Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Passiflora

Post »

HURA!!!! Moja Quadrangularis ma kilka pączków! Będzie kwitła! ;:138
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pączki będą lepiej widoczne, to zacznę je fotografować na różnych etapach rozwoju. Jestem bardzo ciekawa, bo to pierwsze kwitnienie u mnie.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wanda ja też już się nie mogę doczekać jak Ci zakwitnie !! bo moja trifasciata zrzuciła swoje - chyba już za zimno ;:110
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
dzyndzel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lis 2009, o 13:17

Post »

Katia pisze:Witamy Cię SunFlower!

I tak jak obiecałam Mely, przedstwiam fotkę mojej dziwnej passi, która miała być quadrangularis... Co to może być?

Obrazek

hej jestem tu nowy ; ] mam identyczna roslinke co kolezanka ; ] i mam wrazenie ze to P. Edulis ; ] ale do konca pewnosci nie mam
jest jak jest, nie jak powinno byc...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te malutkie kulki, to pączki mojej Quadrangularis w 14.11.br. W realu znacznie lepiej je widać. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dzyndzel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hej posiadam p. edulis, i mam pewien problem z ta roslinka, wychodowalem ja z pestki. Czytalem wasze wczeniejsze posty i przerazily mnie troche zdjecia i wasze wypowiedzi o badylkach, moja rolinka zrzuca liscie od samego dolu ; (, wie moze ktos cos na ten temat??
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

mely pisze:aledra7 nic się nie martw to że passi zrzuca na zimę liscie to normalne moja caerulea jest łysa już od kilku tygodni zobacz fotkę kilka postów wcześniej, niech stoi w miarę chłodnym miejscu (chyba że jest ciepłolubna), podlewaj ją rzadziej a na wiosnę zobaczysz masę nowych liści :uszy
dzyndzel skoro czytałeś nasze wcześniejsze posty to powinieneś wiedzieć że zrzucanie liści to normalne, edulis jest ciepłolubna, ja swoją trzymam na południowym parapecie z kaloryferem :D nic się więc nie martw, na wiosnę na pewno odbije ;:65 a tak poza tym witamy na forum :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
dzyndzel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

witam witam ; ]

chodzilo mi glownie o to, tzn czytalem wczesniejsze wypowiedzi ogladalem, ale zazwyczaj byla mowa o innym gatunku tej wlasnie rosliny i nie potrafilem odnalezc konkretnych informacji na temat edulis ; ] dlatego tez pytam ; ]

Proszę używać polskiej czcionki - ą,ę,ś,ć itp. Regulamin. Czarodziej.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hejka

zima zima i na wątku ucichło. Jak tam Wasze passi się trzymają bo moje różnie tzn. np. alata i violacea victoria nic sobie z zimy nie robią i rosną w najlepsze a citrina i reszta prawie łyse :D za to trifasciata, edulis i ligularis, które w lato ledwo co rosły chyba polubiły ciepełko kaloryfera, ładnie się trzymają i nawet lekko rosną ale co jest dla mnie największą zmorą bardzo szybko wysycha im ziemia a ja mam sklerozę i ciągle zapominam o ich podlaniu :roll: ale co tam... ech już nie mogę doczekać się wiosny a tu dopiero początek zimy... :(
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje stoją w najmniej ogrzewanym pokoju, tym nie mniej te 19-20 stopni jest. Pogubiły trochę liści na dole, ale reszta nadal rośnie, choć wolniej i wiotkie to, bo światła mniej niestety. Quadrangularis jeszcze nie zakwitła, kilka pączków zrzuciła, kilka ma nowych. Pewnie zakwitnie dopiero wiosną.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Moich 6 stoi na nieogrzewanym poddaszu, dwie sa w domu na parapecie i rosną w najlepsze - foetida i coś co miało być quadrangularis, a będzie chyba edulis albo jeszcze czymś innym :roll:
Pozdrawiam, Kasia.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Zupełnie nieoczekiwanie dostałem nasiona 8. gatunków
Po 3 miesiącach mogę podsumować wschody. Wzeszło:
- mnóstwo zwykłych niebieskich,
- 3 quadrangularis
- po dwie herbertiany i edulis
- po jednej vitafolii i molissimie.

Nie wzeszły ligularis i cinabarina. Najszybciej wzeszła herbertiana, najdłużej (2 miesiące) wschodziły molissima i edulis. Rosną nadal w mnożarce gdzie jest gigantyczna wilgotność i to im pomaga przetrwać zimę.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

A moja passiflorka wysiana z nasionka wygląda tak:
Obrazek
Z 5 nasion wzeszła 1 roślinka...
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

dawidbanan - jak wzeszła jedna to może wzejdzie ich więcej :lol: a jaka to odmiana bo na razie jest malutka i ciężko stwierdzić? :D
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
bardzo ciekawy wątek i bardzo dużo ciekawych informacji ;:138 Pozwolę sobie wstawić zdjęcie mojej Passi z ubiegłego lata, bo teraz śpi biedaczka Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”