Akant długolistny( Acanthus hungaricus )
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Akant
Można sobie zafundować dziką łączkę mały lasek jak się ma duży ogród ale na 1,2 ar nie bardzo sobie wyobrażam. Też podziwiam kwitnący mniszek szczególnie u sąsiadów ale zgrzytam zębami jak później wyrasta u mnie w środku jakieś cennej byliny. ;:35
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- drozd
W pierwszym roku należy zabezpieczyć na zimę. Później nie jest to konieczne szczególnie w Twoich stronach. U mnie całe zabezpieczenie już dorodnych egzemplarzy to jego zmarznięte liście, które dopiero wiosną usuwam.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Januszu powiedz jak możesz ile średnio kiełkują nasionka akantów? Ja posiałam 5 szt, odkopałam je z ciekawości po tygodniu i widzę, ze są tylko mocno napęczniałe. Poradzą sobie same z wypuszczeniem korzonków?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Ja niecierpliwa? Skądże - gdybym była niecierpliwa to bym nie hodowała roślin z nasionek ;) A tak na poważnie to pytam, bo po prostu nie wiem 

-
- 200p
- Od: 23 wrz 2009, o 09:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Januszu,
Mam pytanie, czy lepiej jest sadzić wiosną czy późną jesienią te akanty.
Mam pytanie, czy lepiej jest sadzić wiosną czy późną jesienią te akanty.
Pozdrawiam
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
- drozd
Jak dobrze przykryłaś to mają szansę. Nawet w Twoich stronach o łogodniejszym klimacie akanty szczególnie młode muszą być przykryte na zimę
Starsze egzemplarze o dużej ilości liści same zabezpieczają się swoimi uschnietymi liśćmi.

KaRo kiedy przesadzałaś akant i jak to zrobić? Czy kopać trzeba głęboko czy szeroko, jakie ma korzenie, czy palowe, rozgałęzione czy raczej nie?Dobrze to znosi? Mój posadzony od niechcenia pierwszy raz zakwitł, a miejsce ma mało wyeksponowane, bo pod krzewem.Muszę na tym samym murku( a więc warunki prawie te same będzie miał) przemieścić go na środek rabaty.Może jednak lepiej przesadzić 'krótkowieczną' barbulę niż ruszać dobrze się zapowiadający,ale młody jeszcze akant?Choć wolałabym odwrotnie.Czy on w miarę długo jest ozdobny?