Ogródek KaRo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie taki kolor róży chciałam kupić dzieciom na działkę :P ale chcą różowe :cry: szkoda , no ale ich działka :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Zapomniałam pochwalić twój kącik. Piękne miejsce. Tylko tam leniuchować :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Krystyno nasionka malwy wysłane, ale one są b.ciemne bordo nie czarne, chyba nie jesteś rozczarowana.
Najwyżej dasz sumowi :)

Jak myślisz, można oszukać byliny sadząc w doniczce i przetrzymać zimą w ciepłym pomieszczeniu.
Próbowałem oszukać tak orzech włoski, ale się nie dało.

Jeżeli coś rugujesz od siebie chętnie przyjmę, wiesz, że u mnie dużo miejsca.

Ps. Kiedyś mieszkałem w twojej okolicy. Jeżeli pójdziesz Franciszka do końca w stronę lasu, dojdziesz do Czahary, w lewo na rogu Zalewowej ten 2 piętrowy dom ja budowałem.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miło było Was gościć dzisiaj ... :D :D :D
FIGO - paulownia skąpana deszczem to mój opis ...gdzieś na początku mojego wątku ale postaram się zrobić nowe zdjęcie bo w tym roku paulownia ma ogromne liście i będę się chciała nią pochwalić :D
Kolor róż to kwestia apetytu w danym momencie - raz różowe raz inne a jeszcze innym razem inne.
Można sobie skompletować całą paletę barw - na szczęście w tym gatunku roślin można wybierać. :D

Krzysiu - byliny w doniczkach możesz przechować przez zimę ale nie w ciepłym pomieszczeniu.
Musi to być pomieszczenie chroniące byliny przed mrozem czyli przed przemarźnięciem bryły korzeniowej czyli ok.5-10*C w zależności co to za rośliny.
Jednak najlepiej jest byliny zadołować w ogrodzie i odpowiednio je okryć np stroiszem z roslin iglastych czy suchymi liśćmi czy usypać z ziemi kopczyk.
Może napisz coś bliższego z czym tak zamierzasz postapić ,łatwiej wtedy jest mi coś podpowiedzieć niż pisać tak ogólnie....
Orzech włoski - czy to była siewka?Jak duża?
Sadzonka może? kupiona w szkółce?-więc wtedy tymbardziej należało ją zadołować .
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci serdecznie KaRo :P
Posłusznie czekam :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Krystyno, orzech włoski wyhodowałem z owocu, dostałem kiedyś kilka ogromnych orzechów (jeden ledwie mieścił sie w szklance). Od razu jesienią wsadziłem do doniczki i wyrósł. Przez zimę dwa razy zrzucał liście. Pisząc o oszukaniu rośliny myślałem, że zarobię jeden rok, ale po wysadzeniu do gruntu cały rok nie miał żadnego przyrostu.

Myślałem też o roślinach która kwitną lub owocują w drugim roku, np. magnolie , trytoma groniasta czy orlik.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Hortensja kosmata- mistrzostwo świata !!! Naprawdę piękna jest, aż mi się ...zrymowało :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
anick315
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2007, o 09:38

Post »

Cudowne zdjęcia, wspaniałe ogrody.....ech.....a ja ze swoim nie daję sobie rady... :lol:
Teraz jest ten czas... Właśnie czas zakwitnąć.. Zanim gdzieś w odchłani ...nasze cienie znikną
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

U mnie dzisiaj nie padało,FIGO nie ma zdjęcia w deszczu...
ale właśnie hortensja - zaniechany eksperyment przebarwiania na niebiesko - tak jakby samoistnie się toczył

Obrazek

Cudna Komelina
Obrazek

Dziurawiec już w jesiennej szacie....
Obrazek

Ostrzyżona Carex "Pendula" czeka na łom i szpadel
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Twój dziurawiec już w jesiennej szacie a mój szykuje się do drugiego kwitnienia - wszystko mu się poplątało. :roll:
Widoczek przy oczku wodnym jest śliczny, nawet przycięta trawa go nie zmieni. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Krysiu bardzo podoba mi się zdjęcie trzykrotki, no i oczywiście hortensji kosmatej. :D
Pozostałe zdjęcia też są śliczne, ale mnie coś ostatnio padło na niebieski i fiolet. :(

Bratki na betonie, to wręcz symboliczne. :lol:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

U Ciebie jak zwykle piękne widoczki.Już po raz drugi na forum spotkałam się z komeliną.Co to za roślinka, mogłabyś coś więcej o niej rzec.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo czekam na zdjęcia w deszczu :P

Ogródek ze znakiem " Q"
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj KaRo :) :) :)

oglądałam tu wiele pięknych ogrodów...ale do Twojego powracam zawsze gdy jestem na forum. Nie mogę przestać tu zaglądać. Zerknęłam również na inne forum..
i doczytałam tam, to co mnie również interesuje. ..... ten wyższy poziom w ogrodzie.
Masz parę zdjęć, które musiałam sobie skopiować, jestem pod wielkim wrażeniem tych fotek. Też tak chcę mieć...
Oto jedno z nich :
Obrazek

Doczytałam, ze sama robiłaś ten poziom .... jeszcze bardziej mnie to zaintrygowało.

Za tydzień mają mi przywieź ziemie.. i będę działać...w związku z tym mam do Ciebie pytanie... te kamienie, które układałaś..czy one muszą być na jakiś fundamentach? Czy wystarczy jak je tylko postawie?
Nie ukrywam , że wizja robienia fundamentów...mnie nie zachwyca...a nawet zdecydowanie nie chę ich robić. Ale kamienie w ogródku musze , mieć.

Prosze napisz w paru zdaniach kolejność działań... tworzenia takich ślicznych poziomów.
Bardzo proszę :) :)

Kiedyś pytałam Cię o Wejgele, kupiłam sobie kilka... napisz proszę ile lat trzeba czekać aby była tak duża jak ta Twoja ( na jednym z pierwszych zdjęc) ?

pozdrawiam serdecznie ;:2
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Komelina bulwiasta Commelina tuberosa
Bulwiaste korzenie należy wysadzić do gruntu na początku maja na głębokość 8-12 cm.
Kwitnienie zależne jest od terminu siania/sadzenia i trwa kilka tygodni nawet do września.
Kwiaty otwarte są w dni pochmurne a w słoneczne - tylko rano.
Wymaga podłoża przepuszczalnego, raczej suchego, miejsca słonecznego do półcienistego.
Bulwy należy wykopywać na zimę (w momencie zasychania czyli w końcu września), zimować w chłodnym, przewiewnym miejscu, w torfie , trocinach lub przesypane piaskiem.
Można też potraktować ją jak roślinę jednoroczną.
Rozmnaża się przez podział karpy korzeniowej wiosną ale również z siewu nasion.
Wysiane wczesną wiosną zakwitną w sezonie.
Czasem daje samosiew , nasiona potrafią przetrwać zimę w gruncie i wykiełkować wiosną. Taki miałam przypadek-myśląc ,że to karpa komeliny przetrwała zimę a to prawdopodobnie był siewki.
Można również ukorzeniać fragmenty pędów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”