Odnośnie azotynów i azotanów w marchewce, to kiedyś czytałam, że odmiana Perfekcja gromadzi ich dużo, ale ja się tym nie przejmuję i co roku sieję tę odmianę.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Cukrowa - odmiana wczesna na zbiór letni i jesienny, źle się przechowuje. Lenka - odmiana średnio późna, dobrze się przechowuje. Vistula - odmiana średnio późna, dobrze się przechowuje, może zimować w polu. Berlińska - odmiana późna, bardzo plenna, dobrze się przechowuje, dobrze zimuje w polu. Fakir - odmiana bardzo plenna, tolerancyjna na choroby i przebieg pogody, przemysłowa do przetwórstwa. Eagle - korzenie bardzo kształtne, bardzo aromatyczne, może zimowa w polu. Omega - odmiana korzeniowa wykorzystywana na natkę, dobrze zimuje w polu pod lekkim przykryciem, nać znosi przymrozki.
Ja mam takie pytanko do xipe - czy te odmiany, które polecasz przetestowałeś? Bo jest tego sporo - niektóre dostępne tylko w ilościach hurtowych nie dla przyziemnego ogrodnika amatora...
xipe pisze:Jak chcesz mogę służyć Ci nazwami warzyw przetestowanymi przez moją uczelnię dawna AR w Szczecinie.
Korzystałem w praktyce z tych wykazów z dobrymi efektami.
Część z nich uprawiałem, wszystkiego się nie dało przetestować zbyt mały warzywniak.
W przypadku w/w odmian dobre jest to, że dobór odmian jest wykonany przez praktyków a nie dystrybutorów.
Co roku uprawiam inne odmiany, w tym poszalałem w szklarni i miałem 30 odmian pomidorów z czego warte grzechu było tylko kilka.
Ale są też konfekcjonowane (marchew i pietruszka korzeniowa) po 2g, 3g, 5g i nawet w formie na sztuki 300 nasion lub 500 nasion; oczywiście nie wszystkie ale sporo z nich.
Odmiany testowane są pod kątem przydatności do produkcji towarowej i niekoniecznie ich zalety są doceniane przez producentów-amatorów. Np. nie wszystkim odpowiada to, że wszystkie rośliny dojrzewają w tym samym czasie. W odmianach marchwi superwczesnych i wczesnych bardzo ważna będzie długość okresu wegetacji. Polecam wszystkim marchew odmiany NAPOLY F1. Bardzo krótki okres wegetacji 80-85 dni, szybki przyrost nawet w niskich temperaturach. Świetnie spisuje się też wysiewana w czerwcu a nawet na początku lipca!!! Wczesność odmiany nie oznacza wcale, że daną odmianę mamy uprawiać wiosną lecz to, że ma stosunkowo krótki okres wegetacji. Można ją kupić w małych opakowaniach np. po 300szt. Dodatkowo polecam uprawę marchwi i pietruszki na redlinach.