Witaj Jolu pozwiedzałam Twój ogród i jestem nim oczarowana.Ja dopiero raczkuje w tej materii i dlatego dobrze podglądać takiego mistrza.Pozdrawiam serdecznie
Jolu ja też już drugi tydzień czekam na żurawki i bardzo się denerwuję bo mogłabym je posadzić jeszcze przed zimą na rabatki , przykre że nie którym wcale się nie spieszy A Indiana Silver nam dwie mogłabym ci jedną odstąpić ale czy to się opłaci
Jolu - Do mnie szły tylko dobę - pocztą, bo prosiłam o wysyłkę pocztą, a kurierzy działają mi na nerwy, jak już stoi pod drzwiami, to dzwoni na komórkę, że jest
Paczkę można odebrać na poczcie do 19
A przecież z Buka do Ciebie dużo bliżej, jutro na pewno będą
Joluś cieszę się, że jesteś zdrowa.
Też zauważyłam, że trawiasta grypa zaczyna szaleć.
Mnie też wzięło, ale kupiłam zaledwie trzy.
Ty od razu strzeliłaś kolekcje, no ale u Ciebie jest sporo miejsca.
Pięknie będą wyglądały w twoim ogrodzie.
Witajcie kochani .
Wczoraj dostałam email ,że paczka wysłana.Dzisiaj powinna dotrzeć .
Przy takim dużym zamówieniu ten pan pisał ,że wysyła tylko kurierem .Pocztą było by dłużej i drożej ,bo to około 15 kg.
Już nie mogę się doczekać .Jak tylko dotrze ,zrobię fotki i wstawię . :P
Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i znajdzie się w I kwadrze 24-go listopada. Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów zbiorów i przesadzania, zwłaszcza roślin liściowych i owocowych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego warto w dniach oznaczonych nasionami i sadzonkami, jeżeli oczywiście ziemia nie zamarzła, kończyć sadzenie roślin cebulowych oraz siewy zimowe warzyw, kwiatów i ziół, także sadzenie drzew i krzewów.
Warto też wtedy wykopywać kępki szczypiorku, korzenie pietruszki przeznaczone do zimowego pędzenia. Po wykopaniu przenieść je do chłodnej i wilgotnej piwnicy. Dni oznaczone sadzonkami są korzystne do sporządzania sadzonek z krzewów ozdobnych m.in. forsycji oraz owocowych porzeczek i agrestów. Po odcięciu gałązki zadołować.
W dniach oznaczonych rysunkami słoików kończyć zbiory późnych warzyw liściowych i korzeniowych wykonywać z nich domowe ekologiczne przetwory m.in. kwasić kapustę.
Najlepiej również wtedy zbierać i przetwarzać owoce leśne m. in. dziką różę, głóg, tarninę.