Mój ogród - Józef cz.1
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja miałam Wielką Przyjemność poznać osobiście Właścicieli owej przepięknej działki. Nadal jestem pod wrażeniem .. aż słów mi brak. Fotki , chociaż piękne nie oddają jej uroku, rozplanowania, atmosfery. To naprawdę przeurocze miejsce , a jacy fantastyczni Gospodarze !!!!!
.
Pochodziłam boso po super trawce, skosztowałam pomidorków, poznałam nowe roślinki i ciekawostki o nich. Mój syn zachwycił się rojnikami i oczkiem, mąż podpatrzył techniczne rozwiązania, a ja .. nawet nie wiem, murawa, sklaniaczki, zamek, trawy, wrzosy, cudnie strzyżone iglaki , rozplanowanie. Czy też rozległe zainteresowania i wiedza Józefa. Nie wiem, ale wiem na pewno, ze za mozliwość pochodzenia po takiej trawce jeszcze raz dużo bym dała.
A dziś sadziłam... sadziłam i jeszcze zostało.
dziękuję i Pozdrawiam serdecznie
Pochodziłam boso po super trawce, skosztowałam pomidorków, poznałam nowe roślinki i ciekawostki o nich. Mój syn zachwycił się rojnikami i oczkiem, mąż podpatrzył techniczne rozwiązania, a ja .. nawet nie wiem, murawa, sklaniaczki, zamek, trawy, wrzosy, cudnie strzyżone iglaki , rozplanowanie. Czy też rozległe zainteresowania i wiedza Józefa. Nie wiem, ale wiem na pewno, ze za mozliwość pochodzenia po takiej trawce jeszcze raz dużo bym dała.
A dziś sadziłam... sadziłam i jeszcze zostało.
dziękuję i Pozdrawiam serdecznie
Święte słowa,MiiriamMiiriam pisze: Fotki , chociaż piękne nie oddają jej uroku, rozplanowania, atmosfery. To naprawdę przeurocze miejsce , a jacy fantastyczni Gospodarze !!
A roślinki od Józefa,jako że dawane ze szczerego serca,wszystkie się przyjmują- u mnie nawet budleja,której początkowo nie dawałam szans przeżycia, zbiera się do zakwitnięcia
Józefie...,kiedy nas ucieszysz kolejnymi fotkami??? Bo malutko coś ich ostatnio...
- Józef

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Reniu..trafiłaś dobrze choć nie do końca..passiflorami interesuję się od dawna ..te najprostsze ..błękitne rosną i kwitną u mnie od dawna kwitną też inne dwie ..fotki sa w mojej galerii..teraz nareszcie zaczęły pojawiać się inne ,hodowlane odmiany..próbowałem pozyskać je z kupowanych na allegro nasion i te mimo że rosły pięknie ..nie kwitły..może właśnie masz taka..w tym roku moja kolekcja wzbogaciła się kilka pieknych sadzonek kupionych na allegro ale i te jeszcze nie kwitną..cena od 10 do 45 zł..mam nadzieję ze do zimy rozrosną się i na przyszły rok zakwitną..o ile przetrwają zimę.4 rosną w donicy na balkonie,5 rośnie w gruncie,trzy posadziłem w szklarni.o ile któraś ,prócz błękitnej zakwitnie to wstawię fotkę..niestety jak już pisałem nie udaje mi się ukorzenić sadzonek..w tamtym roku zawiozłem kilka gałązek znajomej do Wrocka (o !!ty też chyba stamtąd) i jej ukorzeniły się wszystkie..w wodzie..nawet nie wiem czy jej w tym roku zakwitły.orchidea pisze:Józefie nie wiem czy dobrze trafiłam - masz doświadczenie z passiflorą?
Mam trzeci sezon (prawdopodobnie piękną) i wcale mi nie kwitnie, nie wiem dlaczego?
Poradz coś
w każdym razie niewiele mogę Ci poradzić..sam eksperymentuję..
Chyba nie powinna być z nasion gdyż kupowałam w Castoramie ma być z tych olbrzymich czerwonych, liście też ma duże ale co z tego a gdzie kwiaty? Spróbuję ją na jesień przyciąć prawie przy ziemi może to coś da? Kupiła bym następne ale jak mają tak nie kwitnąć to szkoda. nie wiem co zrobić.
Pozdrawiam cieplutko.
Renia
Renia
- Józef

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
kilka razy podchodziłemdo trawy pampasowej..zawsze wymarzała..W tamtym roku wstawiłem z doniczką do szklarni.Przezimowała i pieknie rośnie ..o ile nie przyjdą zbyt wczesne przymrozki to pewnie zakwitnie bo pędy robia się grube..teraz wygląda tak
i jeszcze raz moja rosplenica japońska 
i jeszcze cambria która właśnie zakwita..
i jeszcze raz moja rosplenica japońska 
i jeszcze cambria która właśnie zakwita..

Trzymam kciuki za trawę pampasową, aby zakwitła i okazała się dziewczynką
No i czekamy na zdjęcie! Wyczytałam już coś niecoś o niej. Okazuje się, że bardziej niż zimno szkodzi jej wilgoć. Postanowiłam więc część sadzonek przechować przez zimę w doniczkach w piwnicy a resztę okryję.
rosplenica japońska
:o
rosplenica japońska