Właśnie po odkryłam Twój różany wątek

A róże masz cudne i takie zdrowe, że hej!

Napisałaś, że rośnie koło brzozy i nie ma lekko. Jakbyś mogła mi napisać, jak blisko tej brzozy rośnie i czy na słońcu, czy w cieniu drzewa?
Ja dostałam tę odmianę róży od przyjaciółki i miałam już wówczas pełne rabaty. Z trudem znalazłam jej miejsce, gdzie będzie pasowała swym delikatną barwą, ale to miejsce z wadami. Obok, od południowej strony rośnie magnolia Rustica Rubra. Jest coraz większa, a właściwie duża i daje dużo cienia, padającego na moją różyczkę. Podniosłam jak mogłam koronę magnolii i w tym roku miała więcej światła. Jednak nie jest to pełne słońce. Heritage rośnie w tym miejscu już drugi rok i powolutku zwiększa swoje rozmiary. Podobno do bujnego kwitnięcia wymaga duuużo słońca!
Ponieważ nie mam dla niej innego miejsca, chciałaby wiedzieć, jak Twoja różyczka radzi sobie obok tej brzozy.
Brzoza wypija wodę z gruntu i "wyjada" z ziemi co się da, ale magnolia wcale jej nie ustępuje. Przerasta powierzchniowo całą ziemią swoimi korzeniami. Czyli jest problem; bardzo liczę na Twoją odpowiedź.