Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Post »

Witaj Dominiko, nie chcę już koleżance zapisywać stron, więc przyszłam do Ciebie w związku z irysami syberyjskimi.
Pisałaś, że Ci przepadły, że coś nie tak było z cebulkami??? - otóż one nie mają cebulek tylko kłącza,
bardzo twarde kłącza, je je odcinam ostrą (bardzo) łopatą lub piłką ogonówką :roll:
Może to były inne iryski??
Jak już tu jestem, to powiem, że ja widzę tę ścieżkę prowadzącą do ławki, nie dostrzegam wyraźnie koloru ławki :lol: :lol: :lol:
I bardzo mi się podoba, i chętnie poczekam na efekt końcowy, szczególnie interesuje mnie Elfie tak na wysokości 1,50 m :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Nie usnęłam :;230 najpierw się potknęłam o jakąś niezidentyfikowaną bryłę darni, a potem wpadłam w róże, próbując usiąść na ławeczce :;230
Auć! ;:145
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOMINIKO zamiast jednej łyzki mąki 1 łyzka kakao . Wiesz, to trochę zazdroszcze Ci takiej wielkiej przestrzeni .Łał ,ale będzie się przyjemnie siedziało jak wszystko zacznie pachnieć dookoła hmmmm . Ciasto musi byc kakaowe żeby się ten krem odznaczał .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie wrzosowisko mieć :roll:. Marzenie....
Jakoą nie mam szczęścia do wrzosów.
Wrzośce rosną ale wrzosy jakoś wypadają, zwłaszcza w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Fajny pomysł z tą prowizoryczną ławeczką..
Ja też lubię wszystko "widzieć"

a te borówki... to są na zewnątrz koła?
bo patrzę na zdjęcia i nie widzę ich ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Elsi - tak, mozliwe ze to byly klacza :roll: TO bylo 2 lata temu, wiec juz nie pamietam :roll: W kazdym razie zdechly. Elfe po przesadzeniu z donic tam pod pergole (w srodku lata), wyrosly bardzo ladnie, ale juz nie zakwitly. Niestety wichury uszkodzily je troche. Kolor lawki - hmmm... bo to taki mix jest :;230

Gosia - widzisz, moja wina, nie sprzatnelam :oops: :;230

Jadziu - bardzo dziekuje za wskazowki :D zrobie moze na swieta i zaszokuje wszystkich (tylko zeby pozytywnie :;230 )

Mariolu - jeśli wrzosy ci wypadaja, to prawdopodobnie wina gleby. Najlepiej piach z torfem, pol na pol. Wrzosce toleruja zasadowa (lub mniej kwasna) glebe, a wrzosy to kwacholuby :D

Lisko - tak, borowki na zewnatrz kola. Nie widac ich, bo sa juz lyse.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjechaly roze od Gosi :heja Ale radocha :lol:
Awatar użytkownika
Wercia
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 11:41

Post »

Witaj :-)
Sorki ale... się uśmiałam z "dróżki do ławeczki przy różyczkach" ;-) ale oczami wyobraźni widać wszystko bardzo wyrażnie :-) W przyszłości będzie pięknie.
Życzę wytrwałości :-)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No. To muszę mojemu M. pokazać, gdzie postawiliście pergolę. Że tak można mianowicie :-) - chodzi o to, że tak mniej więcej na środku ogrodu, a nie gdzieś na peryferiach albo koniecznie przy wejściu.

Będzie super, świetnie przemyślana sprawa, nawet nie wiesz, jak fajnie się ogląda takie relacje z ogrodów, gdzie właściciele wiedzą, czego chcą :-)

Louise pachnącą też mam - bardzo jestem jej ciekawa :-) Na wiosnę dosadzę do niej szałwię officinalis taką z obrzeżonymi biało liśćmi (nie pamietam nazwy) i jakis bodziszek, który długo kwitnie. Fajnie pomarzyc o wiośnie, jestem dziwnie pewna, że Ty teżsiedzisz jak na szpilkach i odliczasz do marca :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wercia pisze:Witaj :-)
Sorki ale... się uśmiałam z "dróżki do ławeczki przy różyczkach" ;-) ale oczami wyobraźni widać wszystko bardzo wyrażnie :-) W przyszłości będzie pięknie.
Życzę wytrwałości :-)
No, ja tez sie sama z siebie smialam, jak to robilam, co chyba widac w relacji :wink: Ale chcialam miec pewnosc, ze w dobrym miejscu sadze roze. No dobra, pewnosci tak na 100% nie mam, ale przynajmniej nie bedzie to "na oko", bo u mnie sie to nie sprawdza, niestety (potem musze przesadzac). A ustawianie przedmiotow sprawdzilo sie juz, wiec teraz zawsze sie do tego uciekam :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotka pisze:No. To muszę mojemu M. pokazać, gdzie postawiliście pergolę. Że tak można mianowicie :-) - chodzi o to, że tak mniej więcej na środku ogrodu, a nie gdzieś na peryferiach albo koniecznie przy wejściu.

Będzie super, świetnie przemyślana sprawa, nawet nie wiesz, jak fajnie się ogląda takie relacje z ogrodów, gdzie właściciele wiedzą, czego chcą :-)

Louise pachnącą też mam - bardzo jestem jej ciekawa :-) Na wiosnę dosadzę do niej szałwię officinalis taką z obrzeżonymi biało liśćmi (nie pamietam nazwy) i jakis bodziszek, który długo kwitnie. Fajnie pomarzyc o wiośnie, jestem dziwnie pewna, że Ty teżsiedzisz jak na szpilkach i odliczasz do marca :-)

Pergola jest u nas bardziej z tylu, i po prawej, ale mi sie podoba tak dalej :D To jest moze w 2/3 dlugosci dzialki, liczac od tarasu. Tak mniej wiecej, moze nawet bardziej mniej :;230 :;230

Ja mam zamiar sadzic w rozach lawende. W roznych kolorach. Poki co mam zwykla, rozowa, i niebieska. będę rozmnazac z nasion (mam z rozowej i zwyklej, tylko nie wiem, jak rozowa powtarza cechy), oraz z przycietych pedow. Bo troche mi potrzeba tych sadzonek :wink: A moze cos jeszcze wpadnie mi do glowy :D

Oczywiscie, masz calkowita racje, odliczam, i jestem zalamana, ze to jeszcze tyle czasu ;:223
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajna wizualizacja :wink:
A tak na serio, to świetny pomysł i wykonanie z głową.
Tymi kamieniami jest zaznaczony kształt przyszłej ścieżki?

Lawenda ładnie wygląda z różą. Można ją zastąpić np. szałwią omszoną, która ma tę dodatkową zaletę, że po przycięciu zakwitnie jeszcze raz.
A o bodziszkach myślałaś? :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ani się obejrzymy a będzie wiosna.Ja jak pracowałam zawsze mówiłam za- 1,2 3 wypłaty a to przecież szybko od-do.
Luise Odier pachnie pięknie to mogę potwierdzić,ławeczka oryginalna ale skuteczna dla wyobrażenia sobie jak ma być..Ja robię podobnie.Żeby wiedzieć jak wysoka może być róża wbijam kijki -mam zawsze kilka w zapasie różnej wysokości.Ale i tak po pierwszym kwitnieniu w przyszłym roku będziesz wiedziała co do czego nie pasuje ;:108 a co pasuje.Ja w tym sporo przesadziłam i liczę,ze z tych już będę zadowolona.Gorzej z nowo-posadzonymi
Lawenda,szałwia-mam zamiar w przyszłym roku wydać na nią trochę pieniążków
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oliwka pisze:Fajna wizualizacja :wink:
A tak na serio, to świetny pomysł i wykonanie z głową.
Tymi kamieniami jest zaznaczony kształt przyszłej ścieżki?

Lawenda ładnie wygląda z różą. Można ją zastąpić np. szałwią omszoną, która ma tę dodatkową zaletę, że po przycięciu zakwitnie jeszcze raz.
A o bodziszkach myślałaś? :wink:
Wizualizacja :;230 :;230 :;230 Wlasnie tego okreslenia mi brakowalo :;230

Tak, kamienie wyznaczaja ksztalt sciezki. Ma to byc waska sciezka, dla jednej osoby (w razie czego bedzie sie szlo gesiego :wink: ). Chcialabym, zeby bylo tam dosc buszowato :D

Szalwia omszona zawsze mi sie podobala, i mysle o niej, a bodziszki... to sie zobaczy, bo musze zrobic kolejna "wizualizacje" 8-) Ale zeby to zrobic, to musze miec posadzone wszystkie roze, i oczyszczona glebe. Wiec dopiero na wiosne pewnie, jak trawa wreszcie zgnije. Ta, ktora nie zostala zasypana skoszona trawa, i nadal zyje, chyba przykryje czarna folia albo agrowloknina. Do wiosny chcialabym miec juz ten kawalek trawnika z glowy :roll: Bo tak jak jest teraz to nic nie widac, wiec ciezko planowac :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A propos szałwii i róż - widziałam gdzieś takie zdjęcie - Schneewittchen, pod nią szałwia "Purpurascens" i pod tą szałwią jasnota. Ślicznie to wyglądało, tak kontrastowo, bo ta szałwia ma ciemne, bardzo ozdobne liście. Ja mam akurat tę odmianę szałwii posadzoną pod Super Dorothy, a na jasnotę sie zapoluje na wiosnę :-)

Lekarstwo na zimowe dłużyzny - katalog bylin ogrodowych :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”