z rozmnażane listków od znajomych .
Genia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lila31 pisze:Geniu dwa wieczory przeglądałam Twoją 10-tą część ogrodu, nie był to zmarnowany czas. :D :D :D
Przede wszystkim, Geniu udało Ci się stworzyć w "Twoim ogrodzie" ciepłą, serdeczną atmosferę, stąd tylu forumowiczów chętnie odwiedza Twoje progi. Ale jaka właścicielka, taka atmosfera, przesympatyczna.
Oczywiście drugie spostrzeżenie: KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY.
Ja raczej jestem formalistką, i podziwiam gdy ktoś potrafi tak zorganizować ogród, że cały czas jest bajecznie kolorowo.
Nie wymienię wszystkich roślin, które wydają mi się piękne, ale jako miłośniczka żurawek, jestem zachwycona Twoją żurawkową rabatą. :shock: :lol:
Na koniec "dobiłaś" mnie ciemiernikami,też należą do moich ulubionych. Zraziłam się trochę, bo wydałam niemałe pieniądz

e na kilka pełnych odmian, i klapa,to nie było to. Oczywiście nie jest to wina ciemierników, a sprzedającego, ale jakoś tak mnie zniechęciło, a u Ciebie takie pełne cuda.
Geniu zamknij wątek, ale szybciutko otwieraj nowy. Nie masz nowych zdjęć, nie szkodzi. Te, które już wklejałaś mogą ponownie cieszyć w długie zimowe wieczory, są tak urzekająco kolorowe, że przeganiają ponury nastrój.
Życzę zdrowia, i niech Ci nigdy nie zabraknie tej ciepłej, pozytywnej energii, którą tak chętnie dzielisz się ze wszystkimi.
Pozdrawiam. Lila. ;:196
Witaj Lilu cieszę się że odwiedziłaś mój skromny malutki ogródek .
Jestem troszkę zawstydzona tymi miłymi komentarzami dotyczącymi mojego wątku :oops: :oops:
Wiem że muszę zamknąć tę cześć wątku bo dobija 90 stron,poproszę kogoś o pomoc ponieważ nie wiem jak to zrobić .
Ja myślę jednak inaczej że moi starsi goście maja już dość oglądania tych samych zdjęć i mała przerwa dobrze wszystkim zrobi , teraz tylko problem z otwarciem wątku luźnego że można by na nim dyskutować o wszystkim i wklejać zdjęcia i inne obrazki bez narażania się adminowi i
moderatorom , oczywiście w ramach rozsądku i przyzwoitości .
I jeżeli ktoś będzie chciał wklejać ładne swoje ogrodowe, czy poprosi mnie o moje nie będzie z tym problemu .

Nie chcę rozstawać się z przyjaciółmi z forum a oni zobaczymy czy też na tym luźnym wątku będą mnie odwiedzać , dla mnie samej a nie tylko dla mojego ogrodu .
Genia
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Gieniu, zgadzam się z Lilą31 w 100%. Jak mam zły dzień to zawsze odwiedzam Twój wątęk i od razu czuję się lepiej. Człowiek jak się napatrzy na te cuda to aż lżej na duchy o dla oczu. Musisz być z nami przez cały czas :D

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Re: e-genia

Post »

Witaj
Dziękuję bardzo za liczne wizyty w moim ogrodzie.
Jak Ty to robisz że znajdujesz czas i miłe słowa niemal dla każdego forumowicza.
ostatnio oglądałam ogród i miłość do róż u rose_marek i potem nie wiem już gdzie Wasze wspólne zdjęcie.
Tyle masz wątków a w nich stron !!!! nie wiem czy dam radę to przeczytać .
pozdrawiam serdecznie Elżbieta
poniżej link z moim ogrodem
http://picasaweb.google.pl/ycslahcimte/ ... f_cx_WFgAE#

faktycznie 500 metrów z domem to malutka działka
zagospodarowanie małej działki jest bardzo trudne,jest to olbrzymie wyzwanie dla projektującego
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”