Kupiłam działkę i co dalej....?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2007, o 20:06

Kupiłam działkę i co dalej....?

Post »

Witam wszystkich "zawodowców ogrodowców"
Zakupiliśmy z mężem działkę ogrodniczą i tak naprawdę nie mamy zielonego pojęcia co z czym i tak dalej.
Zrobiliśmy to dla naszej córczeki żeby miała gdzie posiedzieć i pobawić się na łonie natury, z dala od ulicznego zgiełku.
Działka ma 400m2, jest trochę urządzona,ale zaniedbana, jest pergola i namiot foliowy, kilka tui, drzewka wiśni, jabłoni i śliwy. Z warzyw ogórki, groszek, dynia (wszystko zarośnięte i pożółkłe). Z krzewów maliny, porzeczki i winorośl, truskawki które trzeba na pewno wykopać o czym wspomnial poprzedni właściciel
Gleba jest tu bardzo mokra, bo przed płotem, jakieś 1,5-2m płynie strumyk (czy jakiś kanal z wodą i mnóstwem rzęsy).
Nie wiemy od czego zacząć. Może tu uzyskamy jakieś rady i porady.
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Breta na forum!

Na początek to powiem Ci, że możesz się przywitać w specjalnym do tego celu miejscu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=390

Możesz sobie pooglądać ogródki innych forumowiczów. Tak się dużo dowiesz. Zwłaszcza od tych, co zaczynali tak jak Ty :D

Jest może możliwość zrobienia fotek Waszej działeczki?
Łatwiej będzie radzić, pomagać w różnych sytuacjach.

Masz na pewno jeden problem z głowy-podlewanie :D

No koniec chcę Ci życzyć powodzenia i dużo przyjemności z pobytu na działeczce oraz na naszym forum :D

Pozdrawiam

---------------
Angelika
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za powitanie, już zameldowałam się na "wątku powitalnym"
Przy najbliższej okazji, może jutro zrobię kilka fotek i umieszczę na forum. Może coś mi poradzicie.
Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
akilegna
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już nie mogę się doczekać fotek :D

Nie martw się. Na pewno będziecie mieli dużo uciechy z działki.

Pozdrawiam jeszcze raz

-----------
Angelika
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy poprzedni właściciel zostawił jakieś narzędzia? Jeśli tak, to czy są wśród nich widły amerykańskie? Na początek jest to najważniejsze narzędzie.
Waleria
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Walerio, tak, poprzedni właściciel zostawił narzędzia i widły również. Ale czy to amerykańskie czy polskie to nie mam pojęcia :D
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Witaj Breto! 400m2 to wcale nie tak mało. Czy jest tam jakiś trawniczek, bo jeśli chcialabyś założyć to termin jest teraz odpowiedni, trawa zdażyłaby sie dobrze ukorzenić. A w truskawkach warto poszukać młodych sadzonek i założyć nową grzadkę, przed ich całkowitym wykopaniem.

Pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anu-la, jest tam kawałek trawki. Popstrykałam dziś trochę zdjęć, zaraz pokażę. Może jakieś sugestie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
ZULA
100p
100p
Od: 8 sie 2007, o 21:39

Post »

Breto, też mam kawał ziemi zaniedbany, chętnie poczytam o tym co ci doradzą inni, a czy masz jakieś doświadczenia już ? Bo ja jestem zupełnie zielona...i nie wiedziałabym od czego zacząć, ale chba od koszenia? czyż nie tak? Życzę powodzenia i będę chętnie przyglądałą się jak to miejsce przeobraża się z "kopciuszka" w "księżniczkę".
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zula, witam w klubie "zielonych". Bo ja też jestem nowicjuszką. Działeczkę mam od wczoraj. Lecę do dzidzi bo wzywa.
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Wiesz Breto działeczka całkiem ładna, jest już troche drzewek i na pewno kwiatów a to już jakiś kapitał na początek. Jeśli palnujesz mieć ogród warzywny, to miejsce pod warzywka należy na jesieni przekopać, jak nie no to masz miejsce na zrealizowanie jakiegos własnego pomysłu albo jak tu mówia na forum "odgapionego" od innych np. skalniaczka, rabatki z iglakami i rododendronami- ładnie sie razem komponują itp. Z miejsc gdzie rosną kwiaty usunęłabym tylko zielsko i z kopaniem czy spulchnianiem ziemi poczekała do wiosny mogą sie tam kryć rośliny cebulowe, które przetrzymają zime i na wiosne zakwitną. :D

Serdecznie pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam bardzo fajna dzialeczka.
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
breta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mąz nie wytrzymał do wiosny i skopał pół działki w formie relaksu :D Faktycznie pod ziemią kryły się cebulki roślin, które pewnie posadzimy na nowo na wiosnę. Zaczynamy mieć koncepcję. Foliak idzie na prawą stronę między drzewka, a po lewej będzie tylko trawa, kwiaty i krzewy owocowe.
A tak z innej beczki, jak odwodnić ziemię?
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Trzeba zrobić oczko wodne lub kanaliki
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Bardzo fajna działeczka i naprawde spora.Masz już dużo drzewek i zauważyłam wielkie tuje .a to bardzo dobry znak .Rzeczywiście szklarenke ustaw gdzieś na uboczu ,masz naprawde duże pole do popisu .Pooglądaj nasze działki ,na pewno z każdej coś Ci sie spodoba ,zapisz sobie[najlepiej na kartce narysować co juz masz i co byś chciała zmienić] i zaplanuj w którym miejscu byś to zrealizowała.Naprwde to nie jest trudne -i tak pewno będziesz 100 razy przesadzała jak my wszyscy :D :D :D .Szkoda że mieszkasz daleko odemnie, chetnie bym Ci pomogła :lol:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”