Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

Jaśminko... to nie jest wcale śmieszne :evil: Ja w ogóle mam alergię na biały kolor - no chyba, że to kolor jakiegoś kwiatka :mrgreen:
Nie lubię zimy i już.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu widzę, że i u Ciebie zasypane wszystko śniegiem :? Ja wczoraj chodziłam z miotłą po ogrodzie i strzepywałam śnieg z roślin. I tak połamało kilka zam=nim zdążyłam to zrobić :evil:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Współczuję tej paskudnej zimy .
Ja też mówię kategoryczne NIE ,dla zimy w październiku . :evil:
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

;:3 u mnie dzisiaj słonko ;:3
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Niesamowity ten atak zimy Aniu. 16-stego pażdziernika, trudno w to uwierzyć. Czy kiedykolwiek zdarzyła Ci się tak wczesna zima? Widzę,że cyklameny rosną u Ciebie w domu. Moje jakby więdną, nie wiem dlaczego. Wyniosłam na taras i podniosły się, ale od wczoraj znowu są klapnięte. Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu ... nie pamiętam tak wczesnego ataku zimy. Całe szczęście teraz już nie ma śladu po śniegu, więc zdążę jeszcze zabezpieczyć to co w tym roku udało nam się zrobić.
Cyklamen rośnie u mnie w domu, bo to gatunek domowy. Kwitnie właściwie nieprzerwanie od stycznia, ale widzę że zaczęły mu żółknąć liście więc szykuje się do spoczynku (one tak mają). Ale w Twoich warunkach myślę, że każdy sobie poradzi w gruncie. Ten, który rośnie u mnie jest strasznym pijakiem :P ciągle musiał mieć wodę w podstawce... Ostatnio widziałam w sklepie ogrodniczym miniatury cyklamenów w cudownych kolorach - pewnie niebawem znajdą się na moim kuchennym parapecie :twisted:
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania to niesamowite, że Twój cyklamen to taka pijaczyna, byłam przekonana, że one nie lubią wody i nie podlewałam mojego zbytnio. No i jak to blondynka cały czas patrzę na jego omdlały stan i dziwię się, że coś mu nie pasuje :oops: . Dobrze, że jeszcze nie zdążyłam wsadzić go do gruntu. No to lecę go podlać.Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, okazuje się że mój cyklamne po prostu nie wie, że nie lubi wody i miejsca w jakim rośnie :;230 To jest cyklamen perski, są jeszcze cyklameny bluszczolistne i to są byliny do ogrodu. W necie jest dużo infomacji na ich temat.
Mój M dostał go w styczniu na imieniny, postawiłam go na oknie (chyba) południowo-zachodnim, więc słońca tam nie brakuje... po miesiącu zgubił kwiaty, ale liście miał ładne i zdrowe, no to stał dalej, ale nagle zauważałym, że wypuszcza pączki, całe dzikie mnóstwo - i kwitnie do dzisiaj jak głupi.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacyklmameniło się u mnie strasznie Aniu, ponieważ dostałam 15-cie nowych w prezencie. Wprawdzie nie są takie duże jak ten pierwszy, ale wiosną przesadzę je po trzy, cztery do większych donic. Co u Ciebie słychać?
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, właśnie sobie zazdrośnie pooglądałam Twoje cyklameny, śliczne są!
Ja dzisiaj chyba po prostu sobie kupie jakiegoś, bo mój już przekwita.
U mnie już zimę czuć w powietrzu.... i wcale mi się to nie podoba. Tylko patrzeć kiedy to wstrętne białe paskudztwo zacznie sypać.
Obrazek

Jedyne co mnie pociesza to to, że będę miała czas na zapełnienie parapetów i różnych dziur w domu doniczkowymi różnymi ;:138 bo tu cierpię na niedostatki małe. No i oczywiście na zaplanowanie prac na przyszły rok :heja
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od pażdziernika, przez wiele miesięcy, właściwie całe wieczory spędza się w domu, dlatego dobrze jest kiedy i tu towarzyszą nam kwiaty. W pokoju dziennym mam już dużo kwiatów i już się nieco pwstrzymuję z kupowaniem następnych. Gdybym jednak spotkała w sklepie echium, to kupiłabym następne. Jeśli Ty spotkasz tę roślinę to gorąco Cię namawiam. Nie dość, że piękna to jeszcze mało wymagająca. U mnie nareszcie słonecznie, ale chłodno 14°, a przez tę wilgoć wydaje się jeszcze zimniej. No w końcu to listopad i należy się pogodzić z chłodnymi dniami :roll: .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, napisz coś o tej roślince, bo znalazłam w necie i nie wiem czy to oto Ci chodziło, na zdjęciach wygląda cudnie. Czy to jest domowy kwiatek? znalazłam a allegro taka ofertę: http://allegro.pl
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ma bardziej formę drzewka, a kwiaty będą niebieskie. Te z Allegro jako formy krzaczaste są najbardziej popularne. Należy też zwrócić uwagę na to ile lat może żyć ta roślina. Czytałam gdzieś, ze są dwuletnie, choć moja ma dożyć 7-miu lat. Dość szybko rosną. Kupiłam ją w styczniu i cały czas jest w domu, więc i u Ciebie mogłaby. Inna nazwa to?Duma Madery?. Kwitnie od marca do czerwca, choć moja jeszcze nie kwitła(za młoda). Lubi słońce. Co do ziemi nie ma żadnych specjalnych wymagań, czytałam, że preferuje ubogą i lekką. Wysokość do 1.80 m . Temp min. 5°C . Jest 40-ści gatunków echium i zazwyczaj w necie można spotkać te formy krzaczaste. Nie wiem jak one będą się miały w doniczkach, ale może warto spróbować...Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie za informację. Będę się rozglądać za echium, bo faktycznie jest piękne, a jeszcze na dodatek kwitnie - a właśnie kwitnących kwiatów w domu mi brakuje.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Aniu ...tak dawno u Ciebie nie byłam aż wstyd...ale ten czas leci. :oops:
Pozmieniało się u Ciebie....skalniak na ukończeniu, jesienne zimowity i bratki ślicznie zakwitły.
Zobaczysz jak na wiosnę nowo posadzone roślinki się zazielenią aż miło będzie posiedzieć z wędkarzem :wink: na werandzie. :)
Serdecznie pozdrawiam. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”