Piękne te żurawki...żuraweczki i tiarelle....

Dziękuje GORZATKO .gorzata76 pisze:Oooo... to gratulacje z okazji roczku ;:73![]()
Żurawek i żuraweczek już parę mam... ale cóż to wobec ich mnogości
Te co mam podpisane ,to pod takimi nazwami były kupione ,więc tym się kieruję .Żurawki raczej łatwo odróżnić od pozostałych ,bo różnią się kształtem liścia i kwiatostanem ,ale żuraweczki od tiarelli już nie bardzo potrafię ,są bardzo podobne.Listki mają prawie takie same ,ale kwiatostany tiarelli są chyba bardziej obfite ,pełne ,aniżeli u żuraweczki .ada.kj pisze:Jolu. Przepiękna kolekcja żurawkowatych. Wyjaśnij mi proszę tylko czym się różni tiarella od żurawki i żuraweczki. Niektóre tiarelle wyglądają jak żurawki, a żurawki jak żuraweczki i za cholerę nie widzę różnic. Też mam kilkanaście sztuk żurawkowatych, pamiętam, że jedną kupowałam tiarellę, a reszta była żurawkami a u Ciebie widzę że moje niektóre żurawki są żuraweczkami lub tiarellami.![]()
![]()
Proste - i ja taż to wiem.iga23 pisze:Jolu, pozwól. Żurawki i tiarelle to dwie różne roślinki.Podobne pod względem rozmnażania i o podobnych kwiatach.A żuraweczki to efekt skrzyżowania żurawek i tiarelli.Proste.