Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_P-42

Re: Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Post »

Piękna goryczka ! Gratuluję! ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejny mglisty, listopadowy dzień za oknem. W nocy nieźle wiało!

Polu! Gratulacje przyjęte, ale to dzięki Tobie ona u mnie kwitnie :D Pierwsza i na razie jedyna.Oby tylko przezimowała u mnie - dzięki za radę. Mam nadzieję w przyszłym roku to zmienić.
Witaj Donneczko! Miło, że trafiłaś do mnie. Dziękuję za słowa uznania. Targi w Starym Polu już (!) w czerwcu. Szkółek chyba u nas nie ma zbyt wiele, ale odwiedzić musimy je koniecznie. Już się cieszę na spotkanie ;:138
Aduś - wyhodowałaś goryczkę z nasion?! Jestem pod wrażeniem! One chyba nie lubią nadmiaru wilgoci...
Dzięki Elu za odwiedziny. Kwiatów jednego grudnika sama się pozbawiłam, bo niedawno przesadziłam go i pewnie nie zakwitnie :(
Oranio miło Cię gościć. Nie wiem czy to sukces, że zakwitły... Na pewno sukcesem będzie jak przeżyją zimę. Szczerze mówiąc martwię się o ten swój bunkrowy skalniak tzn. o rośliny na nim. Pierwszy raz męczy mnie taki niepokój. W pierwszym roku własnych roślin miałam niewiele, chyba w zasadzie nawet nie myślałam, że coś może nie przeżyć zimy...
Ciekawa jestem Moni na jakie trawy się zdecydujesz. A z zakupami tak właśnie bywa...Ciekawe czy w tych wszystkich centrach i sklepach ogrodniczych zdają sobie sprawę jak mocno Forum napędza im klientów :wink:

Przy przebłyskach słonka wrzosowisko wygląda całkiem fajnie pod pierzynką z liści:
Obrazek Obrazek

Żurawka "Venus" jak na Venus przystało zawsze ładnie wygląda:
Obrazek

Goryczce zdjęłam szklany klosz i świetnie radzi sobie teraz bez niego. Temperatury jak na listopad są wysokie. Zaczynają kiełkować krokusy. Żeby jeszcze tyle nie padało...
x_P-42

Post »

Izko, oświeć mnie, co to za targi w Starym Polu. Gdzie to jest i co tam jest? Czy warto się wybrać?
Jeśli mogę podrzucić coś od siebie...Goryczce nie straszne są zimne dni , chodzi o to, by nie miała zbyt wilgotno. Jeśli więc pada u Ciebie , przykryj ją lepiej czymś, co będzie odprowadzać wodę spod niej. Szklany klosik, to tylko tak na moment, to musi być coś trochę szerszego. ;:7
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzielę Twoją radość z doczekania kwitnącej Goryczki!
Jaka Ty jesteś opiekuńcza! Na pewno nie zmarzną Ci rośliny na skalniaku. Może jak będą zapowiadali mrozy - 15-20C, to możesz przykryć czepcami z włókniny wybrane roślinki? Zima nie ma być surowa. Dadzą radę. Naprawdę tak się martwisz tym usytuowaniem na skalniaku?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Gratuluję kwitnącej goryczki (w listopadzie :shock: ) Izuś.

Mam nadzieje Aga, że Twoja przepowiednia ,łagodnej zimy, się sprawdzi, bo niespecjalnie mi się chce owijać jeszcze roślinki agro...

A tak w ogóle, to jesteście niesamowite z tym listopadowym szaleństwem cebulowym ;:180
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Izuniu :) Za radą Majki nie kupiłam żadnych traw :lol: :lol: I słusznie, bo nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby sadzić cokolwiek niemalże pod koniec listopada :lol: Czasami wydaje mi się, że forum wyzwala w nas jakieś chore instynkty :lol: :lol: Wzięłam na wsztrzymanie do wiosny. Dokładnie przestudiowałam stronkę podaną przez Jolę Graj i dochodzę do wniosku, że najbardziej podobają mi się piórkówki. Na siłę niczego nie będę sadzić :lol: :lol:
Miłego popołudnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu dziękuję za słowa otuchy ;:196 na szczęście z moim sercem nie jest tak źle :roll: dzięki Bogu

Wszystkiego dobrego życzę i spełnienia marzeń ogrodowych i nie tylko :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Izo!
Kolejny raz jestem popd wielkim wrażeniem Twojej wiedzy ogrodniczej! Kiedy Ty się tego wszystkiego nauczyłaś, aby tak bezbłędnie diagnozować rośliny, cebule, kłącza?
Dziękuję Ci za rozpoznanie! Sprawdziłam (o lenistwo) w zakupach allegro - rzeczywiście to u mnie, są te różne rodzaje zawilca! 100% trafna Twoja diagnoza!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj był niesamowicie ciepły i słoneczny dzień. Jak szłam przez ogródki to miałam wrażenie, że to koniec marca a nie listopada :roll:
Zrobiłam trochę porządku na rabatach; wycięłam marcinki, usunęłam nadmiar liści - bo co niektórym roślinom za ciepło się zrobiło :wink:
Pod stertą liści ( z jabłoni sąsiada :evil: ) odkryłam małe cudo:
Obrazek Obrazek - to mi wygląda na narcyza...

Moja spóźnialska goryczka dopiero teraz pięknie wygląda w pełnym rozkwicie...
Obrazek Obrazek

Na skalniaku "wyłażą" krokusy, prymulki mają coraz więcej pąków i kwiatów, wschodzą młode nasturcje - istne szaleństwo...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polu - do Starego Pola raczej masz daleko - to niewielka miejscowość między Malborkiem a Elblągiem. Dwa razy w roku ( czerwiec i wrzesień) odbywają się tam targi rolniczo-ogrodnicze. Od kilku lat jeżdżę regularnie na nie - zawsze coś kupię. Relacje znajdziesz w moim wątku.
Aga - może ja jestem nadopiekuńcza :?: Nie jestem do końca przekonana czy zrobienie skalniaka na bunkrze zda egzamin. Sama wiesz, że czasem teoria sobie a życie sobie... Zobaczymy...Mam sporo obaw, ale muszę czekać do wiosny.
Dziękuję Ci bardzo za uznanie! Ja naprawdę nie jestem specjalistką :oops: Dopóki nie znałam Forum to też myślałam, że znam sporo roślin ( o ja naiwna!). Tu dopiero są fachowcy. Od zawsze lubiłam kwiatki i dzięki wakacjom u Babci sporo ich znam. Te o których pisałam u Ciebie sama też mam.
Dzięki Ave! Też liczę na łagodną zimę. Z roku na rok chcę coraz mniej przykrywać.
Masz rację Moniko! Ja dałam się ponieść fali lutowego siania - wariactwo jakieś :;230 Z późnym sadzeniem to już tradycja - zawsze z czymś wyskoczę. Proszę podaj mi tę stronkę o trawach.
Jolu - miło, że zajrzałaś. Cieszę się, że nie jest tak źle :D Nie zapominaj jednak dbać o siebie!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Hej, hej!
Nad Oranią też wiosennie! Krokusy wychodzą, OJ, CO TO BĘDZIE!
Kwitnąca goryczka daje do myślenia! A może ona ma tak późno kwitnąć? Kolor ma prawie lazurowy!!Zdecydowanie pasują do niej białe kamyki.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

u nas też była dzisiaj piękna pogoda ;:3
Iza istne szaleństwo z kwitnieniem u Ciebie :wink: Ja u siebie to tylko chryzantemę mam...i nie zauważyłam, żeby coś się do życia budziło...Większość to same suchotniki :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jak skalniak przeżyje pierwszą zimę, to będzie żył :wink:
Z czasem, jak mu boki zarosną krzewy to będą go dodatkowo chronić.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

To wiosenne wyłażenie jesienią sadzonych cebulowych chyba nie jest najlepsze (jak przyjdzie załamanie pogody...) ale z drugiej strony nie dziwię się, że roślinki szaleją - takie temperatury w drugiej połowie listopada :shock:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Przyszłam Cię poznać i Twój ogródek,ponieważ pierwsze powitanie Ciebie zrobiłam u Marysi w ogródku.Masz bardzo ładną działeczkę,mnóstwo ciekawych nasadzeń.Jeszcze raz pozwolę sobie na pytanie o storczyki ogrodowe.Napisz proszę jak najwięcej i może jakaś fotka kwitnących.Pozdrawiam Grażyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”