Madziu moje zielone badylki datur od Iwiki też w zeszłym roku wszystkie zgniły.
To były już odmianowe ,ładniejsze datury.
Zauważyłam,że lepiej się ukorzeniają grubsze albo częściowo zdrewniałe badylki.
Cienkie,zielone i małe przynajmniej u mnie padają,niezależnie czy są z węglem,czy nie.
Dostałam taką Daturę jest koloru białego ale powiedzcie mi czy mam obciąć końcówki a ta doniczka nie jest za duża jak patrze na wasze pojemniki to takie małe mi się wydają a kwiaty są wysokie może powinnam przesadzić do mniejszych ale to teraz czy na wiosnę zrobić?
Ja bym nic z nią nie robiła....
Masz ładnie rozgałęzioną daturę i jak się puści wiosną to będzie piękny kwitnący krzew :P
Ja swoje trzymam jak mi wygodniej, jedną nawet w wiaderku bo razem z nim była zakopana latem w ogrodzie.
Zauważyłam jednak ze datury zakopane bezpośrednio w ziemi ładniej mi rosły i kwitły....
Jeśli końcówki są suche to i tak nic z nich nie będzie, ale obciąć zawsze zdążysz.
Chyba jednak lepiej teraz - ale poczekaj na podpowiedź od kogoś innego bo ja nie miałam takich końcówek.....
Zobaczysz zresztą wiosną jak będzie wyglądała i zostawisz wszystko co zdrowe i będzie wypuszczało nowe liście.
Pamiętaj o przechowaniu w chłodnym miejscu.
Jedna daturę przetrzymałam w zbyt ciepłym miejscu i ta jedna nie zakwitła choć liście wypuszczała jak głupia :P