Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fascynacja pięknościami Paulinki Z

Post »

Najpierw moje dendrobium. Nowy przyrost tutaj widoczny... ciągnie pięknie w górę. Kiedy zakwitnie? Nie mam bladego pojęcia. Obrazek
A tutaj zauważyłam COŚ... Żadna z moich łodyg nie jest rozgałęziona a taki był mój pierwszy pomysł. Czy dendrobium nobile rozgałęzia pędy?
Obrazek
I jeszcze jedno pytanie. Po przekwitniętych kwiatach zostały mi takie jakby kolce, czy usuwacie je jakoś?

A tutaj moje (w kolejności od lewej do prawej) Miltonia, Cambria, Cambria, Oncidium: Obrazek
Popełniłam błąd w hodowli wszystkich czterech. Od czasu kiedy je kupiłam i przekwitły postawiłam z innymi falkami i tak sobie stały...Nie zapewniłam im żadnej zmiany temperatury... Pomyślałam teraz (może nie jest za późno) żeby je przestawić do sypialni (nie odkręcam tam kaloryfera, niezależnie od temperatury codziennie wietrzę, stałyby na południowym oknie) Czy posłuży im taka zmiana otoczenia? W sumie tylko z jedną Cambrią widać że coś się dzieje ma kilka małych przyrostów
Obrazek
Wszystkie wydają mi się jakieś zaniedbane. Korzonki są jakby suche, brązowe...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paulinko, Twoje Dendrobium, skoro jest to nobile, prawdopodobnie wypuszcza pączek z pseudobulwy. One nie mają, jak większość storczyków, pędów, na których zakwitają - zamiast nich są pseudobulwy :)
A tych kolców po przekwitniętych kwiatach się nie usuwa, zostają jak są - chyba nie zajmują dużo miejsca? :wink:
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Anusska ale mnie ucieszyłaś swoją opinią:) A kolce owszem nie zajmują wiele miejsca.

Czy mogę jeszcze prosić o ustosunkowanie się do mojego pomysłu przeniesienia Miltoni, Cambri, Oncidium, w chłodniejsze miejsce?
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Paulinko, tutaj znajdziesz wiele cennych informacji :D

Pozdrawiam,
Ewelina
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Mój mąż po raz pierwszy kupił mi storczyka!!! Oto śliczność:) Pominę fakt, że pewnie za to ile wydał miała bym 5innych ale byłam bardzo ucieszona ;:138 Obrazek Obrazek

Dotarł do mnie również zabiedzony storczyk przez babcie. Oto zdjęcia. Obrazek Obrazek Jednak nie wszystko stracone w miejscach zaznaczonych strzałkami puszcza nowe odgałęzienia pędów. Niemniej zaraz będę go przesadzać, ponieważ w doniczce widzę tylko zgniłe korzenie. Jednego odratowałam to mam nadzieje, że i z tym mi się powiedzie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Paulinka- przepiękny prezent od M. Taki delikatny, a równecześnie piegi dodają mu uroku....
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dziś przybyło mi dendrobium Obrazekbyło przecenione na 15zł. W ogóle przeglądałam stoisko z przecenionymi kwiatkami ale tylko na tego się zdecydowałam bo jakoś tak niewielka była ta przecena w porównaniu ze stanem kwiatów.
Oraz falek, wybór był bezbłędny bo jak widać na jednym zdjęciu wypuszcza nowy pędzikObrazek Obrazek

Teraz niech te moje wegetujące wezmą się wreszcie do szaleńczego wypuszczania pędzików bo zaczne je straszyć...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko dendrobium wygląda na zdrowe i pełne wigoru, a phalaenopsis ma piękny idący pędzik. ;:138 A swoje postrasz troche to zapewne wezmą się do roboty. :;230
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Nadal mam pytanie odnośnie temperatur... Jeśli chodzi np o oncidium jak sobie radzicie z różnicą temp między nocą a dniem w zimie?
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Paulinko a te Wandy o których pisałaś to duże były? Kwitnące? Ładne? :):):):)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ale piękność od M dostałaś !

Dendrobium śliczne, zresztą mam takie samo :lol:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Paula ceny zaczynały się do 60zł i wszystkie były kwitnące, wydaje mi się że ładne choć wysssssoko wisiały;)
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Podlewanie tzn. moczenie zajmuje mi coraz więcej czasu...ciekawe jak to będzie z jeszcze większą ilością, pewnie codziennie będzie jakaś tura kąpana :tan
Dziś zauważyłam że mój niedawny nabytek...Przeceniony na 10zł u którego już w sklepie dopatrzyłam się puszczającego pęda...Wypuszcza chyba kolejnego, nie wygląda mi to na korzonek ponieważ jest zbyt stożkowate a za mało kuliste... Oby taka była jego wdzięczność za moją litość:) Na zdjęcie za wcześniej...
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dziś kolejne podlewanie tym razem udało mi się zakupić nawóz o liczbie NPK równej 3:6:6 mam nadzieję, że teraz wszystko ruszy jak szalone z pędzikami. Tak analizując to skoro kupowałam je w większości w marcu zeszłego roku no to muszą powoli puszczać pędziki żeby o tej samej porze kwitnąć...
Już po prostu modlę się o takie pocieszenie dla oczu.

Póki co dendrobium, to przecenione puszcza kolejne pączki a moje stare szaleje i już widać kolejną pseudobulwe (w tej chwili ma ich aż 7). Czy stare łodygi należy wycinać? Te na których zostały tylko "kolce" po kwiatach?
Pamiętam jak je kupiłam i przekwitło...jakoś nie pociągała mnie obserwacja a teraz nie ma dnia żebym go dokładnie nie oglądała:)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko ja obcinam jak całkiem uschnie, bo z tych łodyżek roślina czerpie soki. Jak całkiem uschnie jest już bez użyteczna. :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”