Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Nadzwyczajni Mili Goście! Agape! :D Ambusiu! :D Tujo! :D Urszulo i Stasiu! :D

Czas mi leci teraz zębatką, czyli nie zawsze trafię na Forum, nad czym ubolewam nieznośnie! Ale przecież coś było...
np....jesienią wyrosły mi dwumetrowe, żółte kwiaty, które w ciągu roku niesamowicie szybko rozrosły się pod postacią fioletowych bulw.Wykopałam je chyba wszystkie z obawy, że zdominują mi całą grzędę pod nowym płotem zarezerwowaną na ozdobne krzewy. Kwiaty znakomicie wpisują się w tę część Ogrodu, zwłaszcza, że trochę odciągają wzrok od sąsiedzciej ( brzydkiej) ruiny. Niedaleko jest ładna ruina. To drewniana altaka z bardzo ciekawym, wymyślnym dachem, która w czasie wichury po prostu zwaliła sie na bok, jak słoń i dość zgrabnie leży w takiej szezlongowej pozie. Ta natomiast, na którą ciągle muszę patrzeć jest okropna!
No więc to te kwiaty. Szkoda, że nie mogą tam rosnąć, chyba, że jakoś je ograniczyć...( weszłam na cudzą działkę i zrobiłam fotkę)
Obrazek

Obrazek

Jeżeli chodzi o dożynki, to naprawdę trochę się nimi przejęłam. Miałam nawet swoją faworytkę - żółtą cukinię a z kwiatów to te czerwone dalie. Jednak dobrze, że trochę wstydu miałam i nie poszłam z tą jedną cukinią!! :;230

Ta odmiana jest wyjątkowo pyszna, delikatniutka jak ociekający smaczkiem melonik, żółty!

Obrazek

Z warzyw wyrosło kilka cukini zielonychi malutkie kiwano (w ostatniej chwili,przed mrozem)

ObrazekObrazek

i pierwszy raz buraczki.

Obrazek

Nadzieją i dumą moich dożynek miała być papryka, dojrzała jednak tylko ta rosnąca na balkonie a teraz kwitnąca dalej i tworząc nowe papryczki, stoi na parapecie.
Takie przedłużenie lata - ona pochodzi z tego okresu ( letniego! ) a nie z miejsca!

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Stopniowo dokupuję rośliny ale nie są to przemyślane zakupy, raczej takie spontaniczne - ooooo, jakie ładne!
Ta jest tajemnicza, bo nie boi się mrozów, przynajmniej na razie. Niby kwitnie ale nie kwitnie.
Kupiłam ją we wrześniu albo w październiku.

Obrazek

A tę posadziłam wiosną i tego lata zakwitła różowymi kwiatami.

Obrazek

Obrazek

Obecnie młode pędy zostały poobgryzane przez sarenkę, która nawiedza Ogród.
To ogryzanie akurat wspomorze rozkrzewieniu się rośliny ale zjedzone pączki kwiatów na różaneczniku!? :? :cry:

Obrazek

- Co!? Poobgryzane pąki kwiatów??!! - wrzasnęła mi nad uchem Tkanina, która właśnie rozłożyła się przed monitorem komputera i z zaciekawieniem oglądała zdjęcia z Ogrodu.
- Różaneczki bez kwiatów!? Cóż za ironia!! No tak, Ogród bez kwiatów, z gołymi patykami! Całą wiosnę na łyse kikuty będę patrzeć! - Tkanina nie mogła sie uspokoić.
- Pamiętasz? - wywijając oczyma Tkanina machnęła mi rogiem swojej chusty prawie prosto w twarz - miało być tak z wiejska, różowo- czerwono -fioletowo! A teraz??? Widzisz te ogryzki?? - nie mogła sobie znaleść miejsca i nawet zasłoniła mi cały monitor, by dokładnie przyjrzeć się szkodom.

Obrazek

...dziurę w w ogrodzeniu zewnętrznym załataliśmy współnie z M i być może sarenka nie będzie mogła już biegać po ogrodach w poszukiwaniu smakowitych listków dzwonka i pąków różanecznika...

- Oooooooo! Chochoł Zydelka! - zupełnie innym głosem zawołała Tkanina.
Wyraźnie zmienił się jej nastrój , chyba pod wpływem jakiegoś wspomnienia. :wink:

Obrazek

Chochoł został postawiony, kiedy wrotycze się poprzewracały. Chochoł jest poważny i wszystko wie o jesieni i zimie.
Najlepiej zna się na ptakach, bo ciągle na nie patrzy i patrzy i wcale się nie dziwi, że kawki jedzą gruszki a sójki wyciągają dżżownice z ziemi, chociaż one wcale tego nie chcą.

Tkanina przez chwilę widziała i słyszała te dnie, kiedy Chochoł był pleciony, a potem czerwoną wełenką opleciony i postawiony obok Zydelka. Ile było śmiechu, kiedy ten nie umiał ustać i ciągle przewracał się na Zydelka!
Zydelek ma cztery nogi a i tak nie potrafił zrobić uniku a Chochoł ma tylko jedną i wciąż na niego spadał.
W końcu poproszono Chochoła, by się przeszedł wokól Chaty i nabrał równowagi. Wtedy to właśnie Tkanina oplotła dwa chude ramiona Chochoła i tak przystrojony wraz z Tkaniną ruszyli w obchód wokół Chaty, by nabrać równowagi - tej życiodajnej. Najpierw minęli trzy krzewy winogron, które jeszcze nie owocowały,

Obrazek

potem przedzierali się przez krzew dzikiej róży, która ma ustąpić miejsca jarzębinie.

Obrazek

a przy północnej stronie Chochoł coś powiedział Tkaninie ale co, tego nikt nie wie.

Obrazek

Teraz, kiedy nastąpiły inne czasy Chochoł stoi w Ogrodzie a Zydelek przy Chacie dopóki nie spadną śniegi.
Śniegi muszą przykryć tę trawę co dostałam w prezencie.
- trawę, którą jedzą ŻUBRY!
Ż U B R Ó W K A !!! Rośnie tak w doniczce, bym ją gdzieś nie zapodziała w Ogrodzie!

Obrazek

W lasku rośnie takie coś ozdobne ale nie do zjedzenia.

Obrazek

ale za to, to są prawdziwe jagody!

Obrazek

No tak. Faktycznie - ogrody to obrazy.
To właśnie nas przyciąga, że można sobie popatrzeć! Takie uwielbiam, więc jestem szczęśliwa, że po sąsiedzku z tej strony Ogrodu nikogo nie ma. Jesienią można pokazywać obrazy bez koncepcji. Uff!

Obrazek

Obrazek

A w przedogródku brakuje kolorowych, jesiennych krzewów. Ale jakich? :?

na pewno dokupię parę bordowych chryzantem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek~

W Chacie też będą obrazy - niby mini galeria, taka prywatna kawiarenka :wink:
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

wspaniale się spaceruje po twojej działeczce, i jakie świetne towarzystwo się przy tym ma:)
pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oranio - krzewy to może ognik- zielone listki i czerwone kulki owoców jak jarzębiny, tyle, że wokół gałązek a nie w kiściach oraz mahonia?

Ale macie tam wesoło...z Towarzystwem. ;:138 Wspaniale pomalowałaś chatę! Pięknie z każdej strony! Niesamowicie dokonałas wielkiej przemiany! Z takiej ruiny, burej, smutnej, zamoczonej....No i jaki porządek masz jesienny w przedogródku! Gratuluję! Żółte kwiaty suuuper!

Oranio moim zdaniem z powodzeniem mogłaś iść na dożynki ze swoimi cukiniami! Są nie tylko dorodne (duże) ale i smaczne! A jakie buraki! A to kiwano, zupełnie dziwne...

Zapomniałam - papryki gratuluję! Oranio, prawdziwa papryka!Niesamowite, że w domu i tak się zapyliły?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Och Agape! Myślę, że koniecznie jakieś ogniki i mahonie pod płotem.Tylko kiedy ja się wybiorę po zakupy? :? Szkoda mi każdego dnia na jazdę...Jeżeli pogoda będzie taka sama jak dzisiejsza to oczywiście lecę na skrzydłach do Ogrodu! Jest jeszcze wiele do zrobienia.
Ostatnio wzięło mnie na kopanie warzywniaka ale i wokól niego. To są naprawdę ciężkie wykopki - metrowej długości korzenie dzikiej marchwi i innych wieloletnich polnych ziół a ziemia zbita na amen. Ale zaparłam się. Uwielbiam podobnie jak Ty,kopać - zwłaszcza, kiedy ziemia jest wilgotna!
Poza tym, kiedy nie widzę tych roślin, łatwiej mi jest pozbyć się ich, tylko w imię czego? Sama nie wiem.Chyba, że w imię jako tako wyrównanej powierzchni, bo faktycznie można sobie powykręcać kostki!
Agape, na dożynkach królowały również i przetwory - butelki z winami i syropami, dżemy, kompoty. Myślę, że zwyciężyłabyś w tej kategorii, gdyby taką kategorię ogłoszono!!!
A papryczka jakoś tak samoistnie...
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oranio witaj w mglisty sobotni poranek! Myślę że jednak mimo to pojadę na działkę z nowo nabytymi liliami :lol:
Żałuję że moja działka nie jest taka magiczna - tylko taka sobie zwyczajna, chyba mimo wszystko za dużo cywilizacji dookoła....
Ale zawsze można wpaść Nad Oranię....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Oj, mglisty!! Zawsze tak jest, w środę leje, w sobotę wieje!!!
Ale dla nas to nie pierwszyzna przy każdej pogodzie!! Lilije będą nowym, mocnym akcentem w Twoim ogrodzie i na pewno dodadzą nowego uroku, takiego właśnie magicznego!!
Ambusiu! Aaaaaa, ze wstydu się spalę - działka jest najzwyklejsza, zaniedbana, niedorobiona - a jak Twoja wśród lasów i pól kaszubskich ucywilizowana?
Lecę, lecę do Ogrodu!!Pozdrawiam sobotnio! :D
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, to super! Powiem Wam szczerze i w forumowej tajemnicy, że i mnie bardzo brakowało "Oranii w ogrodzie". Oranii chodzącej tam, milczącej. Ale i tej z planami, marzeniami, nowymi zadaniami co będzie robione....Zauważyłam Oranio, że całkiem na początku, jak ja jeszcze nie miałam działki, bardzo dużo uczyłam się od Ciebie ze słuchania o Twoich planach. Nie ważne, że one zmieniły się. I z tamtego czasu myszki w ogrodzie, każdego źdźbła, ale i obecnego postanowienia by oporządzić wokół warzywniaka. Jedno jest pewne: jak zostawisz przez kilka miesięcy - to te rośliny powrócą, te endemiczne, napowrót tam wyrosną, tak jak było. Więc się nie martw, że coś zmieniasz, to może powrócić, jak włosy rozwiane, nie czesane przez 3 miesiące....Pomyśl, że teraz Ogrodowi pleciesz warkocze, a czasem wstążki wplatasz...
Ale też brakowało mi i tej cykającej i dla nas forumków zdjęcia, opowiadającej przypowieści, ale także tej po prostu ogrodowo-fotograficznej. Ty zawsze znajdziesz jakieś małe zdjęcie, albo z okolicy a do niego ciekawą uwagę.A ja potem chodzę i patrzę u siebie Twoimi oczyma. Super, że będziesz dziś tam, bo ja zaraz wychodzę na swoją. Także dziś chyba wszystkie 3 będziemy się radować na swoich działkach! Hura!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Agape, dzięki za tę MYŚL ;:167
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekam na fotkę altanki na szezlongu....
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A na przyszłoroczne dożynki, do stolika z politykami masz piękny bukiet buraków :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Bishop, :;230
Dzisiaj był dzień wspaniały!
Zrobiłam kilka zdjęć altance, która przewaliła się podczas ostatniej wichury...
Wstawiam te zdjęcia w moim Ogrodzie, gdyż widok, jeszcze do niedawna stojącej tej altany, był częścią Ogrodu nad Oranią, był a teraz powoli odchodzi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oranio nasionka doszły dzisiaj...Dziękuję...Jest ich sporo to jeszcze podzielę się z sąsiadką.. :tan
Oranio pytałaś o marcinki....Wiesz, ja z nimi nic nie robiłam... :roll: same takie porosły, w kształcie kulek...
Ale muszę Ci ppowiedzieć, że tamtej jesieni wykopałam je od mamy...Dla siebie wzięłam mniejszą część, u mamy została większa kępa..
Takie wiechcie wysokie i przewracające się były.... :x Po przekwitnięciu obcięłam je ok15cm od ziemi...I nic więcej nie robiłam.. :D A one od wiosny tak pięknie w kulki rosną i zrobiły się zdecydowanie gęściejsze...
Niestety u mojej mamy takie nie są :? NIe zagęściły się i przewracają się tak że trzeba je było obwiąząc...
Może moja ziemia lepiej im odpowiada.... :|
Oranio dobrze zrobiłaś, że je przesadziłaś ...Warto je pokazać!...one naprawdę pięknie kwitną....Przytnij je na zimę i daj im szansę...Miejmy nadzieję, że też tak pieknie wyrosną :)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Jolami, mam nadzieję, że ślicznie ukwiecą Twój ogród! A marcinki faktycznie przytnę.
Te chryzantemy wciąż rozkwitają, posadzone w zeszłym roku, pięknie się przyjęły.
Mam nadzieję, że marcinki podobnie sie rozkrzewią.

Obrazek

To po dzisiejszej mżawce...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Chryzantemy to moja kolejna zachciewajka.
Mam na razie jeden rodzaj a 3 kolejne jutro idą do gruntu.
Al;e twoje mają taki ciekawy kolor że aż się chce mieć kolejne kolorki :P
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chryzantema ma bajkowy kolor - taki zupełnie nie spotykany.....
Miło mi się pomyślało że wczoraj byłam na działce wraz z dwoma koleżankami...
Ja - na Kaszubach
Orania - nad Oranią
A Agape - w Wiślance..
Poczułam się członkiem takiej ogrodowozakręconej wspólnoty ;:112
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”