Witam wszystkich serdecznie
Ostatnio bardzo pochłonęły mnie porządki i prezentomania. Ani się nie obejrzałam a tu minął tydzień. A ponieważ to zbliża się tydzień mrozów przesyłam wszystkim cieplutkie pozdrowienia
Grażynko (Kogro), co roku piekę pierniki na kilka tur. Moje dziewczyny to uwielbiają, zapraszają koleżanki do pieczenia a potem do malowania ciasteczek. Mamy duży krąg ludzi, których co rocznie obdarowujemy naszymi pierniczkami, piekę dwa, trzy razy, więc muszę wcześnie zacząć, ale zapach jaki unosi się w domu - bezcenne.
Wiesz
Grażynko (grazynarosa22), ja pochodzę ze Śląska i tradycję pierniczków wyniosłam z domu, ale mimo tego, ze teraz mieszkam "za miedzą" (w Zagłębiu) często spotykam się, z ludźmi, którzy nie mają takiej tradycji, więc obdzielamy wszystkich znajomych

. Cieszę się, ze stroiki Ci się spodobały - upycham w nich co mam pod ręką, byle pasowało kolorystycznie. Mam nadzieję, ze tegoroczne też przypadną Ci do gustu
Asieńko pierniczki są bardzo proste w przygotowaniu a oto przepis:
0,5 kg mąki
szklanka cukru
2 łyżki miodu
0,5 kostki margaryny/masła (ja daję masło - wychodzą lepsze)
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
torebka przyprawy do pierników
miód, cukier i masło zagotować na wolnym ogniu i ostudzić. domieszać jajka, jak się dobrze rozmieszają na gładką masę dodajemy mąkę zmieszaną z przyprawą, proszkiem i sodą. Zagnieść ciasto i zostawić je w chłodnym miejscu na co najmniej 48 godzin (im dłużej tym lepiej). Ciasto rozwałkować na 0,4 cm i wykrawać pierniczki. Piec je na natłuszczonej blasze lub papierze ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smacznego
Dziękuję Ci
Marylko, zawsze mogę liczyć na ciepłe słowo od Ciebie

. Spróbuj dołączyć do M - wspólne pichcenie w kuchni to świetna zabawa ;). Mam nadzieję, że Mikołaj przyniósł Ci dużo fajnych prezentów ;)
Cieszę się
Halinko, zapraszam jak tylko masz ochotę
Mam nadzieję
Majeczko, że trudności związane z remontem nie zakłócą Ci Świąt. Trzymam kciuki, żeby Ci się wszystko udało.
Wiem niestety
Igo, fajna praca rzadko się zdarza, ale mam nadzieję na taką trafić
Dziękuję Ci
Agnieś - piórka pięknie komponują się z igliwiem. W tym roku stawiam na bordo i złoto, jak tylko się wyrobię to wrzucę fotki.
Specjalnie dla Was mroźne klimaty:
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...