Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Passiflora
HURA!!!! Moja Quadrangularis ma kilka pączków! Będzie kwitła! 

- Wanda
Jak pączki będą lepiej widoczne, to zacznę je fotografować na różnych etapach rozwoju. Jestem bardzo ciekawa, bo to pierwsze kwitnienie u mnie.
Wanda ja też już się nie mogę doczekać jak Ci zakwitnie !! bo moja trifasciata zrzuciła swoje - chyba już za zimno 

pozdrawiam, Gosiek
hej jestem tu nowy ; ] mam identyczna roslinke co kolezanka ; ] i mam wrazenie ze to P. Edulis ; ] ale do konca pewnosci nie mam
jest jak jest, nie jak powinno byc...
hej posiadam p. edulis, i mam pewien problem z ta roslinka, wychodowalem ja z pestki. Czytalem wasze wczeniejsze posty i przerazily mnie troche zdjecia i wasze wypowiedzi o badylkach, moja rolinka zrzuca liscie od samego dolu ; (, wie moze ktos cos na ten temat??
dzyndzel skoro czytałeś nasze wcześniejsze posty to powinieneś wiedzieć że zrzucanie liści to normalne, edulis jest ciepłolubna, ja swoją trzymam na południowym parapecie z kaloryferemmely pisze:aledra7 nic się nie martw to że passi zrzuca na zimę liscie to normalne moja caerulea jest łysa już od kilku tygodni zobacz fotkę kilka postów wcześniej, niech stoi w miarę chłodnym miejscu (chyba że jest ciepłolubna), podlewaj ją rzadziej a na wiosnę zobaczysz masę nowych liści![]()

pozdrawiam, Gosiek
witam witam ; ]
chodzilo mi glownie o to, tzn czytalem wczesniejsze wypowiedzi ogladalem, ale zazwyczaj byla mowa o innym gatunku tej wlasnie rosliny i nie potrafilem odnalezc konkretnych informacji na temat edulis ; ] dlatego tez pytam ; ]
Proszę używać polskiej czcionki - ą,ę,ś,ć itp. Regulamin. Czarodziej.
chodzilo mi glownie o to, tzn czytalem wczesniejsze wypowiedzi ogladalem, ale zazwyczaj byla mowa o innym gatunku tej wlasnie rosliny i nie potrafilem odnalezc konkretnych informacji na temat edulis ; ] dlatego tez pytam ; ]
Proszę używać polskiej czcionki - ą,ę,ś,ć itp. Regulamin. Czarodziej.
hejka
zima zima i na wątku ucichło. Jak tam Wasze passi się trzymają bo moje różnie tzn. np. alata i violacea victoria nic sobie z zimy nie robią i rosną w najlepsze a citrina i reszta prawie łyse
za to trifasciata, edulis i ligularis, które w lato ledwo co rosły chyba polubiły ciepełko kaloryfera, ładnie się trzymają i nawet lekko rosną ale co jest dla mnie największą zmorą bardzo szybko wysycha im ziemia a ja mam sklerozę i ciągle zapominam o ich podlaniu
ale co tam... ech już nie mogę doczekać się wiosny a tu dopiero początek zimy... 
zima zima i na wątku ucichło. Jak tam Wasze passi się trzymają bo moje różnie tzn. np. alata i violacea victoria nic sobie z zimy nie robią i rosną w najlepsze a citrina i reszta prawie łyse

pozdrawiam, Gosiek
- Wanda
Moje stoją w najmniej ogrzewanym pokoju, tym nie mniej te 19-20 stopni jest. Pogubiły trochę liści na dole, ale reszta nadal rośnie, choć wolniej i wiotkie to, bo światła mniej niestety. Quadrangularis jeszcze nie zakwitła, kilka pączków zrzuciła, kilka ma nowych. Pewnie zakwitnie dopiero wiosną.
Moich 6 stoi na nieogrzewanym poddaszu, dwie sa w domu na parapecie i rosną w najlepsze - foetida i coś co miało być quadrangularis, a będzie chyba edulis albo jeszcze czymś innym 

Pozdrawiam, Kasia.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po 3 miesiącach mogę podsumować wschody. Wzeszło:Zupełnie nieoczekiwanie dostałem nasiona 8. gatunków
- mnóstwo zwykłych niebieskich,
- 3 quadrangularis
- po dwie herbertiany i edulis
- po jednej vitafolii i molissimie.
Nie wzeszły ligularis i cinabarina. Najszybciej wzeszła herbertiana, najdłużej (2 miesiące) wschodziły molissima i edulis. Rosną nadal w mnożarce gdzie jest gigantyczna wilgotność i to im pomaga przetrwać zimę.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
A moja passiflorka wysiana z nasionka wygląda tak:

Z 5 nasion wzeszła 1 roślinka...

Z 5 nasion wzeszła 1 roślinka...
dawidbanan - jak wzeszła jedna to może wzejdzie ich więcej
a jaka to odmiana bo na razie jest malutka i ciężko stwierdzić? 

pozdrawiam, Gosiek
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.