Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Mój świat.

Post »

Tamaryszku, masz piękny, naturalny ogród :!: Te drzewa, ten leśny klimat, ten strumyczek! Wielu z nas chciałoby mieć takie cudo ;:138
A że nie każdy zakątek jest doskonały...No cóż, w ogrodzie nigdy nie można powiedzieć:"wszystko jest już gotowe, idealne, mogę teraz tylko siedzieć i podziwiać". I bardzo dobrze, i za to kochamy te nasze zielone raje - że ciągle one się zmieniają i my je zmieniamy. Tak jak umiemy najlepiej :P
Pozdrawiam serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Urocza ale i tajemnicza jest ta ścieżka z mahonią!
A co rośnie na skraju zdjęcia po lewej stronie?
Piękne miejsce Izo..
Wspaniała sprawa móc Cię odwiedzać i podziwiać Twój świat.
Strasznie lubię tu przychodzić! ;:138
Awatar użytkownika
asienka20
100p
100p
Od: 29 paź 2009, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Cudnie się zapowiada :)
Ten strumyczek boski :!: :!: :!: :shock:
Czekam na więcej zdjęć :)
Będę tu zaglądać :!: :lol:
Jak mnie nie pogonisz :pogon
;:109
Pozdrawiam Aśka

Roślinki asienka20
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

VITA - dziękuję za odwiedziny, Vito! Też uważam,że praca w ogrodzie to fascynujące zajęcie, ale jakoś nie wszyscy tak na to patrzą...Liliowce bardzo lubię, są niewymagające pod względem warunków glebowych i długo zdobią ogród. Kwitną około miesiąca, niektóre, np. Stella d'oro, chyba ze trzy miesiące ! A i same liście są ładne. Więc dla Ciebie jeszcze liliowce !
Obrazek

KATARYNKO - miło mi Cię gościć! Zapraszam częściej, a o strumyczku wkrótce napiszę coś więcej

IGA - dzień dobry, cieszę się,że Ci się u mnie podoba ! Muszę nad tym moim Rajem jeszcze popracować, i to dużo. Ale czy może być coś przyjemiejszego, niż praca w raju...?

ELSI - dziękuję za pochwałę,Elżbieto. Wiem, że u każdego są takie miejsca...Niektóre da się zagospodarować z czasem,inne muszą pozostać mniej efektowne. Ale wiesz, ja bym chciała,żeby i pod szopą i koło kompostowników było ładnie... na razie planuję zasłonić kącik gospodarczy trejażem z pnączami i kępą krzewów.( Dlaczego tego wcześniej nie zrobiłam...?! )
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
lena666
200p
200p
Od: 2 lut 2009, o 17:54

Post »

Pięknie !!!!!!wyobrażam sobie jak spaceruję sobie po ogrodzie!!!!!!!!!!!!
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[IZA] - witaj, Imienniczko! Brzozy brudzą...? Nie przyszło mi do głowy,że można tak na to patrzeć. Ich opadające liście maja tyle uroku...wyglądają, jak złoty deszcz... No, potem troszkę trzeba pograbić, ale przecież tylko z trawnika ! Pod nimi, rzeczywiście ,nie posadzisz nic wymagającego, ale np. bluszcz sobie radzi doskonale. Mozna te miejsca zagospodarować. Ta duża brzoza, którą pokazałam na początku, też rośnie naprzeciwko tarasu ! Miałaś świetny pomysł! Taki widok jest efektowny o każdej porze roku.
Też posadziłam tego lata 3 młode brzózki, w Białym Ogrodzie. Są wiotkie i delikatne, ale...jakie ładne.

TESS - dzień dobry, cieszę się,że zajrzałaś ! i jeszcze chwalisz... Ogród jest częściowo leśny i to jego urok. Ale części nieleśnej gdzież tam do Twoich włości !

KALMIA - witam Warszawiankę w moim ogrodzie i dziękuję! Mówisz - Betty...Ojej, to ja już zupełnie nie wiem...Magnolia była sadzona dość dawno, gdy jeszcze nie przejmowałam się takimi rzeczami,jak nazwy gatunków. Jest to w zasadzie duży krzew, taki ma pokrój, a wysokość jakieś 2 m. Chyba nie będzie wielkim drzewem ( miała nie być!). Z tyłu ma ciemnego Skyrocketa.

Może wstawię większe zdjęcie i ktoś zdecyduje, JAK MA NA IMIĘ MOJA MAGNOLIA ???

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRZYSIEK 86 - Krzysiu, mahonia u mnie bardzo się sprawdziła. Kiedyś ją wsadziłam, w ogóle o nią nie dbałam, a ona tak pięknie wyrosła!Kwitnie bardziej obficie, niż widac na tym zdjęciu, i pachnie! A potem ma granatowe jagody. I jest zimozielona. Ale ma kłujące liście ( dlatego niektórych wkurza na tej ścieżce, szczególnie pana, który przychodzi sprawdzac stan licznika gazowego i musi się koło niej przeciskać ). Zdarza jej się, niestety, dostawać mączniaka, ale ,jak widzisz, żyje. W tym roku posadziłam nową mahonię pod płn. ścianą domu.
A magnolia to zagadka...I ciągle nie wiem, czy mam ją owijać na zimę w tym roku, czy nie? Dotychczas to robiłam, ale może jest już wystarczająco dorosła..?

Może ktoś mi poradzi,czy mam opatulać swoją rozpieszczoną magnolię ?

DALA - Dalu, witaj w moim raju i dziękuję za ciepłe słowa. Masz racje, ogród to " niekończąca sie opowieść ". Zapraszam Cię ponownie ! na kolejny odcinek...

KARO - Krysiu,pochwały od takiej doświadczonej ogrodniczki...aż mi się cieplutko zrobiło, dziękuję...
Ścieżka jest wąska, stare rośliny zasłaniają od frontu ogród. Będę musiała, niestety, troszkę przyciąć mahonię i tuję wiosną, bo ciężko już przejechać taczkami.
A po lewej stronie rośnie żywotnik Szmaragd, który zasłania skrzynkę gazową, a bliżej zwykły berberys, nie wiem jaka to odmiana ( to z dawnych nasadzeń). Jest podobny do Harlequina. Będę go wiosną przycinać w mniejszą kulę - wiąże się to ze zmianami w przedogródku.

ASIENKA 20 - Asiu, ależ przychodź jak najczęściej !

LENA 666 - dziękuję, zapraszam na spacer! Mogłabym cały dzień spędzać w ogrodzie, a jak dojdę do części leśnej, to ścieżka mnie zaprowadzi do furtki - i mogę wyjść prosto do prawdziwego lasu...

to moje drugie ulubione kwiaty - zawilce Honorine Jobert

Obrazek

strumyka w pełni lata prawie nie widać...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tamaryszku, naprawdę jest co chwalić :)
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Piękny kolor tych kwiatów :)
http://img20.imageshack.us/img20/3660/p7190810.jpg
nie wiem czy tu można linki dawac?
jak co to usunę...
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Baaardzo ładne to co pokazujesz Tamaryszku.Czy na pierwszym zdjeciu ogrod kończy sie murem ,czy to nasyp i ogrod jest w dole?
x_P-42

Post »

Cieszę się, że w Twoim wątku roi się od host. Jako zagorzała hostomaniaczka z przyjemnością oglądam Twoje fotki. ;:7
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Na tym zdjęciu jest ta ścieżka, którą opisywałam w poprzednim poście.

SYLWEK - miło mi,że tak myślisz...Ale moich umiejetności komputerowych mogę się wstydzić!
Jestem wściekła bo właśnie sobie sama wykasowałam część zdjęć w ogrodzie ( na szczęście udało mi się przywrócić ). Wymyśliłam ,że skasuję w Imageshaku te zdjęcia, które już umieściłam na forum, no bo po co mają tam być, skoro już są tutaj...? Efekt wiadomy...
No i nie wiem ,co zrobić, żeby mój wątek był w alfabetycznym spisie linków do ogrodów. I jak dodać adres pod moim podpisem (a może ja nie mam adresu..?)

D-M - wydaje mi się,że można...Ale widziałam u innych,że po prostu kopiują zdjęcie, tak jest łatwiej, przynajmniej dla oglądających. Więc jeśli Twoje umiejętności na to pozwalają, to może tak zrób nastepnym razem. Ja na pewno tego nie umiem !
Te kwiaty, to liliowce, chyba odmiana Signal. Bardzo lubię kwiaty w tym kolorze, a te mają wielkie kielichy.

EWA f. - dziękuję,Ewo ! To mur, stanowi część ogrodzenia, sąsiedztwo jest niezbyt urokliwe...Ma może z 10 m,dalej jest zwykłe ogrodzenie, zasłonięte roślinnością. Jest obrośnięty winobluszczem, a dalej posadziłam kokornak. ale na jesiennym zdjęciu już liści nie ma...Zapraszam ponownie !

POLA 42 - Polu, mam sporo host, też je bardzo lubię.Są tak różnorodne, mają skromne wymagania i tak ładnie się komponują...Po prostu- skarby w ogrodzie ! Niestety, nie znam ich nazw gatunkowych.W ogrodniczych, gdzie kupuję, figurują jako "hosty"...Będę jeszcze kupować funkie. Jak wkleję zdjęcia, może pomożesz mi je zidentyfikować ?

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może napiszę coś więcej o moim ogrodzie...
Jest dość duży, ma ok.3 300 m2. Zaletą jest wielkość, wadą- nieregularny kształt.
W zasadzie leży w otulinie Puszczy Kampinoskiej. Co ma swoje konsekwencje :
-po pierwsze ( i fajne !) ma część leśną, gdzie rosną sobie sosny, dęby i brzozy, a czasem też grzyby, a za ogrodzeniem jest ciąg dalszy, czyli po prostu las i puszcza...(widać kawałek na wcześniejszym zdjęciu)
Drugą część stanowi ogród właściwy, powstały na dawnej polanie (łące?)

- po drugie ( i to już mniej fajne...) - ziemia w moim ogrodzie jest beznadziejna ! Żywy piach, pokryty kwaśną ściółką

To fragment wrzosowiska w moim lesie.

Obrazek

Mieszkam tu od 12 lat, ale historia tworzenia ogrodu jest dużo krótsza.
- najpierw był zachwyt,że mieszkamy w lesie, więc w zasadzie NIC nie trzeba robić. Poczatki tradycyjne - posadziłam parę iglaków, szpaler tuj na granicy z sąsiadami, a na środku założyłam niby- trawnik

- potem długo nic się nie działo, pochłonieta byłam innymi sprawami, m.in. pracą zawodową. Jeśli ktoś z przyjaciół podarował mi jakąś roślinę, wsadzałam ją byle gdzie, bez żadnej koncepcji. Kwestia dobierania gatunków, komponowania kolorów w ogóle nie istniała. Efekty wiadome...Wiele roślin "wypadło", wiele musiałam przesadzać...

-jak wspominałam wcześniej, własny ogród odkryłam 3-4 lata temu. Zobaczyłam,że jest tu tyle do zrobienia, i że jest to takie przyjemne ! Zaczęłam się douczać i zobaczyłam " co każdy ogrodnik wiedzieć powinien..."
Że np. warto zainteresować się, jak duża będzie roślina za 5-10 lat, bo może nic w jej najbliższym otoczeniu się nie zmieści...
że jedne lubią glebę kwaśną ,a inne zasadową i jeśli to zlekceważę, to po prostu nie będą dobrze rosły...
że warto patrzec na rośliny w ogrodzie ,jak na grupy brył, że obok siebie powinno być coś niskiego i coś wyższego, okrągłego i smukłego itd.

Dla Was to pewnie oczywiste, ale dla mnie to było odkrycie Ameryki...

Połykałam tę wiedzę, ale jeśli chodzi o WIZJĘ SWOJEGO ogrodu, to wiedziałam tylko,że ma być PIĘKNY...
Dopiero potem zadałam sobie pytanie - CO TO dla MNIE ZNACZY ?

No, i na tym etapie mniej -więcej trafiłam na forum...I, jak to się mówi - wymiękłam...Zobaczyłam Wasze ogrody, zobaczyłam,jak niewiele wiem o moim ukochanym ogrodnictwie...
ALE TERAZ MOGĘ Z TEGO WSZYSTKIEGO KORZYSTAĆ !!!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iza!!
Ogród masz piekny...a strumień wprost rewelacyjny. Jestem bardzo ciekaw wszelkich opisów i zdjęć strumyka, bo właśnie u siebie próbuje zrobić coś podobnego. Więc będę Cię odwiedzał.
Pozdrawiam milutko!
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze: ... Połykałam tę wiedzę, ale jeśli chodzi o WIZJĘ SWOJEGO ogrodu, to wiedziałam tylko,że ma być PIĘKNY...
Grunt to dobra wizja - lepszej być nie może :wink: .
Na takim obszarze to dopiero można poszaleć - o czym się przekonasz oglądając ogrody Forumków.
Pokazuj jeszcze co tam masz - miło popatrzeć , naprawdę ;:108 !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”