Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
To znowu ja
właśnie tak sobie pomyślałam,że może przed posadzeniem pestki należy ją trochę podsuszyć (tak jak my to zrobiliśmy)aby póżniej po włożeniu do ziemi i po podlaniu szybciej pobierała (chłoneła)wodę i pęczniała,co przyśpieszy jej kiełkowanie a nie gnicie. Wydaje mi się to logiczne ale nie jestem na 100% pewna 
Witam, w kwestii namaczania i kombinowania z pestką, sądzę że to potrzebne jeśli nasiono leży długo. Kilka razy testowane od razu po zjedzeniu owocu oczyścić osuszyć pestkę i do ziemi. Tak robiłam z liczi i mango. Po przeprowadzce niestety padły. Teraz zaczynam przygodę ponownie, dwa nasiona mango wyjęte z twardej skorupki, posadziłam do ziemi w dzień konsumpcji owocu. Po tygodniu zobaczyłam przebijający się czubeczek kiełka, oczywiście rozgrzebywałam ziemie, bo jestem niecierpliwa z lekka
. Stan obecny mango na zdjęciu poniżej, oby ładnie rosło i nie zeżarło go jakieś paskudztwo.

- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ułożenie pestki boczkiem to zapewne z uwagi na trudność rozpoznania góry i dołu
Ja też wsadziłam pięć i pięć wyrosło - wsadzałam po zjedzeniu owocu niezbyt długo tak, że pół pestki wystawało - na sztorc - i mają się świetnie. U mnie doskwiera im suche powietrze a najbardziej gustują w słoneczku wschodnim - na południowym listki zrobiły się cienkie i brzydkie. Dobrze też się czują raczej nie przelewane (u mnie)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- Adrianos
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 lis 2009, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mango z pestki?
A ja chyba zrobiłem źle bo z pestki jeszcze ma jądro w srodku i obrałem do tego jądra i dałem do szklanki i nie wiem czy mi czsem nie słuszczy się..
Pozdrawiam.
Adrian
- Adrianos
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 lis 2009, o 18:28
No wiec czekajmy na okazy ;p
-
Nicegarden
- 200p

- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Jutro zamierzam wykorzystać w kuchni owoc mango i zrobić eksperyment
..zobaczymy czy szczęście mi dopisze i czy coś z pestki wykiełkuje
.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Pęknięta pestka mango - jak posadzić?
Kupiłem sobie dziś mango z celem zasiania tej roślinki. Wydostałem całą pestkę, ale jest pewien problem.. Pestka jest pęknięta.. Wsadziłem do wody na 10 dni jak radzą tutaj--> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ngo#p74298
Może wyciągnąć z wody i prosto do ziemi?
Może wyciągnąć z wody i prosto do ziemi?Re: Pęknięta pestka mango - jak posadzić?
Cieniutka warstwa ziemi wystarczy, utrzymuj poprzez zraszanie ziemie na wilgotnym poziomie ale by nie było błota w doniczce. 
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Re: Pęknięta pestka mango - jak posadzić?
ok dziękuję:)
-
teksanski
- 200p

- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Re: Pęknięta pestka mango - jak posadzić?
Ja swego czasu kupiłem owoc który zjadłem
a nastepnie wyjołem ziarno z tej osłonki pęknietej i bez namaczania posadziłem w doniczce z ziemią ogrodową.Przez miesiąc utrzymywałem wilgotne podłoże i po tym czasie wykiełkowało:)
- Motylica100
- 200p

- Od: 14 mar 2010, o 14:49
-
Nicegarden
- 200p

- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Moje mango dość fajnie wzeszło,ale kolejna para listków już nie wyrasta tak szybko jak te pierwsze
.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates