proszę i życzę SMACZNEGO
Pączki na parze
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 3 łyżki masła stopionego, 3 dag drożdży, sól i cukier, powidła do nadzienia
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków, nadziewać powidami, jagodami np. Układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotować na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakryć płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układać pączki partiami i nakrywać miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotować ok. 10 min, aż będą puszyste
A ja chciałabym cos na literę
A