Dzięki nie przywykłam do takich pochwał. A moje kwiatki się

.
Justus27 Tulipan998 ewelina Ja nie łączę Phalaenopsis z Paphiopedilum. W mojej kolekcji przewarzają Dendrobia różnego rodzaju i Paphiopedilum. Te są Też na górnej części listy moich następnych. Ja mam więcej pomysłów niż możliwości ich spełnienia. Mam po prostu zbyt bujną wyobraznię.

I jak coś nowego zobaczę w sklepie czy na forum to moja wyobraźnia zaczyna działać na wysokich obrotach i tworzyć nowe pomysły.

A też lubię eksperymentować.
Jeśli chodzi o te miniaturki i tą kompozycję to zwykły przypadek. Ja nie chciałam już mieć żadnych Phalaenopsis, ale jak na początku października pojechałam do dużego centrum ogrodniczego za doniczkami to zobaczyłam te kompozycje na belce. W różnych kolorach, aż dech zapierało. Natychmiast zmieniłam zdanie i zapragnęłam mieć taką. A że można było kupić samą belkę to pomyślałam, teraz postaraj się o jakieś mimi po przecenie a potem belka i gotowe. Postanowiłam i zaczęłam szukać. W zeszłym tygodniu pojechałam do supermarketu a przy nim jest mała kwiaciarnia. I co widzę całe palety miniaturek Z 10, 13 Euro na 5. więc ja się pytam ile jeszcze spuści jak wezmę całą a ona na to że na 2,50 -3,50. Oni potrzebowali miejsce a ja mini.
Jadę po belkę a tam przecenione kompozycje. Kupiłam gotową i tym sposobem mam całą masę mimi.
To te trzy razem z doniczkami wsadziłam do doniczki z dziurami i podstawką i przestrzeń wytełniłam keramzytem na górę trochę mchu aby zatuszować doniczki i keramzyt. A teraz cierpliwie czekam na kwitnienie.
Koniec zanudzania. Oto zdjęcia nowych sabotków.
Niespodzianka

Paph. Vinicolor

Paph Malipoense

A teraz moje pierwsze kwitnienie Paph. Maudiae. Na dwóch rozetach.

Dobranoc. Idę