Śliwa śliwy - choroby i szkodniki
Okopcone gałęzie śliwy
Śliwka Herman ma 5 lat, gdy liście opadły zauważyłem, że na dwóch gałęziach jest jakby sadza. Tak jakby gałąź była podpalona, lub okopcona. Taki nalot węglowy. Czy ktoś wie co to za zjawisko?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śliwa śliwy - choroby i szkodniki
Nie wiem co się przydarzyło twoim śliwom, ale to chyba kiepskie objawy.
Podejrzewam, że to może być zaraza ogniowa:
"porażone części roślin obumierają i przybierają charakterystyczne czarne zabarwienie, jak gdyby były spalone"
Czy są to drzewka w sadzie? Rosną koło siebie? Czy masz inne drzewka z podobnymi objawami?
Napisz też co robiłeś z drzewkami, czy nawoziłeś, pryskałeś itp i jeśli tak to czym.
Podejrzewam, że to może być zaraza ogniowa:
"porażone części roślin obumierają i przybierają charakterystyczne czarne zabarwienie, jak gdyby były spalone"
Czy są to drzewka w sadzie? Rosną koło siebie? Czy masz inne drzewka z podobnymi objawami?
Napisz też co robiłeś z drzewkami, czy nawoziłeś, pryskałeś itp i jeśli tak to czym.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Śliwka rośnie pośród innych drzew w małym sadzie. To jest jedyna śliwka. Pryskałem ją miedzianem. Mocno atakują ją mszyce, więc podlewam gnojówką z pokrzyw. Czy to drzewko można uratować?
timpik trzeba by to pokazać na zdjęciach jak to wgląda. 

-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku zauważyłem na kilku młodych śliwach szpeciele. Kiedy rozpocząć z nimi walkę i jakimi środkami?
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
Witam, mam problem z moją śliwą... problem podobny do opisanego kilka postów wyżej. Posadzona zeszłej jesieni, wydawałoby się że wszystko z nią ok (przyjęła się, pojawiły się młode liście), ale co zauważyłem dopiero niedawno końcówki pędów są jakby okopcone, pokryte sadzą, jakby spalone ...
Są suche i łamią się, natomiast odrobinę poniżej pęd nie jest suchy i rosną na nim liście.
Co może być tego przyczyną? Zaraza ogniowa? Jak się jej ustrzec?
Gdzieś na innym forum przeczytałem że to wynik działalności mszyc, czy rzeczywiście? ->w takim razie może być confidor?

Są suche i łamią się, natomiast odrobinę poniżej pęd nie jest suchy i rosną na nim liście.
Co może być tego przyczyną? Zaraza ogniowa? Jak się jej ustrzec?
Gdzieś na innym forum przeczytałem że to wynik działalności mszyc, czy rzeczywiście? ->w takim razie może być confidor?

Pomóżcie...
Liście już żółkną i opadają...
co robić?
Liście już żółkną i opadają...
co robić?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zwyczajnie mogły zmarznąć zimą, bo widać to młode drzewko. Można by podejrzewać brunatną zgniliznę, ale nie koniecznie- u mnie na śliwach nie występuje, a młode drzewko wygląda właśnie podobnie jak Twoje.
Okopcone galęzie? Moim zdaniem na zdrowej tak właśnie wyglądają; to nie jabłoń...
Okopcone galęzie? Moim zdaniem na zdrowej tak właśnie wyglądają; to nie jabłoń...

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To taki mały off-topic z tej okazjimaryann pisze:...Okopcone galęzie?...

Pozdrawiam serdecznie

Dzięki...
Takie hipotetyczne pytanie, gdyby to było przemarznięcie to czy śliwa wypuściłaby nowe pędy/liście jakby nigdy nic, a dopiero potem zaczęła usychać?
I taki mały off topic ;)
Moje drzewko jest posadzone w pobliżu drzewka (mirabelki) na działce sąsiada, tylko że mój sąsiad nie zajmuje się swoim drzewkiem, działka czeka na lepsze czasy. Drzewko sąsiada jest pokryte prawie całe muszką owocówką (zdaje się -> oblepione poskręcane liście z czarnymi owadami...). Pytanie jeżeli w przyszłości wykonam oprysk swojego drzewka, to czy załatwię problem "muszki" czy problem do mnie wróci z nieopryskanego drzewka sąsiada ?? Bo tak nie uśmiecha mi się wykonywanie oprysków za kogoś...
Pzdr!
Takie hipotetyczne pytanie, gdyby to było przemarznięcie to czy śliwa wypuściłaby nowe pędy/liście jakby nigdy nic, a dopiero potem zaczęła usychać?
I taki mały off topic ;)
Moje drzewko jest posadzone w pobliżu drzewka (mirabelki) na działce sąsiada, tylko że mój sąsiad nie zajmuje się swoim drzewkiem, działka czeka na lepsze czasy. Drzewko sąsiada jest pokryte prawie całe muszką owocówką (zdaje się -> oblepione poskręcane liście z czarnymi owadami...). Pytanie jeżeli w przyszłości wykonam oprysk swojego drzewka, to czy załatwię problem "muszki" czy problem do mnie wróci z nieopryskanego drzewka sąsiada ?? Bo tak nie uśmiecha mi się wykonywanie oprysków za kogoś...
Pzdr!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wg mnie wróci, i chyba to nie muszka tylko mszyca. Możesz do oprysków zastosować np Calypso i będziesz miał ze 3 tyg. spokoju.
Mszyca lubi młodziutkie przyrosty, później już takiego problemu z mszycą na drzewkach nie ma, przynajmniej u mnie.
Mszyca lubi młodziutkie przyrosty, później już takiego problemu z mszycą na drzewkach nie ma, przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam! Gienia.
Witam, powracam do tematu mojej śliwy...
Czy powinienem ją podciąć w miejscu gdzie wyrastają nowe zielone pędy, a dalej zaczynają się zdaje się że przemarznięte suche ?
W którym miejscu podciąć pęd główny...? Przy nowym zielonym pędzie, czy ścinać po kawałku od góry aż natrafię na jeszcze nie uschły kawałek?

Pzdr!
Czy powinienem ją podciąć w miejscu gdzie wyrastają nowe zielone pędy, a dalej zaczynają się zdaje się że przemarznięte suche ?
W którym miejscu podciąć pęd główny...? Przy nowym zielonym pędzie, czy ścinać po kawałku od góry aż natrafię na jeszcze nie uschły kawałek?

Pzdr!
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie - przycinasz raz, nad pierwszym od góry zdrowym przyrostem.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie