Moje kwiaty od A do Ż...z mojego ogrodu
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiaty od A do Ż...z mojego ogrodu
Witam..tak to funkie:))Pozdrawiam
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Reniu, jak ja bym tam sobie kawkę wypiła na tym leżaczku..
- Reni4
AniaDS Oj nie jedna kawa tam wypita ..nie jeden grill i ognisko....a i miejsce do opalania super...
Co do kawy to czemu nie;)))
Teraz to tylko chwila w ogrodzie i trzeba zmykać..bo zimno:))))Pozdrawiam

Teraz to tylko chwila w ogrodzie i trzeba zmykać..bo zimno:))))Pozdrawiam
- Reni4
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
właśnie dlatego ten leżaczek mi się spodobał..
w sam raz do opalania
w sam raz do opalania

- Reni4
Dzień dobry Reni.
Ja zamiast śląskim zwyczajem niedzielne kluski kulać i sos doprawiać ,siedzę jak urzeczona w Twoim 2 poziomowym ogrodzie.
Poznałam wiele (dla mnie)nowych roślin,a alfabetyczne pokazanie tych piękności,było-jest strzałem w 10.
Piszesz w pewnym miejscu o kompleksach przy zwiedzaniu innych ogrodów-no cóż co ma powiedzieć ktoś z malutkim areałem i dopiero roczniak w tworzeniu swojego klimatu-to dopiero trauma.
Reni wszytkie pokazane rośliny piękn e ale długo siedziałam przy kępie osteospermum a zwłaszcza tego o płatkach lyżeczki w kolorze lila.Pozdrawiam.
Ja zamiast śląskim zwyczajem niedzielne kluski kulać i sos doprawiać ,siedzę jak urzeczona w Twoim 2 poziomowym ogrodzie.
Poznałam wiele (dla mnie)nowych roślin,a alfabetyczne pokazanie tych piękności,było-jest strzałem w 10.
Piszesz w pewnym miejscu o kompleksach przy zwiedzaniu innych ogrodów-no cóż co ma powiedzieć ktoś z malutkim areałem i dopiero roczniak w tworzeniu swojego klimatu-to dopiero trauma.
Reni wszytkie pokazane rośliny piękn e ale długo siedziałam przy kępie osteospermum a zwłaszcza tego o płatkach lyżeczki w kolorze lila.Pozdrawiam.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Reni4
Witam serdecznie an-ka..miło mi czytać Twoje słowa...wiesz ja wspominam teraz przy Tobie jak ja zakładałam swój ogród...będąc zielona ..no trochę tam wiedzy miałam Tatuś się o to postarał;))))
Kupiliśmy działkę z domem do remontu ..jak zobaczyła teren koło domu to powiem wprost załamałam się):
Było szaro buro i wszędzie stare drzewa(około 15 śliw ,2 jabłonie i wiśnia...) trawy nawet nie było wiele jedynie chwasty i baśnica...paskudna wilgoć...
I tak się zaczęło...najpierw pozbyłam się drzew...później podzieliłam swój górny ogród na cztery części...i zaczęłam kolekcjonować kwiaty i krzewy..z czasem nabierało wyglądu ...
Po czasie jednak kiedy wszystko podrosło..trzeba było zmieniać...przesadzać...i tworzyć kolejne rabatki...
Powstała część dolna ...naturalne położenie terenu pozwoliło na usypanie jedynie większej skarpy i tam powstał mój skalniak z iglakami.. Dopiero po pięciu latach powiększyłam dolny...zrobiłam taki okrąg..wyłożyłam włókniną ..wysypałam korą dla wygody aby nie plewić tyle..I tak to powstawało...roślinki czasem dostałam większość jest z przypadku ..kupione przy okazji bycia gdzieś na giełdzie ...lub wizyty w ogrodniczym na targu..Pamiętam jak je nosiłam w reklamówkach tu na górę...i zawsze sobie powtarzałam to już ostatni raz;))))
I cała historia lecz miło wspominam ...a teraz znowu czas na zmiany...:)Widzisz tak to jest z tym ogrodem ....osteospermum kupuję co roku do doniczek pięknie kwitnie...Pozdrawiam serdecznie:))
Kupiliśmy działkę z domem do remontu ..jak zobaczyła teren koło domu to powiem wprost załamałam się):
Było szaro buro i wszędzie stare drzewa(około 15 śliw ,2 jabłonie i wiśnia...) trawy nawet nie było wiele jedynie chwasty i baśnica...paskudna wilgoć...
I tak się zaczęło...najpierw pozbyłam się drzew...później podzieliłam swój górny ogród na cztery części...i zaczęłam kolekcjonować kwiaty i krzewy..z czasem nabierało wyglądu ...

Po czasie jednak kiedy wszystko podrosło..trzeba było zmieniać...przesadzać...i tworzyć kolejne rabatki...

Powstała część dolna ...naturalne położenie terenu pozwoliło na usypanie jedynie większej skarpy i tam powstał mój skalniak z iglakami.. Dopiero po pięciu latach powiększyłam dolny...zrobiłam taki okrąg..wyłożyłam włókniną ..wysypałam korą dla wygody aby nie plewić tyle..I tak to powstawało...roślinki czasem dostałam większość jest z przypadku ..kupione przy okazji bycia gdzieś na giełdzie ...lub wizyty w ogrodniczym na targu..Pamiętam jak je nosiłam w reklamówkach tu na górę...i zawsze sobie powtarzałam to już ostatni raz;))))
I cała historia lecz miło wspominam ...a teraz znowu czas na zmiany...:)Widzisz tak to jest z tym ogrodem ....osteospermum kupuję co roku do doniczek pięknie kwitnie...Pozdrawiam serdecznie:))
Fajna opowieść o przemianach jakie dokonywały się w ogrodzie.Zresztą znowu będą zmiany czytając post-coś dosadzić,coś przesadzić-ciągły ruch.I dobrze,bo tak ma być.
Czy zbierasz nasiona osteospermum?
Czy zbierasz nasiona osteospermum?
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Reni4
Inaczej być nie może..bo by się znudziło;)))
Co do nasion nie zbieram...bo nie mam możliwości wczesnowiosennego siewu...brak odpowiedniego miejsca..
))
Pozdrawiam i dziękuję:))
Co do nasion nie zbieram...bo nie mam możliwości wczesnowiosennego siewu...brak odpowiedniego miejsca..

Pozdrawiam i dziękuję:))
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
U mnie też jaskry wypuściły listki .Latem wyglądały nie za ciekawie ,a teraz wyglądają tak jak by miały zamiar pokazać na co je stać . :P Chyba mróz je utęperuje i przywoła do porządku . 

- Reni4
Witaj...
Myślę Jolu że jak je czymś okryjemy to może przeżyją a jak nie to na wiosnę odżyją:)))Pozdrawiam

- Reni4
B iało czerwona to pewnie Papageno-też ją mam.Reni w przyszłym roku przypomnę o zebraniu nasionek a tak swoją drogą to też bym kupiła gotowe sadzonki osteospermum,zwłaszcza te łyżeczkowe.(Może spotkam w ogrodniczym)
Milego wieczoru.
Milego wieczoru.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka