Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
Re: Mój kawałek świata - iwa27
Dziękuję Ci Iwo za odwiedzinki, chociaż pogoda i pora roku już rzeczywiście nie najlepsza na oglądanie ogrodu. Myślę, że jeszcze do mnie wpadniesz, może na wiosnę jak będzie ładnie i kwitnąco

też byłam w OBi i intensywnie myślałam o cyprysiku IVONE właśnie za 9,98; przecenili też formowane drzewka, ale pomyślałam o kupnie tego taniego i własnym formowaniu- drzewko naprawdę okazałe i ta cena... Dziś nie kupiłam, ale chyba już po święcie skuszę się...iwa27 pisze:Dziękuję Polu za super poczęstunek, już kawę parzę, a może grzane piwko do tego, grzane bo taka pogoda, że tylko takie smakuje![]()
Byłam dziś w OBI - w drodze powrotnej od Piterka - widziałam na żywo jego osiedlowy ogród - jakbyście widziały te hortensjeoczy wyszły mi z orbit.... ale po kolei bo się zakręciłam i na dodatek właśnie wylałam kubek herbaty
![]()
Byłam dziś u Piterka i dostałam od niego kilka rodzai traw w tym moje wymarzone niedźwiedzie futro - dziękuję jeszcze raz Piterku. W strugach deszczu obejrzałam jego ogród osiedlowy i mimo, że naprawdę nie jest to pora roku do podziwiania roślinności, to jestem pod ogromnym wrażeniem tego co zrobił z otoczeniem bloku. Prosimy Piotrusiu o zdjęcia hortensji - są przepiękne. Wracając od Piotrka weszłam na chwilę do OBI miałam tylko kupić korę do kopczykowania, ale na co ja znowu weszłamna wyprzedarz - iglaki mix za 9,98 zł. No i co miałam przejść obok niewzruszona
chyba mnie rozumiecie - prawdziwa okazja
kupiłam więc: cis pośredni Wojtek, cis pospolity Brzeg, jałowiec sabiński Blu Sparkle, jałowiec pospolity Horstman, no i jeszcze jeden jałowiec, ale teraz widzę, że wzięłam okaz bez karteczki. Jutro zrobię im zdjęcia to powklejam. Myślicie, że mogę je jeszcze spokojnie posadzić - nie przemarzną mi
Ale się cieszę z tych zakupów, bo właśnie w czasie L4 wpadł mi nowy pomysł odlotowy
poszerzenia rabaty z żurawkami
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj wpadnę Piotrku, z miłą chęcią wpadnę, mogę nawet pomóc w pieleniu, bo bardzo to lubię, a jak wiesz w tygodniu nie mam co plewić, bo mój ogród daleko
Gosieńko poczekam do wiosny, choć jeden z cisów chcę właśnie tam posadzić, już się doczekać nie umiem
a tu przed chwilą pan w Radiu Zet zapowiedział paskudne opady na jutro
tego pana, że takie prognozy głosi
Gosieńko poczekam do wiosny, choć jeden z cisów chcę właśnie tam posadzić, już się doczekać nie umiem
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ale zaszalałaś
jak mrozu nie ma to możesz jeszcze spokojnie posadzić
mnie tez czeka małe sadzenie, tylko te deszcze...
jak mrozu nie ma to możesz jeszcze spokojnie posadzić
mnie tez czeka małe sadzenie, tylko te deszcze...
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
U mnie też... deszcz, deszcz, deszcz. Aż nudno się zrobiło przez ten deszcz.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- iwa27
- 1000p

Dziewczyny zapowiadają na sobotę brak opadów - oby się spełniło. Jestem szalona. Zła na siebie, że wzięłam tego jałowca bez karteczki, pognałam dziś do OBI aby przeczytać cóż ja to kupiłam za jałowca - jest to chiński Kuriwao Gold. Nie umiem się zdecydować, czy sadzić całą tę piątkę pod oknem

W zamyśle mam całą tę skarpę pokryć różnymi iglakami. Co myślicie o tym pomyśle, czy zebranie w jednym miejscu samych iglaków o różnym kolorze igieł, różnym kształcie nie będzie zbyt nudne
Choć właściwie same iglaki to nie będą bo już tam jest wiciokrzew, kiścień i ostrokrzew lub jak twierdzi Jakub Osmanthus heterophyllus. Rosną tam też moje - na razie - jedyne dwie kępy trawy i mogłabym tam też wsadzić trawy, które dostałam od Piotra.... no i tak poszerzam rabatę, która miała jeszcze trochę poczekać na swoją kolejkę w rozbudowie 

W zamyśle mam całą tę skarpę pokryć różnymi iglakami. Co myślicie o tym pomyśle, czy zebranie w jednym miejscu samych iglaków o różnym kolorze igieł, różnym kształcie nie będzie zbyt nudne
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda ,że nie mam w pobliżu OBI . 
-
x_P-42
Iwo, chyba Iga ma rację,że zbyt blisko siebie je wkopałaś. Rozrosną się i klops !
Nie sądzę, abyś tę rabatę tak zostawiła tzn. z samymi iglakami. Jak znam życie , pomiędzy nimi wkrótce pojawią się albo żurawki, albo wrzosy....Rabata będzie rosła...rosła...Jeszcze setki razy będziesz ją przerabiać.
Mnie także szkoda tej przeceny w OB , jestem niestety chora i nigdzie się nie mogę rozpędzić, bo ludzi pozarażam !
Słoneczka życzę
Nie sądzę, abyś tę rabatę tak zostawiła tzn. z samymi iglakami. Jak znam życie , pomiędzy nimi wkrótce pojawią się albo żurawki, albo wrzosy....Rabata będzie rosła...rosła...Jeszcze setki razy będziesz ją przerabiać.
Mnie także szkoda tej przeceny w OB , jestem niestety chora i nigdzie się nie mogę rozpędzić, bo ludzi pozarażam !
Słoneczka życzę
Działkowiec, numer specjalny 1/2007
"Różne kształty, kolory i odmiany roślin iglastych sprawią, że kolekcja z tej grupy roślin nie będzie monotonna i nudna."

"Różne kształty, kolory i odmiany roślin iglastych sprawią, że kolekcja z tej grupy roślin nie będzie monotonna i nudna."

- iwa27
- 1000p

Dziewczyny te iglaki, które już posadziłam to w większości formy miniaturowe, rośnie tam jałowiec łuskowy Meyer, cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana, mały kulisty bukszpan, świerk pospolity Nidiformis, świerk biały Conika i świerk biały Echiniformis, jałowiec Blu Star, ostrokrzew trzykolor, kiścień, wiciokrzew lsniący, bergenia sercowa, miodunka pstra ? jedna o większych, a druga o mniejszych liściach, funkia. Cały sfocony jest na 2 stronie mojego wątku. Jedynie Meyer jest duży reszta to maleństwa.
A teraz kupiłam cis pośredni Wojtek, cis pospolity Brzeg, jałowiec sabiński Blu Sparkle, jałowiec pospolity Horstman i jałowiec chiński Kuriwao Gold. O cisie Brzegu pisze, że to forma miniaturowa, dorasta do 0, 5 m wysokości i 1,5 m szerokości. Mam go zamiar wsadzić w miejsce miodunki (tej z przodu - bo jest olbrzymia i chcę ją dać gdzieś indziej). Horstmana chciałabym wsadzić obok tej mojej rabaty z żurawkami - jak pisałam chcę ja powiększyć tzn. pociągnąć w jedną i drugą strone do płotu. Horstman ma ciekawą formę, dorasta do 1,5 m wysokosci, górowałby nad tą stosunkowo niską rabatą (najwyższa tam jest ta obecnie czerwona irga, ok. 40 cm wysokości).
Pozostają - Wojtek pokrój kolumnowy ciemno zielony dorasta do 2 m, Blu Sparkle można go formować, niebieskawy, wolno rośnie, Kuriwa Gold - zółtawy, krzaczasty dorasta do 2m wysokości i 1,5 szerokości. I o tej trójce myślałam, żeby posadzić je nad obecnymi iglakami - chciałabym cała skarpę pokryć w przyszłości iglakami
A teraz kupiłam cis pośredni Wojtek, cis pospolity Brzeg, jałowiec sabiński Blu Sparkle, jałowiec pospolity Horstman i jałowiec chiński Kuriwao Gold. O cisie Brzegu pisze, że to forma miniaturowa, dorasta do 0, 5 m wysokości i 1,5 m szerokości. Mam go zamiar wsadzić w miejsce miodunki (tej z przodu - bo jest olbrzymia i chcę ją dać gdzieś indziej). Horstmana chciałabym wsadzić obok tej mojej rabaty z żurawkami - jak pisałam chcę ja powiększyć tzn. pociągnąć w jedną i drugą strone do płotu. Horstman ma ciekawą formę, dorasta do 1,5 m wysokosci, górowałby nad tą stosunkowo niską rabatą (najwyższa tam jest ta obecnie czerwona irga, ok. 40 cm wysokości).
Pozostają - Wojtek pokrój kolumnowy ciemno zielony dorasta do 2 m, Blu Sparkle można go formować, niebieskawy, wolno rośnie, Kuriwa Gold - zółtawy, krzaczasty dorasta do 2m wysokości i 1,5 szerokości. I o tej trójce myślałam, żeby posadzić je nad obecnymi iglakami - chciałabym cała skarpę pokryć w przyszłości iglakami
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- pyzia
- 200p

- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Kontakt:
Iwo pomysł super fajny, ale w pełni popieram Przedmówczynie - daj sobie i iglaczkom większe odległości - zobaczysz, że zapragniesz urozmaicić koloryt bylinkami, płożakami, może wrzosami, które tak lubisz?
No i cebulowe tu i tam - pomyśl o tym widoku z okna wiosną?
Zima przed nami więc warto na spokojnie przemyśleć.
PS. Wielkość rośliny, którą podają w katalogu to jej gabaryty po 10 latach. A one przecież dalej rosną
...
pozdrawiam
pyzia
No i cebulowe tu i tam - pomyśl o tym widoku z okna wiosną?
Zima przed nami więc warto na spokojnie przemyśleć.
PS. Wielkość rośliny, którą podają w katalogu to jej gabaryty po 10 latach. A one przecież dalej rosną
pozdrawiam
pyzia
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Iwa - miło patrzeć jak powstaje ogród! A Ty jesteś w tym momencie, w którym ja byłam 4 lata temu. Oj jakże Ci zadroszczę tego kupowania, sadzenia i przesadzania!
A dorzucę i ja swoje 3 grosze do twoich iglaczków.
Jak mawia mądra Pyzia, trzeba sadzić grupy dbając o kolor i pokrój. Jeden iglaczek zielony, jeden niebieski i jeden żółty. A do tego trzeba wyobrazić sobie, jakie będą za trzy , pięć, dziesięć lat! Czyli jeden pionowy jak kolumna albo wrzecionko, jeden kulisty i jeden plackaty.
Twoja rabatka będzie oglądana z każdej strony, ale i tak najważniejszy jest widok z okna. A więc stań w oknie w domu i popatrz co trzeba posadzić by było, żeby oko cieszyło
I nie wytrzymasz!!! Bankowo będą kwitnące między iglakami!
A może pomyśl o przełamaniu skarpy jakimś progiem - kamiennym albo ceglanym... w jakiejś części na przykład. Wtedy rabata nie będzie taka samotna na połaci trawnika. I wtedy łatwiej zaprojektowac krajobraz. A taka skarpa to skarb!!!
Pozdrawiam - Ula
A dorzucę i ja swoje 3 grosze do twoich iglaczków.
Jak mawia mądra Pyzia, trzeba sadzić grupy dbając o kolor i pokrój. Jeden iglaczek zielony, jeden niebieski i jeden żółty. A do tego trzeba wyobrazić sobie, jakie będą za trzy , pięć, dziesięć lat! Czyli jeden pionowy jak kolumna albo wrzecionko, jeden kulisty i jeden plackaty.
Twoja rabatka będzie oglądana z każdej strony, ale i tak najważniejszy jest widok z okna. A więc stań w oknie w domu i popatrz co trzeba posadzić by było, żeby oko cieszyło
I nie wytrzymasz!!! Bankowo będą kwitnące między iglakami!
A może pomyśl o przełamaniu skarpy jakimś progiem - kamiennym albo ceglanym... w jakiejś części na przykład. Wtedy rabata nie będzie taka samotna na połaci trawnika. I wtedy łatwiej zaprojektowac krajobraz. A taka skarpa to skarb!!!
Pozdrawiam - Ula
- pyzia
- 200p

- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Kontakt:
Iwo
Wkopując iglaki w donicach w ziemię, obsypując ją korą lub ziemią masz idealną przechowalnię na zimę i czas na myślenie
, pozdrawiam
Wkopując iglaki w donicach w ziemię, obsypując ją korą lub ziemią masz idealną przechowalnię na zimę i czas na myślenie
- Andrzej Max

- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Iwonko,
pozwoliłem sobie zajrzeć do Twego ogródka z rewizytą - naprawdę pięknie się rozwija razem z właścicielką.
Gratuluję zakupów - z tym ze sadzenie iglaków wymaga lektury, dużej wyobraźni i miarki. Bo tzreba przeczytać jakie to duże rośnie , i sobie to wyobrazić. Moim zdaniem są o wiele za blisko , za 10 lat tak się splotą ( a nawet wcześniej ) że nie uda się ich przesadzić. Np. ten niski pólmetrowy za to 1,5m na szerokość. To znaczy że by mieć 50cm odstępu od następnego, musisz go posadzić od "granicy" do jakiej sąsiad dorośnie 1,25 m! jeżeli będzie to np. kolumnowy "Wojtek" którego szerokość dorasta np. do 80 cm, to znaczy że żeby było 50 cm odstępu trzeba wykonać działanie (150+80)/2 + odstęp 50cm = 230/2+50=115+50=165 cm dołek od dołka ( to znaczy środki dołków
). A łączna szerokość rabatki wyniesie bagatelka - 280 cm. Wiem że to "troszkę" łopatologicznie wyłożyłem - i z góry za to przepraszam...
Ale mi to wyszło...

pozwoliłem sobie zajrzeć do Twego ogródka z rewizytą - naprawdę pięknie się rozwija razem z właścicielką.
Gratuluję zakupów - z tym ze sadzenie iglaków wymaga lektury, dużej wyobraźni i miarki. Bo tzreba przeczytać jakie to duże rośnie , i sobie to wyobrazić. Moim zdaniem są o wiele za blisko , za 10 lat tak się splotą ( a nawet wcześniej ) że nie uda się ich przesadzić. Np. ten niski pólmetrowy za to 1,5m na szerokość. To znaczy że by mieć 50cm odstępu od następnego, musisz go posadzić od "granicy" do jakiej sąsiad dorośnie 1,25 m! jeżeli będzie to np. kolumnowy "Wojtek" którego szerokość dorasta np. do 80 cm, to znaczy że żeby było 50 cm odstępu trzeba wykonać działanie (150+80)/2 + odstęp 50cm = 230/2+50=115+50=165 cm dołek od dołka ( to znaczy środki dołków