Mnie również wpadła w oko Twoja PortulakaDorota T. pisze:Agdula, zagląda tu do mnie jeszcze jedna osoba, która też się ociąga z prezentacją .![]()
Podejrzewam, że szykujecie wielkie wejście i powalicie mnie na kolana.![]()
Jeszcze kilka zdjęć z Portulaką
![]()
Ja zapełniam ogródek jednorocznymi, w następnym roku wykorzystuję samosiejki, a wysiewam coś nowego i takim sposobem przybywa nowych kolorów, dokupuję kilka sadzonek.Wcześniej sama je produkowałam, teraz gdy nie potrzebuję już dużych ilości to z przyjemnością wybieram się na zakupy.
Mój ogródek - Dorota T. cz.1 - 2007r
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu byłam, jeszcze nie wszystko widziałam ale bardzo mi sie podobało. Podziwiam, jak na tak małej przestrzeni można mieć tyle różnorodnych roślin i w dodatku wszystkie bardzo ładnie wyeksponowane.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Ja w tym roku posadziłam portulakę ale mizernie mi kwitnie, własciwie zamiera
. Może przyczyną jest kora którą obsypałam kwiaty. Słyszałam, że portulaka lubi suchą ziemie a pod korą jest wilgotna. Pisałaś ,że trzeba ją podcinać, jak często i czy cały krzaczek, czy tylko wycinać przekwitłe kwiaty?
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Portulaka lubi słońce i suche podłoże. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Jest na słońcu ale prawdopodobnie kora robi swoje.
Beatko gdzieś przeczytałam, że jest to "Stokrotka pustynii", więc całkiem możliwe, że ma zbyt dużo wilgoci. Moja Portulaka, na zdjęciu między Hebe też miała ziemię z domieszką kory, ale rosła w gęstym nasadzeniu (Hebe + trzy sztuki Portulaki) więc musiały konkurować o wodę, a ponieważ Hebe lubi wodę , a Portulaka nie, żyły sobie w symbiozie.
Przycinam kawałek gałązki, na której umieszczone są po trzy pączki, po przekwitnięciu ostatniego.
A gdy mocno się rozrośnie, coraz słabiej kwitnie, skracam ją o połowę lub formuję w zalężności od potrzeby, po tym zabiegu kwitnie jeszcze ok. trzech tygodni.
Ja na twoim miejscu odgarnęłabym korę i/lub posadziła coś obok, może konkurencja pobudzi Portulakę do działania.
Mam nadzieję, że choć w małym stopniu pomogłam.
Pozdrawiam.
Przycinam kawałek gałązki, na której umieszczone są po trzy pączki, po przekwitnięciu ostatniego.
A gdy mocno się rozrośnie, coraz słabiej kwitnie, skracam ją o połowę lub formuję w zalężności od potrzeby, po tym zabiegu kwitnie jeszcze ok. trzech tygodni.
Ja na twoim miejscu odgarnęłabym korę i/lub posadziła coś obok, może konkurencja pobudzi Portulakę do działania.
Mam nadzieję, że choć w małym stopniu pomogłam.
Pozdrawiam.
Dorotko, bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Ja też / odgapione od Ciebie/ posadziłam portulakę pomiędzy hebe ale po jednym krzaczku i nie podcinałam. Wezmę sobie Twoje uwagi do serca i w przyszłym roku może nareszcie nacieszę oczy nie tylko na forum w Twoim wątku ale też w swoim ogródku 
Portulaka wysiewa się u mnie już czwarty rok i nie pamiętam czy po raz pierwszy wysiałam do gruntugoni@k pisze:Dorotko czy tę portulakę siejesz wprost do gruntu a jeśli tak to kiedy należy ją siać?