Macierzanka cytrynowa '( Thymus citriodorus )
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Macierzanka cytrynowa '( Thymus citriodorus )
Tak jak w temacie

Re: Jaka nazwa rośliny?
Tak, to macierzanka Doone Valley(thymus citriodorus 'Doone Valley')W okresie gdy nie kwitnie ma pstre liście.W okresie kwitnienia zielenieją.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Macierzanka cytrynowa ( Thymus citriodorus )
Tym razem sfotografowałam inną roślinkę w skrzynce na płotku ogródka kawiarni. Wydaje mi się, ze jeszcze jakiś czas temu kwitła, ale pewności nie mam. Ma drobne listki i gdy się je potrze, to wydzielają przyjemny cytrynowy aromat, ale chyba z jakąś jeszcze inną nutą zapachową.

Będę wdzięczna za identyfikację, może sobie to wysadzę na balkonie w przyszłym roku.

Będę wdzięczna za identyfikację, może sobie to wysadzę na balkonie w przyszłym roku.
Re: Co to za kwiat?
Prawdopodobnie to macierzanka cytrynowa 

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za kwiat?
Dziękuję (Mał)gorzato, bingo, to musi być ta macierzanka cytrynowa, bo jak pisałam wcześniej były tam latem właśnie drobne kwiatuszki i nawet ich kolor się zgadza.
Muszę poczytać, co ona lubi, może posadzę ją w przyszłym roku na balkonie, pachnie genialnie, podobnie jak geranium ( nie wiem, czy to nazwa botaniczna, ale tak się na to mówiło, bo teraz chyba mało popularne).
Muszę poczytać, co ona lubi, może posadzę ją w przyszłym roku na balkonie, pachnie genialnie, podobnie jak geranium ( nie wiem, czy to nazwa botaniczna, ale tak się na to mówiło, bo teraz chyba mało popularne).