Rozpoznajemy miejsca.... POLSKA - cz.2
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozpoznajemy miejsca.... POLSKA - cz.2
Podpowiedż : to nie jest most 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem... nie wiem ...
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lucynko bez kolejnej podpowiedzi będzie trudno

Pozdrawiam, Jagoda
- Grandiflora
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zamek Książ.
- Grandiflora
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Bieszczady..
Kulasznem pochowany jest znany bieszczadzki artysta-rzeźbiarz Andrzej Wasielewski, bardziej znany jako Jędrek Połonina (1949-1995). Kulaszne było miejscem gdzie pomieszkiwał przed śmiercią, zginął tragicznie 4 września 1995 w Komańczy, na szosie pomiędzy stacją PKP a nieistniejącą już w ówczesnej formie restauracją-knajpą "Pod kominkiem". Jego charakterystyczny grób z krzyżem z końskich podków, znajduje się w prawym narożniku cmentarza. Przyjaciele zostawiają mu czasem butelke piwa.
Kulasznem pochowany jest znany bieszczadzki artysta-rzeźbiarz Andrzej Wasielewski, bardziej znany jako Jędrek Połonina (1949-1995). Kulaszne było miejscem gdzie pomieszkiwał przed śmiercią, zginął tragicznie 4 września 1995 w Komańczy, na szosie pomiędzy stacją PKP a nieistniejącą już w ówczesnej formie restauracją-knajpą "Pod kominkiem". Jego charakterystyczny grób z krzyżem z końskich podków, znajduje się w prawym narożniku cmentarza. Przyjaciele zostawiają mu czasem butelke piwa.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zgadza się , Marylu 
To nagrobek Jędrka Połoniny, na cmentarzu w Kulasznem (Bieszczady).W latach 80- tych , gdy w ramach letnich wędrówek przemierzałam Bieszczady, poznałam tego zakapiora , miłośnika gór , koni i...gorzałeczki, barda i rzeźbiarza.Szkoda ,że tak marnie skończył...
Zresztą nie jest to jedyny oryginalny nagrobek na bieszczadzkich cmentarzach - będąc w tym rejonie warto też odwiedzić cmentarz w Cisnej , gdzie pochowano kilku innych " Zakapiorów".

To nagrobek Jędrka Połoniny, na cmentarzu w Kulasznem (Bieszczady).W latach 80- tych , gdy w ramach letnich wędrówek przemierzałam Bieszczady, poznałam tego zakapiora , miłośnika gór , koni i...gorzałeczki, barda i rzeźbiarza.Szkoda ,że tak marnie skończył...
Zresztą nie jest to jedyny oryginalny nagrobek na bieszczadzkich cmentarzach - będąc w tym rejonie warto też odwiedzić cmentarz w Cisnej , gdzie pochowano kilku innych " Zakapiorów".
-
- 1000p
Czy to są obchody dnia Świętego Marcina w Poznaniu...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
W rzeczy samej , tyle,że zdjęcia powyżej są z poprzednich lat. Na pierwszym , oczywiście , sam Marcin , we własnej postaci , na siwym koniu.
A tutaj możecie obejrzeć relację z tegorocznej Parady Świętomarcińskiej - zapraszam :
http://www.mmpoznan.pl/8168/2009/11/11/ ... nterwencje
A tutaj możecie obejrzeć relację z tegorocznej Parady Świętomarcińskiej - zapraszam :
http://www.mmpoznan.pl/8168/2009/11/11/ ... nterwencje
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewelinko świetny reportaż, wstyd się przyznać ale nigdy nie brałam udziału w takich obchodach
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Taro - nic straconego, zapraszam do Poznania , zawsze 11 listopadatara pisze:Ewelinko świetny reportaż, wstyd się przyznać ale nigdy nie brałam udziału w takich obchodach

A teraz ...
Myślę ,że to dość trudne ( i nie mam innych zdjęć). Myślę też ,że to zagadka raczej dla Wielkopolan, ale może się mylę...
Co to jest i gdzie to jest? Może ktoś z Was wybrał się tu w na spacer w marcu ?

-
- 1000p
Czy to śnieżyczka - przebiśnieg.
W Polsce występuje głównie na południu, w górach, na wyżynach i na Dolnym Śląsku. Mniej liczne stanowiska posiada w Wielkopolsce i na Polesiu.
Ewelinko ale gdzie dokładnie to mi to ty powiedz...zapewne gdzieś w twoim rejonie...
W Polsce występuje głównie na południu, w górach, na wyżynach i na Dolnym Śląsku. Mniej liczne stanowiska posiada w Wielkopolsce i na Polesiu.
Ewelinko ale gdzie dokładnie to mi to ty powiedz...zapewne gdzieś w twoim rejonie...