Moje zacisze.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zacisze.

Post »

Grześ, mam pytanie czy to budki lęgowe naszykowane do powieszenia, czy może coś innego? :D
Obrazek

No i oczywiście, ziarenka jakiej roślny Ci kiełkują? :mrgreen:
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzesiu te budki są lęgowe, ale dla trzmieli. Dawno temu, jak jeszcze wchodziłem pod szafę na stojąco, mój dziadek robił takie (ale były ładniejsze, w końcu był stolarzem) , zrobił nawet dwa ule dla pszczół. Teraz stoją schowane w stodole. Czekają na lepsze czasy. Ale wracając do tych dla trzmieli, zrobiłem je na wiosnę i chyba trochę za późno bo pozostały puste. A może jest z nimi coś nie tak? Teraz będę robił dla sikorek i kowalików więc może zrobię jeszcze jakieś dla trzmieli ale takie do wkopania w ziemię, może tu jest problem? A te nasionka ... hmm... no żebym to ja pamiętał. Może znajdę zdjęcia to je wkleję. Chyba, że były na tym dysku co padł... :roll:
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grześ, myślę, że w takim ogrodzie jak Twój nie potrzeba budek dla trzmieli, jest na tyle naturalny, że samice wolą pewnie wykorzystać opuszczone norki po gryzoniach ;) A co mogło im się nie podobać hmm, może zapach świerzego drewna, albo faktycznie otwór był za wysoko nad ziemią, chociaż w szklarniach widziałem budki powieszone nad ziemią, ale to pewnie były jakieś inne odmiany trzmieli :? nie wiem ;) Termin też pewnie odegrał w tym rolę, trzmiele dosyć wcześnie zaczynają obloty ;)
Ale Ty to przecież wszystkko wiesz :D
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Grześ jesteś bardzo miły, ale myślę, że jednak wielu rzeczy nie wiem :wink: Co do naturalnych norek to chyba nie jest ich aż tak wiele, skoro ja znalazłem tylko dwa gniazda, z czego jedno zniszczała kuna a lokatorzy mnie napadli i pożądlili ... a tak będą miały swoje prywatne domki gdzie nie grozi im trzmieloeksmisja :D A ja znalazłem dwa zdjęcia , na pierwszym jak zrywam a na drugim jak bawię się w świstaka i zawijam. Te czarne nasionka to właśnie z tego przypominającego jałowiec krzewu. A te mniejsze brązowe, były z czegoś co wyglądało jak asparagus ale był sztywniejszy, na tym ostatnim zdjęciu.

Obrazek Obrazek Obrazek
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Grzechu

tylko żeby Ci nie przyszło do głowy zamieniać te "zielone dziury i gąszcze" w coś ładniutkiego pod linijkę , cyrkielek i w rameczkach :lol: :lol:

przecież smoki muszą gdzieś odpocząć :D

;:63
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

To we Włoszech bywa też taka paskudna pogoda, myślałam, że tam tylko słońce i słońce ;:3

No ciekawa jestem coż ci to urośnie z tego nasionka. A jeśli chodzi o budki lęgowe, to powiesiliśmy w ubiegłym roku na brzozie domek i ciągle nie widzę lokatorów - co może być nie tak :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli rośliny NN ;)
Czy do każdej odpowiedzi masz ilustrację? ;)
A co do trzmieli to i tak myślę, że dobra średnia jak na ogród (dwa gniazda), a przecież może nie wiesz o wszystkich. I trzeba wziąć pod uwagę, że może mają jakieś swoje terytoria i nie osiedlają się zbyt blisko, ale tego to już nie wiem, trzeba by się w to zagłębić.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Minismoku nie ma mowy abym swój wymarzony leśny ogród przerobił od linijki, wszak lubię smoki :D A patrząc się na Twój dom to wygląda mi na to, że mieszkasz gdzieś na południe ode mnie. No i ilość tego śniegu też tylko troszkę większa od tej co spadła u mnie.

Iwonko to południe takie przereklamowane... ja bywam w Fabriano (patrz google maps) Kalabria to to w prawdzie nie jest ale południe to jednak południe. A żeby nie być gołosłownym to patrz :

Obrazek Obrazek

A co do budki ... trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach , nie wieszać niżej niż 3 metry od ziemi, unikać wieszania budek na zbyt cienkich pniach, nie wieszać budek otworem wlotowym na zachód. Jeżeli budka ma zbyt mały lub zbyt duży otwór też możesz mieć problemy ze znalezieniem lokatora. Dla sikor bogatek wystarcza 3,3cm (dla pozostałych sikor 2,7cm) a odległość od otworu do dna to 21 cm, dla szpaków od 4,7 cm i odpowiednio odległość 26 cm/ale te zadowolą się wszystkim , jak tylko wejdą :wink: /. Ja na wiosnę powiesiłem trzy, sikorki zajęły tylko jedną, dwie zostały puste. Ale moje były powieszone zbyt późno. Dla sikorek wiesza się jesienią gdyż sikorki zajmują je przed zimą i do wiosny spędzają w nich noce. A ja powiesiłem w kwietniu.

Grzesiu Roślinki są NN ale do czasu, będzie tak jak z myszopłochem, rok mi zajęło znalezienie nazwy ale znalazłem :twisted: Co do trzmieli ... chyba sobie zadam trochę trudu i dowiem się co i jak... wszak takie pracusie w ogrodzie to majątek, są lepsze od pszczół bo zaczynają zbierać nektar wcześniej niż one i latają też w dni deszczowe i chłodne, a pszczoły nie :wink: A co do zdjęć, tak lata lecą i lepiej mieć podkładkę w postaci zdjęć, pamięć zawodzi czasem. Poza tym co byś u mnie oglądał ;:224
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

No tak mój otworem na zachód ;:14
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grzech77 pisze: Co do trzmieli ... chyba sobie zadam trochę trudu i dowiem się co i jak... wszak takie pracusie w ogrodzie to majątek, są lepsze od pszczół bo zaczynają zbierać nektar wcześniej niż one i latają też w dni deszczowe i chłodne, a pszczoły nie
Którz, by zapylał nasze koniczynki, gdyby nie było trzmieli? ;)
Grzesik pisze:A co do zdjęć, tak lata lecą i lepiej mieć podkładkę w postaci zdjęć, pamięć zawodzi czasem. Poza tym co byś u mnie oglądał
Czasem zdjęcia lepsze niż lecytynka ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Grzegorz, tak czytałem o tych trzmielach i zastanawiałem się, po co tyle zachodu :?: W końcu mnie oświeciłeś :idea:
A co do ptaków, to wczoraj obserwowałem harce sójek u mnie. To piękne ptaki i po raz pierwszy zobaczyłem je w stadzie. Szukały robactwa i chwała im za to.
Zostawiłem sobie Ciebie dziś na deser :wink: i się nie zawiodłem - piękne naturalne widoki :!:
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Grześ no i trzmiel lubi sobie też pobzykać, tylko inaczej niż pszczółki bo trzmiele mają dłuższe trąbki :;230 A zdjęcia jak zdjęcia, coś jak przez żołądek ... tylko tu przez oczy :D
Jacuś tu się zgłasza Twój deser ;:138 Miło mi , że się nie zawiodłeś. Piszesz, że miałeś dziś nalot sójek, jeżeli były w stadku na prawie na 100% rodzice z tegorocznym lęgiem. U mnie niestety nie są tak pożyteczne, wciąż ich przybywa i niszczą gniazda innych ptaków. A sójki jak wszystkie krukowate są bardzo inteligentne. No i te paskudy wciąż sadzą za mnie dęby i orzechy... :evil: Ale jak by nie mówić o nich, są piękne.

P.S. Znalazłem coś takiego, pod cisem było maleństwo... samosiejka.

Obrazek Obrazek
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzech !!! Pod moimi cisami to już jest łączka samosiejek.
Tak się zastanawiam , na kompost z nimi czy do doniczek :?:
Ale już mi się kończy miejsce na doniczkowanie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Grzegorz. Ty to jak ornitolog - znasz się na ptaszkach :D A ja napisałem o sójkach, bo innych to po prostu nie znam z nazw. No, bażanta rozpoznaję, jak do mnie zawita, no i furczaka też już nazywam po imieniu, jak przyleci. Aha! Ubiegłej zimy rozpoznałem jemiołuszkę :idea: A że sójki takie niedobre, to nie wiedziałem :?
Ja mam sporo iglaczków samosiejek. Bardzo je lubię :)
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Dzień dobry bardzo słoneczne na przekór aurze za oknem. ;:196

Olu i czemu wcześniej nie mówiłaś :?: No wiem, ja nie pytałem. Sporo czasu czekałem na taką cisową samosiejkę. A to dla tego, iż chcę mieć w swoich zbiorach cisa wyhodowanego z nasiona a nie sadzonki. Różnica między jednym a drugim jest znaczna. Te z nasion rosną jak każde iglaste drzewo, jeden wierzchołek, gałęzie w okółkach rozmieszczone piętrowo. A te z sadzonek ... sama widziałaś :wink: kilka pni i przypominają pokrojem bardziej leszczynę niż iglaka. Widzę, że masz podobne rozterki jak i ja... i w końcu zawsze trafiają do doniczek :roll:

Jacku myślę, że znasz wiele więcej ptaków, jak zacząłeś wymieniać to sam zobaczyłeś ile , a to tylko wierzchołek. Przecież są jeszcze sikorki, wróble, gołębie grzywacze, sierpówki tureckie.... a gawrony ... nawet na motylach się znasz skoro rozpoznajesz furczaka (pewnie gołąbka) . No i dziękuję za to pierwsze zdanie ... ;:138 . A przy okazji iglaków, pochwal się jakie to się zasiały... też mam fioła na ich punkcie.
Moje zacisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”