Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piękna nowość DELONIX REGIA - nasze doświadczenia

Post »

No więc właśnie - moja identycznie. Ciężko tej roślinie dogodzić. Tak to wygląda:
http://forumogrodnicze.info/addform.html?%20Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2009, o 11:25
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich serdecznie.
Zanim znalazłem ten wątek umieściłem swoją prośbę o pomoc w identyfikacji choroby tutaj:
http://www.bio-forum.pl/messages/78737/273725.html
Niestety nikt nie pomógł rozwiązać problemu.
Dzisiaj roślinka nadal ma plamki jak na zdjęciu ale już dużo mniejsze.
Posadziłem ją z nasionka przywiezionego z Egiptu. W powyższym linku są też zdjęcia.
Niestety tylko 1 na chyba 20 nasion wykiełkowało :(
Mam jeszcze tylko kilka nasion i nie chciałbym ich zmarnować.
Sadziłem bezpośrednio do ziemi obficie podlewając. Zaczęły kiełkować jeszcze 2 nasionka ale roślinka zmarniała całkowicie zanim osiągnęła 5cm.
Jeśli nasuwają się wam jakieś porady to chętnie skorzystam.
Pozdrawiam
GG:1998374
Krzysiek
eVerest
GG: 1998374
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Re:

Post »

karpek pisze:Bardzo fajnie, że będziemy się mogli wymieniać opiniami. Ja myślę, że delonki jednak u nas nie zakwitną, chociaż... może. Rzeczywiście problem z zimowaniem takim jak piszesz będzie. Jestem ciekaw czy one w tej Afryce gubią liście (całkowicie ?!) - przecież tam zimy nie ma. A ścięcie wierzchołków na pewno przeżyją i pięknie się rozkrzewią - zobaczysz, swoje (tę resztę) też poprzycinam.
Byłem w Egipcie w 2008 roku i na początku marca duże drzewo było całkowicie łyse, bez liści. 2 miesiące później było pełne liści i czerownych kwiatów.

Fotki tutaj:
Marzec - drzewko na środku, całe "gołe":
http://www.desktop.com.pl/marzec.jpg
i Maj - zdjęcie z drugiej strony ale tego samego drzewka:
http://www.desktop.com.pl/maj.jpg

Pozdrawiam
Krzysiek
GG:1998374
eVerest
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj eVerest na Forum i dziękuję za odzew w sprawie Delonix. Twoje spostrzeżenia i uwagi są cenne - teraz przynajmniej wiemy już (chociażby ja), że delonka także w Afryce gubi liście na zimę. Zdjęcia są fantastyczne - podejrzewam, że ktoś z All może je sobie nawet próbować "przywłaszczyć".
Niestety obawiam się, że moja przygoda z Delonix może się zakończyć. Drzewko jest już bez liści - chociaż nie chcę go skreślać bo już pokazały się małe nowe pączki. Nie mam innej możliwości zimowania - tylko mieszkanie.
Jak sobie przypominam, niektóre liście na moim drzewku, bodajże w ubiegłym roku, miały takie same plamki (punkciki) - to chyba nic szkodliwego. Nasiona są cały czas dostępne także na All. Moja uwaga: ostrożnie z wodą by nie przedobrzyć (nie zalać) - szczególnie teraz i później w zimie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

karpek pisze:Jak sobie przypominam, niektóre liście na moim drzewku, bodajże w ubiegłym roku, miały takie same plamki (punkciki) - to chyba nic szkodliwego.
Potwierdzam. Na liściach moich drzewek też są takie cętki. Nawet jeżeli powodują w końcu opadanie liści, to przecież liście i tak odrosną. Liście u mnie się nie sypią, a to chyba dlatego, że wstawiłem drzewka do domu jeszcze w sierpniu, bo były w złym stanie. Obecne liście wyrosły więc w domu, a nie na dworze. Jeśli czekamy z przeniesieniem roślin do październikowych chłodów szok termiczny wywołuje masowy zrzut liści. Szczerze mówiąc nie przejmował bym się tym za bardzo. Ja osobiście staram się trzymać rośliny jak najdłużej na dworze, bo to zapewnia im prawidłowy wzrost. W tym roku sytuacja była wyjątkowa.

A tak na marginesie, nie sposób się nie zachwycić patrząc na zdjęcia eVeresta pokazujące Delonix w naturze. Niestety w Polsce będzie trudno doprowadzić je do kwitnienia.

pozdrawiam, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście z szokiem termicznym i utratą liści się liczyłem, nie przypuszczałem tylko, że nastąpi to tak błyskawicznie - w zeszłym roku nastąpiło to dłużej w czasie i ogólnie później. Jak pisałem wyżej pokazały się nowe zaczątki liści. Zastanawiam się czy nie spróbować doświetlania - ale nie mam z tym doświadczenia.
Pozdrawiam - Janusz K.
arkandor
500p
500p

Post »

Gdy rok temu we wrześniu wstawiłem drzewka do domu w ciągu tygodnia zżółkły wszystkie liście i wkrótce opadły. Potem w niedługim czasie zaczęły wyrastać nowe, tak że na wiosnę delonki miały już odbudowane korony. Myślę Karpek, że będzie dobrze.

pozdrawiam, arkandor
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Zdjęcia mojej Delonix, wychodowana od nasionka, ma teraz trochę ponad 4 miesiące.

Obrazek Obrazek

Nasionko pochodzi z tego konkretnie drzewka:

Obrazek
eVerest
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiątka bardzo ładna i inspirująca (by w przyszłości wyhodować takie drzewo). Moja delonka bardzo mizernie i powolutku - ale odżywa. Byle do wiosny...
Pozdrawiam - Janusz K.
arkandor
500p
500p

Post »

a moje zaczęły się sypać. Żółkną i sypią się na potęgę.

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

super po prostu, ja miałem ale mi padło nie wiem dlaczego zaczęły żółknąć liście i potem opadały, lubię także delonix regia, ale wolę swoją albizzję którą wyhodowałem z nasionka !!
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Witam po przerwie.
Poczytałem trochę forum i zastosowałem się do porad dot namaczania i zalewania wrzątkiem nasionek.
Potrzymałem w wodzie 3 dni, ok 3 razy na dzień zalewałem wrzątkiem, potem włożyłem do ziemi i w celu zasymulowania wiosny postawiłem w łazience obok ciągle grzejącego kaloryfera.
Ku mojej radości po 2 tygodniach ziemia się podniosła w i wyglądnęła spod niej główka roślinki.
Oto zdjęcia robione od 1 do 5 dnia i na koniec zdjęcie po 10 dniach po przesadzeniu do dużej donicy i umiejscowieniu na parapecie. Zasilanie słoneczne wzmacniam lusterkiem ;)
Może dotrwa do wiosny.
Pozdrawiam.
KM

dzień 1
Obrazek
dzień 2
Obrazek
dzień 3
Obrazek
dzień 4
Obrazek
dzień 5
Obrazek
Dzień 10
Obrazek
eVerest
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję. Miałem prawie identycznie. Myślę, że do wiosny na pewno dotrwa - tylko musisz jej (siewce) zapewnić jak najwięcej światła. Najgorszy termin to właśnie teraz - zima (prawie) - moja już prawie dwuletnia jest bardzo mizerniutka ale - żyje.
Pozdrawiam - Janusz K.
arkandor
500p
500p

Post »

Witam!
Wątek trochę się przykurzył, ale nic dziwnego, w końcu niewiele się dzieje. Jak tam zimują Wasze drzewka? Moje średnio, jedno ma się lepiej od drugiego, ale obydwa żyją. Jednej z delonek zaczęła odłazić kora w miejscu styku pnia z podłożem. Na razie tylko trochę, ale zjawisko jest niepokojące. Oby nie jakieś grzybowe choróbsko! Poniżej dzisiejsze zdjęcia roślin

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnych egzemplarzy się dochowaliście, aby wam rosły, ja mam nie miłe wspomnienia z tym drzewkiem, miałem je dokładnie kilka tygodni, zaczęło bardzo szybko zrzucać liście i nic nie pomogło !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”