Co zrobić z dużymi świerkami
Co zrobić z dużymi świerkami
Witam
Zakupiłem działkę która dookoła jest odsadzona świerkami o wysokości 15-18 m i na dodatek bardzo gęsto.Wszystko ładnie i pięknie sąsiadów nie widać ale za paręnaście lat
wyrosną duże drzewa i będę miał problem .Proszę o radę jak je przyciąć a tak w ogóle jak się nimi zająć żeby nie zmarnować . Zdjęcia działki zamieszczę dzisiaj na adresie
FOTOSIK http://rafal-rs.fotosik.pl
Witaj - zmieniłam temat, aby był bardziej wymowny. Proszę też, abyś uważał trochę na pisownię ( błędy poprawiłam).- aniawoj
Zakupiłem działkę która dookoła jest odsadzona świerkami o wysokości 15-18 m i na dodatek bardzo gęsto.Wszystko ładnie i pięknie sąsiadów nie widać ale za paręnaście lat
wyrosną duże drzewa i będę miał problem .Proszę o radę jak je przyciąć a tak w ogóle jak się nimi zająć żeby nie zmarnować . Zdjęcia działki zamieszczę dzisiaj na adresie
FOTOSIK http://rafal-rs.fotosik.pl
Witaj - zmieniłam temat, aby był bardziej wymowny. Proszę też, abyś uważał trochę na pisownię ( błędy poprawiłam).- aniawoj
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poszukuję pomocy co zrobić ze świerkami
Witam na forum.
Zamienimy się?
Po mojemu to są już duże drzewa.Możesz je skorygować sekatorem ,ale jaki będzie efekt?Lepiej by było żeby zabieg ten był wykonany no parę lat temu, jak za gęsto to nie problem mozna co niektórego wyciąć ale z góry ciąć?Nie wiem czy to nie popsuje wizualnego efektu.Jeszcze jak mniejsze się koryguje to tak a tu nie za bardzo ja bym tylko powycinał te co są za gęste ewentualnie.
Poczekaj na inne komentarze , może wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone.
Pozdrawiam.
Zamienimy się?

Po mojemu to są już duże drzewa.Możesz je skorygować sekatorem ,ale jaki będzie efekt?Lepiej by było żeby zabieg ten był wykonany no parę lat temu, jak za gęsto to nie problem mozna co niektórego wyciąć ale z góry ciąć?Nie wiem czy to nie popsuje wizualnego efektu.Jeszcze jak mniejsze się koryguje to tak a tu nie za bardzo ja bym tylko powycinał te co są za gęste ewentualnie.
Poczekaj na inne komentarze , może wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone.
Pozdrawiam.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poszukuję pomocy co zrobić ze świerkami
Przed Świętami co drugie wyciąć i na targ!
Tylko trzeba mieć jakieś zaświadczenia, zezwolenia.

Waleria
Re: Co zrobić z dużymi świerkami
Możesz trochę przerzedzić jeśli uważasz ze sa za gęsto tylko zanim coś wytniesz zobacz czy nie powstanie łysa dziura na sąsiednich świerkach a wtedy efekt będzie nie za ciekawy, obcinanie wierzchołków nie rozwiąże problemu - świerk zawsze będzie wytwarzać nowy. Obcinanie spowoduje tylko krzywienie się drzewa. Jeśli nie zależy Ci bardzo na przestrzeni to potraktuj je jako zielone tło dla innych krzewów. Możesz tez zrobić małe "wyłomy" w tym świerkowym murze i wyciąć je na pewnych odcinkach (pamiętaj o wcześniejszym wystąpieniu z wnioskiem o pozwolenie do urzędu miasta/gminy bo za nielegalną wycinkę drzew są straszne kary)
Mój sąsiad ma podobny las, w tym roku uciął czubki, pewnie za rok ponowi zabieg:)
Może trochę przerzedź, a w pobliżu tych miejscach posadź inne drzewa (najlepiej cieniolubne) nie osiągające tak dużych rozmiarów. Zastanawiam się jak wyglądałaby choina kanadyjska w szpalerze. Może w taki sposób udałoby się zmienić wygląd działki, bez radykalnych działań
Tak zadziałała moja wyobraźnia bo nie wiem jak by to wyglądało w praktyce.
Może trochę przerzedź, a w pobliżu tych miejscach posadź inne drzewa (najlepiej cieniolubne) nie osiągające tak dużych rozmiarów. Zastanawiam się jak wyglądałaby choina kanadyjska w szpalerze. Może w taki sposób udałoby się zmienić wygląd działki, bez radykalnych działań

Adrian
Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Naświetle więcej o co mi się rozchodzi.Na 1 m rośnie średnio
od 4 do 6 drzew,gałęzie wychodzą po obrys siatki nawet do 3-4 m i pomału mam kłopot z sąsiadami.Mam pozwolenie mogę wyciąć co drugie drzewo ale co mnie zastanawia to czy jak wytnę
drzewo i zrobi się przestrzał czy z sąsiednich drzew pójdą odrosty na bok .Planuję skrócić do wysokości ok. 4-5 m .Już wiem że ten zabieg będę co jakiś czas musiał powtarzać.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Naświetle więcej o co mi się rozchodzi.Na 1 m rośnie średnio
od 4 do 6 drzew,gałęzie wychodzą po obrys siatki nawet do 3-4 m i pomału mam kłopot z sąsiadami.Mam pozwolenie mogę wyciąć co drugie drzewo ale co mnie zastanawia to czy jak wytnę
drzewo i zrobi się przestrzał czy z sąsiednich drzew pójdą odrosty na bok .Planuję skrócić do wysokości ok. 4-5 m .Już wiem że ten zabieg będę co jakiś czas musiał powtarzać.