Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów
Białego pomidora nie miałam okazji skosztować , zielone jak na razie dwa . Wszystko zależy od konkretnej odmiany , u czerwonych jest mnóstwo niesmacznych odmian , ale ludzie się nie zrażają jak trafią na coś niedobrego , tylko szukają kolejnych , lepszych . Jeśli chodzi o inne kolory , jak trafi się niesmaczna pierwsza odmiana , zwykle to oznacza koniec prób i twierdzenie ,, tego koloru nie lubię '' .
Z zielonych jak dla mnie Big Zebra za mało słodka , za to zielona zebra z malinowym rumieńcem , którą otrzymałam z krzyżówek , była całkiem , całkiem ...
Pozdrawiam , kozula .
Z zielonych jak dla mnie Big Zebra za mało słodka , za to zielona zebra z malinowym rumieńcem , którą otrzymałam z krzyżówek , była całkiem , całkiem ...
Pozdrawiam , kozula .
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu chyba ten biały pomidorek pozostanie marzeniem... ale pewnie za czas jakiś go w końcu zdobędziemy
do testów 

-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
Czy ja wiem ,czy to marzenie. Co jakiś czas pokazują się na allegro. No chyba ,że Ania sama chce stworzyć taką odmianę. Ja chyba jednak się skuszę i zakupię Teraz wystawione są białe bawole serca i zebry.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Sprowadziłam z Anglii nasiona trzech białych odmian. Jak coś wyjdzie w przyszłym roku będą nasionka do podziału
.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Już czekamy z niecierpliwością
nie tylko na nasionka ale też na fotki z uprawy 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja już sama nie wiem co posiać na wiosnę
Smakują mi niesamowicie malinówki, ale ożarowskie nie były zbyt plenne a w końcu połowę zeżarła mi zaraza. Może przez to, ze te deszcze były. Tu pytanko dla doświadczonych hodowców: Czy zawsze tak zaraza szaleje, czy jak jest sucho, to jest lepiej? Na pewno zaopatrzę się w nasiona "Koralika". Są dobre i niewymagające. A malinówki? Może warszawskie? Kupić w sklepie, czy macie jakieś godne polecenia odmiany? Już wypowiadałam się na forum w temacie malinówek, ale zeszły rok był dla mnie pierwszy i nie mam praktycznie żadnego doświadczenia 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaraza bardziej szaleje jak jest mokro. W tym roku przekonałem się o tym nawet we własnym ogródku...
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
Rok 2008 ogólnie był u mnie kiepski. Najpierw mało światła wiosną i sadzonki pomidora kiepsko rosły, później brzydka pogoda latem i mało pomidorów zawiązało owoce. Miałem Bawole Serce, Brandywine i miniaturke Pokuse.
Bawole Serce - jakoś dały rade, ilość owoców średnia, ale za to niebo w gębie, na pewno zasadzę za rok
Brandywine - miał być taki oh i ah pychota a porównując do Bawolego to słabiutko, bez smaku i mało owoców. Być może klimat nie ten, bo to z tego co pamiętam hamerykańska odmiana. W przyszłym roku sobie ją odpuszczam.
Pokusa - obsypało mnie nią, bardzo smacze pomidorki, za rok znów zasadzę
Bawole Serce - jakoś dały rade, ilość owoców średnia, ale za to niebo w gębie, na pewno zasadzę za rok
Brandywine - miał być taki oh i ah pychota a porównując do Bawolego to słabiutko, bez smaku i mało owoców. Być może klimat nie ten, bo to z tego co pamiętam hamerykańska odmiana. W przyszłym roku sobie ją odpuszczam.
Pokusa - obsypało mnie nią, bardzo smacze pomidorki, za rok znów zasadzę

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Re:
Czytając ten artykuł, zastanawiam się dlaczego w drugim kroku zabrania się wstępnego płukania nasion wodą?gienia1230 pisze:http://www.tipy.pl/artykul_1023,jak-zbi ... dorow.html
zbliża się sezon na pozyskiwanie nasion.
Pamiętajcie o ogrodach...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Pozyskiwanie nasion z pomidorów i papryki - jak?
Nasiona pomidorów są dość żywotne i pobieranie nasion z nich nie sprawia problemu: wystarczy z dojrzałego pomidora wycisnąć nasiona i zalać zimną wodą ,na dno osiądą pełne nasiona z wierzchu wodę zlać , wyjąć nasiona i w miarę szybko osuszyć, żeby nie kiełkowały. A ja wolę oryginały F1 są pewniejsze i warto .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
No właśnie, nasiona pomidorów są bardzo żywotne, ja nigdy nie trzymam pomidorów, aż się zrobią miękkie, wybieram nasionka w trakcie krojenia przed zjedzeniem, płuczę w paru wodach, suszę na talerzyku, potem je paznokciem odczepiam od talerzyka i do torebeczki, oczywiście podpisane.
Waleria
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Witajcie
Potrzebuję porady..
Niestety w tym roku do mojego tunelu wkradła się zaraza. Krzaki szybko zostały opryskane, co uratowało owoce,które normalnie rosły i dojrzewały. Są bardzo smaczne i nie mają oznak zarazy. Mam pytanie czy z takich owoców mogę zebrać nasiona? Czy jeśli owoc pochodzi z zarażonej rośliny, to jego nasiona też są automatycznie zarażone?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Potrzebuję porady..
Niestety w tym roku do mojego tunelu wkradła się zaraza. Krzaki szybko zostały opryskane, co uratowało owoce,które normalnie rosły i dojrzewały. Są bardzo smaczne i nie mają oznak zarazy. Mam pytanie czy z takich owoców mogę zebrać nasiona? Czy jeśli owoc pochodzi z zarażonej rośliny, to jego nasiona też są automatycznie zarażone?
Z góry dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam, Anita
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nitka, Kozula już wyjaśniała, że jeżeli to nie jest jakaś bakteryjna lub wirusowa choroba ( a zaraza ziemniaka i szara pleśń do takich nie należą), nasionka można spokojnie pozyskiwać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sie 2010, o 13:58
witam
wiem ze to jest temat na inny wątek ale osmiele sie zapytać mianowicie mam pytanie:
jak przechowywać paprykę zerwaną z pola aby zbobiła sie czerwona?? z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
wiem ze to jest temat na inny wątek ale osmiele sie zapytać mianowicie mam pytanie:
jak przechowywać paprykę zerwaną z pola aby zbobiła sie czerwona?? z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Dziękuję gienia 1230. Mimo iz starałam się przeczytać wszystko na ten temat, nie zauważyłam porady Kozuli
Jestem 'nowa' i jeszcze nie wszystko ogarniam, dziękuję za cierpliwość

Jestem 'nowa' i jeszcze nie wszystko ogarniam, dziękuję za cierpliwość

pozdrawiam, Anita