Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winobluszcz

Post »

Dopiszę tu żeby nie tworzyć nowego tematu.
Czy ktoś z forumków ma(najlepiej kilkuletni) WINOBLUSZCZ PIĘCIOLISTKOWY "Star Shower" :D .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Vega_Q napisał:
A napiszcie jak sie tnie winobluszcz na jesień. Gdzieś slyszalem, że należy obciąć wszystkie nie drewniałe pędy. Czy to prawda?

Ja nie tnę jesienią nic.Obcinam wiosną mocniej i w lecie gdy gdzieś przeszkadza.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fallenangelv pisze:Czy ktoś z forumków ma(najlepiej kilkuletni) WINOBLUSZCZ PIĘCIOLISTKOWY "Star Shower" :D .
Mam takie coś:
Obrazek
A co? :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Jak nie jest tajemnicą to gdzie i za ile? :D Bo chyba jest mniej popularny.(pewnie na pewno)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

W Wieluniu za 4,- PLN :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
sława66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 21:28

Post »

Też mam pytanie w sprawie winobluszczu pięcioklapowego - jak i kiedy ciąć? Chciałabym, aby gęsto zarósł taras.Czy przycinać nowe, długie przyrosty? Myślę,że wiosną, czy tak? Pozdrawiam Was, Drodzy Przyjaciele Działkowicze,z Forum dowiaduję się tylu ważnych porad i wskazań.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie trzeba przycinać długich przyrostów, na całej długości będą wypuszczać nowe pędy i same się zagęszczać.Można je oplątywać o podpory.Potrzeba jednak czasu dwa, trzy lata :wink: , niczego nie da się przyspieszyć przycinaniem.
lidka8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2010, o 22:04

Post »

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Przed moim blokiem rośnie winobluszcz zaroślowy.Pnie się on po bloku od kilkunastu lat. Dorósł on już do IV piętra. Ja mieszkam na III i od 8 lat miałam nim porośnięte barierki balkonowe i cały balkon. Wredna sąsiadka z II piętra postanowiła się go pozbyć i odcięła go na wysokości swojego balkonu. Czy da się go jakoś uratować, np. wsadzając pień do donicy na moim balkonie jak przyjdzie wiosna.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

To nie zazdroszczę sąsiadki. Najgorsze to jest to, że ludzie nie potrafią przyjść i porozmawiać/ zapytać/ czy nawet oznajmić, tylko kosa w rękę i jedziemy, a co!

Jeśli to jest już taki leciwy, to nie ma szans na ratunek. Tylko czekać, aż znowu od dołu podrośnie, lub postawić doniczki na balkonie i samemu coś zasadzić :wink:

Tu jeszcze odnośnie 'Star showers' barwy jesienne. To ten gagatek, co od 3 lat mi pod murem leży i wejść na tynk nie może :?
Obrazek

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
lidka8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2010, o 22:04

Post »

Postanowiłam zakupić drewnianą donicę o wym, 105 x 40 x40. Jle sadzonek winobluszczu można w takiej donicy posadzić żeby nie przesadzić i żeby w miarę szybko zlikwidować straty po tym którego uśmierciła mi sąsiadka z dołu. Wtedy zemsta będzie słodka !
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

selli7 pisze:Oczywiście słoneczne stanowisko ma znaczenie, ale wiele zależy od rodzaju gleby.Na glebach gliniastych, gdzie wilgoci i składników pokarmowych więcej rośliny nawet słynące z przebarwiania się nie chcą tego robić, a jeśli już to niewiele.Wegetują dłużej, słabo się przebarwiają i nigdy tak ładnie jak na glebach lekkich, przepuszczalnych, gdzie bywa deficyt wody.
Ja mam glinę a winobluszcz pięknie mi się przebarwia - niestety za szybko... :(
Tyle, że tam gdzie rośnie, gleba nie ma zbyt wiele składników pokarmowych.
sława66 pisze:Też mam pytanie w sprawie winobluszczu pięcioklapowego - jak i kiedy ciąć? Chciałabym, aby gęsto zarósł taras.Czy przycinać nowe, długie przyrosty? Myślę,że wiosną, czy tak? Pozdrawiam Was, Drodzy Przyjaciele Działkowicze,z Forum dowiaduję się tylu ważnych porad i wskazań.
Ja na balkonie nie przycinałam i w efekcie miałam dwa dłuuugie badyle, które nie chciały
ładnie się zagęścić. Myślę więc, że może jednak lepiej go przycinać?
Daj znać, jak się sprawuje, jeżeli skrócisz tego swojego.
lidka8 pisze:Witam. Bardzo proszę o pomoc. Przed moim blokiem rośnie winobluszcz zaroślowy.Pnie się on po bloku od kilkunastu lat. Dorósł on już do IV piętra. Ja mieszkam na III i od 8 lat miałam nim porośnięte barierki balkonowe i cały balkon. Wredna sąsiadka z II piętra postanowiła się go pozbyć i odcięła go na wysokości swojego balkonu. Czy da się go jakoś uratować, np. wsadzając pień do donicy na moim balkonie jak przyjdzie wiosna.
Lidko - a kiedy go odcięła? Teraz? Bo jeżeli teraz, może warto by było pokusić się o zrobienie sadzonek? :?
Chociaż ja chyba pod koniec marca cięłam mojego pięcioklapowca. Nie miał wtedy jeszcze pąków.

A na balkonie chyba nigdy tak ładnie jak w ziemi nie będą rosły nasze winobluszcze ze
względu na małą pojemność donic.
Pozdrawiam serdecznie
atyda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2010, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze jedna sprawa. Istnieja różne odmiany winobluszczu. Jedne sie tylko oplatają na podporach- mają tylko wąsy i sa takie co mają na końcach wąsów przylgi-te pną się nawet po gładkich ścianach. Jeśli chcesz mieć pnącego po ścianie, a nie tylko oplatającego barierki utnij temu z pod balkonu parę niewielkich gałązek i te posadź do doniczki lub o takie pytaj w ogrodniczym.
My home is my castle. My garden is... my home.
x-d-a

Post »

Witam, jestem miłośniczką winobluszczy - mam pięciolistkowy, który pnie się po domku ogrodnika:

Obrazek

...i trójklapowy, który porasta przód domu:
Obrazek

A jaki widok jest jesienią, kiedy zaczynają się przebarwiać...
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44

Post »

nocny_drwal pisze: Tu jeszcze odnośnie 'Star showers' barwy jesienne. To ten gagatek, co od 3 lat mi pod murem leży i wejść na tynk nie może :?
Też mam STAR SHOWERS! Jest przepiękny, to chyba najozdobniejsza odmiana. Niestety, kiepsko u niego ze wspinaniem, dlatego powbijałam w mur gwoździe i podwiązałam go tasiemkami. I tym sposobem zaczął się "czepiać" muru.

Zastanawiam się czy dałoby się go rozmnożyć przez odkłady :roll:
DarekRz

Post »

Nie wiem jak jest ze Star Showers, ale zwykłego pięciolistkowca rozmnażałem z powodzeniem odcinając na przedwiośniu metrowy kawałek pędu i zwijałem go w płytkim dołku zostawiając na wierzchu 3-4 górne oczka . Przyjęły się wszystkie 3 sadzonki zrobione w ten sposob. Obecnie odkłady robią mi się samoczynnie - część pędów płoży się po ziemi i te mają całkiem spore korzonki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”