Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Cieszę się, że moje storczyki i zdjęcia się podobają. Na razie jest skromnie i pusto, będzie kolorowo jak się rozwiną pędziki. Kilka Phalaenopsis jest już w pąkach. Biały lada dzień otworzy pierwszy pąk, już nie umiem się doczekać.
Ja też mam bzika na punkcie Vand, już od lat. Zaczęło się odkąd w jakiejś książce o kwiatach zobaczyłam zdjęcie Vandy, to było na samym początku mojego zainteresowania storczykami. Długo musiałam czekać na spełnienie tego marzenia, ale to niebieskie cudo od roku stoi na moim parapecie i teraz znowu mnie cieszy kwiatami. Zawsze lubiłam niebieski kolor, zwłaszcza na kwiatach (ale bardzo szkoda, że nie ma czarnych kwiatów, uwielbiam czarny) i dlatego niebieskie Vandy mi się zawsze najbardziej podobały. Teraz marzę też o różowej w kropki, czerwonej i białej. Nie udało mi się kupić Vandy w LM, więc zamierzam sobie kupić z internetu, mam nadzieję, że mi się uda.Ja ostatnio mam opcję na Vandy - Twoja jest cudna!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękne storczyki
Uwielbiam choćby patrzeć na te niezwykłe kwiaty.
Powiedz, proszę, czy prezentowane na poprzednich stronach to wyhodowane u Ciebie i doprowadzone do kwitnienia (masz szklarnię?) czy też kupiłaś już kwitnące rośliny?

Powiedz, proszę, czy prezentowane na poprzednich stronach to wyhodowane u Ciebie i doprowadzone do kwitnienia (masz szklarnię?) czy też kupiłaś już kwitnące rośliny?
- Storczykowa
Ewelina pisze:Piękne storczykiUwielbiam choćby patrzeć na te niezwykłe kwiaty.
Storczyki? oczywiście, że kupione, przecież nie wyhodowałam sobie samych od nasionek, chyba, że masz na myśli kwitnienia. Vanda zakwitła u mnie. Szklarnię mam, ale nie używam, nie zniosłabym rozstania z moimi storczykami.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
U mnie część storczyków cyklicznie powtarza kwitnienie i dobrze się rozwija, ale , niestety kilka odmawia współpracy - nie chcą ponownie zakwitnąć
Dlatego jestem ciekawa , jakie warunki mają Twoje rośliny, bo kwitną ... imponująco.
Ciekawa jestem , jak wygląda Twoja szklarnia - czy mogłabyś wkleić kilka zdjęć ( z zewnątrz i wewnątrz) ? Przymierzam się do stworzenia w formie dobudówki szklarni - ogrodu zimowego i dlatego interesuje mnie wszystko na ten temat
Jeśli nie uprawiasz ich w typowej oranżerii , to jaki masz "patent" na stworzenie roślinom ( zwłaszcza Vandom) odpowiedniej wilgotności powietrza , właściwych warunków świetlnych , itp. ?

Ciekawa jestem , jak wygląda Twoja szklarnia - czy mogłabyś wkleić kilka zdjęć ( z zewnątrz i wewnątrz) ? Przymierzam się do stworzenia w formie dobudówki szklarni - ogrodu zimowego i dlatego interesuje mnie wszystko na ten temat

Jeśli nie uprawiasz ich w typowej oranżerii , to jaki masz "patent" na stworzenie roślinom ( zwłaszcza Vandom) odpowiedniej wilgotności powietrza , właściwych warunków świetlnych , itp. ?
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Dusiu-nie wiem co napisać, bo normalnie szczęka mi opadła 

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Dusiu cudowne okazy zdrowia
jestem zachwycony 

- Storczykowa
U mnie kwitną tylko Phalaenopsis i Vanda, inne, jak np. Dendrobia, Cattleye czy Paphiopedila nie powtarzały u mnie kwitnień. Może dlatego, że te pozostałe wymagają innej uprawy, a ja wszystkie uprawiam tak samo, nie bawię się w żadne okresy spoczynku i inne bzdury, bo to zbędna strata czasu. Zostały tylko te, które sobie dawały u mnie radę.Ewelina pisze:U mnie część storczyków cyklicznie powtarza kwitnienie i dobrze się rozwija, ale , niestety kilka odmawia współpracy - nie chcą ponownie zakwitnąćDlatego jestem ciekawa , jakie warunki mają Twoje rośliny, bo kwitną ... imponująco.
Ciekawa jestem , jak wygląda Twoja szklarnia - czy mogłabyś wkleić kilka zdjęć ( z zewnątrz i wewnątrz) ? Przymierzam się do stworzenia w formie dobudówki szklarni - ogrodu zimowego i dlatego interesuje mnie wszystko na ten temat![]()
Phalaenopsisy i Vandy nie są trudne w uprawie, nie trzeba się specjalnie starać, żeby puściły pędy. Wystarczy podlewać (Phalaenopsis), kąpać Vandy no i muszą mieć dobre stanowisko, u mnie są to 2 okna, półka, stolik pod oknem. Parę jest w głębi pokoju, kilka w kuchni i pokoju rodziców. Vanda lubi mieć jak najwięcej światła i musi być kąpana w wiaderku z wodą (ja używam wody ze studni i jestem zadowolona. Od deszczówki mi usychały. Nie zapewniam im wyższej wilgotności powietrza, muszą wytrzymać w normalnych warunkach pokojowych bo ja się nie będę wysilać na jakieś nawilżacze i inne dziwactwa. Miałam raz nawilżacz, ale dawno się zepsuł.
W szklarni moje storczyki były raz, 2 lata temu (w tym roku była tylko żółta Vanda), ale strasznie mi ich brakowało, więc postanowiłam, ze ich nigdy więcej nie wyniosę. Do szklarni nie chodziłam, bo to było na podwórku, a ja bardzo niechętnie opuszczam dom. Mogłabym cały dzień być w moim pokoju, ze storczykami i innymi moimi pasjami.
Zdjęć szklarni nie mam, bo nie mogę wynosić aparatu na zewnątrz, a teraz i tak jest strasznie zimno to by zmarzł i nie wyszłyby zdjęcia. Może kiedyś zrobię z okna mojego pokoju jej zdjęcie.
Dusiu kupiłaś tą czerwoną Vandę z allegro - poszła po bardzo atrakcyjnej cenie. Jest Twoja/
- Storczykowa
gogi pisze:Dusiu kupiłaś tą czerwoną Vandę z allegrooo - poszła po bardzo atrakcyjnej cenie. Jest Twoja/
Niestety nie moja, bo nie miałam pełnej aktywacji konta. Ale nie zdziwiło mnie to, w końcu mi się nigdy nic nie udaje. Muszę ciągle siedzieć z tą maleńką garstką Vand, a moich wymarzonych jak nie miałam tak nie mam.
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Zauroczyłsm mnie Vanda i miniaturki - śliczne.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Storczykowa
Ale twoja Vanda i tak mi się bardziej podoba, bardzo bym taką chciała, a pewnie jeszcze długo nie zobaczę takich kwiatów na moim oknie...
- kokoszanel
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 paź 2009, o 13:02
Dziękuję za odwiedziny u mnie i cóż ja mogę Ci napisać.... jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji storczyków i talentu malarskiego
Przyznam się, że wiele razy już tu zaglądałam poprawić sobie nastrój zdjęciami Twoich Phal. i Vandziami 

Pozdrawiam, Małgosia
- Storczykowa
kokoszanel pisze:Dziękuję za odwiedziny u mnie i cóż ja mogę Ci napisać.... jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji storczyków i talentu malarskiegoPrzyznam się, że wiele razy już tu zaglądałam poprawić sobie nastrój zdjęciami Twoich Phal. i Vandziami
To się bardzo cieszę, że moje storczyki ci się spodobały. Lubię czytać tak miłe komentarze na temat mojej kolekcji, która niestety jest bardzo skromna, ale może kiedyś uda mi się spełnić moje storczykowe marzenia...
Wczoraj mi zaczął kwitnąć biały, ma wyjątkowo duży kwiat jak na niego, potem wstawię zdjęcia.