Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wanda w podłożu i nie tylko

Post »

Ale piękne Vandowate ;:111
Zazdroszczę takich kwitnień,ja może też jedną małą włożę do podłoża i zobaczę co będzie ;:109
A Vandzię z Falkiem też bym chciała,te lekko pomarańczowe kwiaty są wspaniałe :heja
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

agata0806 pisze:Ale piękne Vandowate ;:111
Zazdroszczę takich kwitnień,ja może też jedną małą włożę do podłoża i zobaczę co będzie ;:109
A Vandzię z Falkiem też bym chciała,te lekko pomarańczowe kwiaty są wspaniałe :heja
Chciałabyś żółtą Vandę?
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Dusiu nie dziękuję,najpierw poczekam aż te które mam mi zakwitną..Jeśli nie będą kwitły to też je wymienię na coś innego.. :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dusia! Ja chcę! Ja chcę!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Dusiu nie dziękuję,najpierw poczekam aż te które mam mi zakwitną..Jeśli nie będą kwitły to też je wymienię na coś innego.. :D

A jeszcze ci nigdy nie kwitły? Jak długo je masz? Jak nie kwitną, to znaczy, że coś im nie pasuje, np. światła za mało. Bo to, że potrzebują bardzo wysokiej wilgotności, to pewnie bzdura, bo ja je uprawiam w normalnych warunkach pokojowych i kwitną.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Jedną będę miała może około roku a drugą kupiłam w tym roku..No teraz stoją na południowym oknie od jakiegoś czasu więc może coś się i u mnie wykluje..Coś mnie nie polubiły te moje Vandowate ;:214 Od tej co mam ją krócej nie wymagam kwitnienia ale ta pierwsza fioletowa już by mogła zakwitnąć ;:223
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Jedną będę miała może około roku a drugą kupiłam w tym roku..No teraz stoją na południowym oknie od jakiegoś czasu więc może coś się i u mnie wykluje..Coś mnie nie polubiły te moje Vandowate ;:214 Od tej co mam ją krócej nie wymagam kwitnienia ale ta pierwsza fioletowa już by mogła zakwitnąć ;:223

Vandy lubią puszczać pędy wiosną. Strasznie się zdziwiłam, jak moja niebiesko-fioletowa mi puściła niedawno pęd. Wczoraj zakwitła. Ale zwykle puszczają mi pędy na wiosnę, a kwitną latem.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od ponad miesiąca moje wandy prawie nie widziały światła słonecznego,bo cały czas padało,a nawet jak nie to i tak było spore zachmurzenie.Dwie wandy,które zakwitły w tym czasie mają słabo wybarwione i mniejsze kwiaty niż latem.

Obrazek

A tak wyglądają zakończenia pędów kwiatowych.
Ostatnie pączki wyraźnie się zasuszyły.

Obrazek

Natomiast na wandzie ,która ma trzy przyrosty ,rośnie kolejny przyrost. Zobaczcie i oceńcie sami.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Danusiu, doczekać taaaaakiego kwitnienia to marzenie wielu z nas ;:111
I możesz pisać, że kwiaty mniejsze, słabiej wybarwione ... dla mnie to absolutne piękno ;:94

Pozdrawiam,
Ewelina
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Niestety, mniejsza ilość światła źle wpływa na wszystkie storczyki...Ja boję się właśnie jesieni i zimy. :evil:
U mnie z kolei phalaenopsis nie zasuszają pąków, tylko ,zawieszają' kwitnienie - pędy dalej się nie rozwijają i jak przychodzi wiosna, wybuchają kwiatami ;:3
Teraz na szczęście jeszcze kwitną, ale ten okres ciemności trudno im przetrwać :?

Danusiu, kwiaty i tak wspaniałe ;:138 A przyrosty fantastyczne :wit
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne Vandy... Ciekawe, czy moja będzie mieć dobrze wybarwione kwiaty. Parę dni temu się rozwinęła. Wiosną miała bardzo dobrze wybarwione. Światła mają mniej niż latem, ale i tak sporo, jednego Phal. mi kilka dni tgemu poparzyło.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Ewelinko...dziękuję i życzę tobie i wszystkim,którzy kochają wandy jeszcze piękniejszych kwitnień.
Dodam,że obecnie kwitnące wandy mają kolor niebieski,a latem ten kolor był intensywnie fioletowo-niebieski.

Aniu...również dziękuję.
Ja to się nawet cieszę,że moje phalaenopsisy przekwitły,bo poprzedniej zimy albo zasuszały pączki,albo te co kwitły miały słabo wybarwione kwiaty.
Doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma odpowiedniego światła to u wielu storczyków nie ma i kwiatów.A jeżeli nawet i są,to jakieś takie anemiczne.Ja nie doświetlam swoich storczyków i lepiej by było,gdyby zechciały z kwitnieniem poczekać bliżej wiosny. :D
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dusia...kolorystycznie to mamy chyba identyczne kwiaty wand.Sama jestem ciekawa,czy twoje będą dobrze wybarwione.Na pewno musisz jeszcze trochę poczekać,ale o tym to już wiesz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutastachurska1 pisze:Dusia...kolorystycznie to mamy chyba identyczne kwiaty wand.Sama jestem ciekawa,czy twoje będą dobrze wybarwione.Na pewno musisz jeszcze trochę poczekać,ale o tym to już wiesz.
Pierwszy kwiat rozwinął się z 3 dni temu. Jak na razie z dnia na dzień są coraz większe, a kratka robi się wyraźniejsza. Pierwszy kwiat ma zaledwie 8 cm, ale i tak sporo urósł od otwarcia. Kwiatami jest odwrócona w stronę pokoju. Jak rósł pęd, to szedł w stronę szyby, ale odwróciłam Vandę, żeby się nie zderzył pędzik z oknem.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Danusiu cos wspanialego ta twoja Vanda i kwiaty ;:63 . Masz racje ze teraz jest najgorszy okres do przetrwania :cry: .Mam ten sam problem jak wielu na tym forum. Pytalam ostatnio hodowcy co mysli na temat doswietlania jarzeniöwkami dla roslin? Twierdzi ze to za malo. Powinny byc lampy co najmniej 2000 lux. A taka lampa pobiera 400 W na godzine. Nie wiem czy na warunki domowe nie jest to przesadzone?Z niecierpliwoscia czekam na wiosne bo widac jak rosliny z dnia na dzien sie wzmacniaja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”