Clematis - pielęgnacja, wymagania
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
lesioc pisze:Obsypać na pewno nie zaszkodzi ... a już szczególnie młode rosliny posadzone na jesień.
Ja obsypuję u nasady korą a potem obkładam wszystko lisćmi (duże liście z cann czy mieczyków).
W zaszłym roku owinąłem też niektóre powojniki agrowłókniną.. ale chyba tego więcej nie zrobię.
Te owinięte co prawda zdecydowanie szybciej wypuściły pędy i zakwitły na wiosnę.... za to w już
w sierpniu zaczęły im żółknąc i odpadać liście.
Jesteś pewien, że żółte liście w sierpniu to przez Agrowłókninę? Jak to wyjaśnić?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powojniki maja tendencję do ogołacania się z wcześnie wypuszczonych liści. Bardzo dobrze to widać na starszych egzemlarzach gdzie często cały dół powojnika jest bez liści w 2 połowie lata. Odniosłem wrażaenie, że te które okryłem agrowłókniną wczesnie zaczeły wypuszczać pąki liściowe ale też znacznie szybciej te wczesne liście zaczeły żółknąc i odpadać
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Pewnie po prostu trzeba bardzo wczesniej ściagnąc ją z clematisów i bedzie dobrze.
Ja przetrzymałem do końca marca... więc raczej trzeba by ściągnać już pod koniec lutego.
Ja przetrzymałem do końca marca... więc raczej trzeba by ściągnać już pod koniec lutego.
Zapraszam: spis treści ogród
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak pielęgnowć TE Clematisy?
Ale dolnośląskie to najcieplejszy region Polski, po co chcesz okrywać swoje powojniki tam, skoro na zdecydowanie chłodniejszych Mazurach tego robić nie trzeba?
Czy to się nazywa "zagłaskać kota na śmierć"?

Czy to się nazywa "zagłaskać kota na śmierć"?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Lorrie
- Kontakt:
Może jestem nadgorliwa... Nie wiem, ale mi się wydaje, że zimno jest i u nas ...
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Clematisy posadzone jesienią 10 cm niżej niż rosną w doniczce,ewentualnie mały kopczyk z ziemi,dla zabezpieczenia można im zrobić.A na wiosnę ,w zasadzie już w marcu tniemy je w zależności od odmiany.Ale one młode więc wszystkie tniemy tak samo 30 cm nad ziemią.Pod każdy krzaczek garstkę wapna nawozowego i zacienić "stopy".Pozostaje czekać na kwitnienie...
Powodzenia...
Aha ,dla uniknięcia uwiądu powojnika wciśnij po 3 ząbki czosnku wokół.

Aha ,dla uniknięcia uwiądu powojnika wciśnij po 3 ząbki czosnku wokół.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Lorrie
- Kontakt:
Kochana Nelu-te wszystkie zabiegi oprócz kopczykowania to na wiosnę?
Nooo, to zima im na pewno nie straszna.
Alez będzie pięknie, jak będą kwitnąć!!!
Alez będzie pięknie, jak będą kwitnąć!!!
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- Lorrie
- Kontakt:
Myszko, też mam taką nadzieję. Na wiosnę moje Clematiski dostaną swoje drabinki, po których będą mogły sie wspinać tak, żeby powstał tajemniczy zakątek
Muszę wypróbować motyw z czosnkiem, o którym wcześniej była mowa, żeby uniknąć uwiądu - podobno groźnej choroby tych pięknych pnączy. Muszę o tym poczytać bo kompletnie nie wiem o co chodzi. Do tej pory w uprawie balkonowej Clematisów nie miałam żadnych problemów z uwiądem.

- pyzia
- 200p
- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Kontakt:
Witam
Alionuszka - czy możesz rozwinąć motyw czosnku jako antidotum na uwiąd? Bardzo mnie zaintrygowałaś
?
Alionuszka - czy możesz rozwinąć motyw czosnku jako antidotum na uwiąd? Bardzo mnie zaintrygowałaś

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Czosnek ogólnie działa przeciwgrzybiczo ,stosuję sama wywary z czosnku,np.do oprysku .róż z dobrym efektem.
O czosnku do clematisów przeczytałam tu na tym Forum ,przy okazji problemów związanych z uwiądem.Myślę ,że ma to sens.
O czosnku do clematisów przeczytałam tu na tym Forum ,przy okazji problemów związanych z uwiądem.Myślę ,że ma to sens.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości