Park Krajobrazowy - rewitalizacja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Park Krajobrazowy - rewitalizacja

Post »

minismok pisze:.brzoza jest symboliczna...........dawniej zamiast zniczy palono ogniska z jej gałęzi a brzozowymi miotłami wymiatano demony
No popatrz, a ja mam całą brzezinę... :heja :heja :heja
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzej Max pisze:
minismok pisze:.brzoza jest symboliczna...........dawniej zamiast zniczy palono ogniska z jej gałęzi a brzozowymi miotłami wymiatano demony
No popatrz, a ja mam całą brzezinę... :heja :heja :heja
No to już wiem dlaczego nasadziłam tyle brzóz, a ich dzieci są pod ścisłą ochroną i wbrew obiegowym opiniom, wszystko ładnie pod nimi rośnie :heja
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

ja też bym chciała brzozy... z czego one się wysiewają ? tzn jak wyglądają nasienniki ? Mam w pobliżu lasek brzozowy, to może bym zaryzykowała siew własny ;)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, to najlepsza metoda, bo samosiejki rosną jak burza, około metra rocznie. Nasienniki, to takie kitki, trochę jak u leszczyny.
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Magdusiu, pozbieram, może się uda :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit na brzózie na brzózie.... :D

chyba najbardziej lubimy tę białokorą, przewieszającą gałęzie :D betulę pendulę Roth

taaaaa trzeba rozejrzeć się w okolicy czy TAKIE rosną[ bo chociaż brzoza jest wszędobylska to jednak nie gustuje w trosce i ułatwieniach i na urodzajnych glebach żle albo wcale nie rośnie]

najlepiej na przedwiośniu III/IV wykopać samosiejkę, skrócić korzeń i obciąć pędy,zakopać w miejscu słonecznym i ubogim ,podlać obficie a wyrośnie pięknie :D

to drzewo ma same zalety[ piekne o każdej porze roku, świetne do formowania na różne sposoby i cięcia ograniczajacego wzrost,energetyczne,zdrowe,ozdobne przez cały sezon, szybkorosnące itd, itp]

cmokasy

-- Śr 04 lis 2009 16:12 --

Obrazek

Oliwuś cmok za info........wykopałam i wsadziłam do donicy......podlałam i do stajenki! :D ......skoro taki cenny to go w marcu rozmnozę metodą Danio :D .....jeśli się uda masz wiosną sadzonkę

Danieczko dalie wyszły...reszta w poniedziałek........a z brzoza zrób jw.......mogę Ci też w marcu przesłać siewkę górskiej białokorej bo mam ich sporo w świetle drogi[ zawsze się wysiewają na zatracenie :roll: ]

W smoczej noce mrożne na -8, ale z okrywaniem krzewów się wstrzymuję,zadbałam jedynie o korzenie bo ziemia zamarza na 5 cm

cmokasy w jesiennym nastroju
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę i ja się otoczyć brzozami - bardzo mi się podobają, ale popatrzę za tą przewieszającą się... może na wiosnę coś znajdę ;)

Nie zazdroszczę tych minusów w Smoczej krainie - u mnie na szczęście jeszcze da się kopać - w sobotę idę robić za nornicę- będzie zabawa z cebulowymi :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś a ja jeszcze kombinuję jak i kiedy wkopac róze :) .......w nocy - za dnia+ i paprze grysikiem
Baca orzekł ze nadchodzi ocieplenia a 3 zima bedzie pod koniec grudnia i krótka :roll:

3 zimy w jednym sezonie to jednak przesada :?nawet w pagórach .......tym razem chyba agapant polegnie :x

na dobranoc .....starzec ..MRÓZ :lol: [ pod murem na zawietrznej jakby nigdy nic,zwykła jesień :D ]

cmokasy

Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smoku, a zapytajcie Bacy, czy ta trzecia to już ostatnia, czy jeszcze nie :lol:

Agapant jeszcze zażywa świeżego powietrza :?: Mrozu ani Mrozów się nie boi, czy jak... :?:
Spis treści.Wizytówka.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Mrozy" potrafią ładnie przezimować i obficie kwitnąć następnego lata, choć, co to za kwiaty :roll:
U nas dzisiaj też paprze deszcz ze śniegiem, ale jest znacznie cieplej niż kilka dni temu.
Ja też zamierzam jeszcze coś sadzić, na zimę za wcześnie, gazda mądry człek :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dawaj tu ,tego swojego Bacę, niech go uściskam za taką "długoterminową pogodę" ;:196 Zima na święta, a potem max do lutego i pa pa pa, to mi się podoba :) :tan

A propo sadzenia jeszcze taraz róż... ja mam dostać jeszcze jedną pod koniec listopada - to chyba do donicy ją i zadołować w gruncie czy zostawić w tej donicy na zimnym strychu ? Cholerka, nigdy nie sadziłam tak późno róż, a ta ma dla mnie szczególne znaczenie i jakby mo padła, to się "zaszczele" . :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

o! wybaczcie mi autorytety i ty teorio która bez praktyki jesteś jak okręt na suchym ladzie,że napiszę Ave tak;

jeśli ziemia nie jest zamarznięta to do gruntu ,kopiec kreta na 20cm,na kopiec trociny,popioły z kominka,sianko albo resztki butwiejących zielonych darni[zielonym do spodu] na to karton ........zrób co możliwe żeby ziemia nie przemarzła

Mag agapant zimuje w gruncie pod śniegiem dobrze...tzn zimował :cry: ......bo listopadowych mrozów bez okrywy śnieżnej raczej nie przeżyje.......blady płomyk nadziei w tym że jest w miejscu zadarnionym i w towarzystwie poległych bylin.......
Baca po prognozy długoterminowe odesłał mnie do Apokalipsy św.Jana :evil: .......więc ilość zim pozostaje niewiadomąX :;230

Elsi ten MRÓZ ma już 2 sezony....tzn.lekkie zimy przetrwa co nawet zdarza się i niewykopanym daliom[zawsze kilka bulw zostawiam].......takie przetrwanie daje w kolejnym sezonie efekt niemożliwy do uzyskania w donicy[pomijam wyniszczające przesilenie mineralnymi] niestety ta szalona jesień zmniejsza szanse :(
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to natchnęłaś mnie otuchą :P
Mam drugi rok mrozy i właśnie się zastanawiała czy przetrwają tez kolejny.
Ale widzę szansę :P
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 Zawsze można na AgoSmoka liczyć :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Smokini Agusiu, zaglądam do Ciebie często, pierwszy raz zostawiam ślad :) Bardzo lubię spacerować po Twoich włościach, uwielbiam Twoje poczucie humoru i jestem pełna podziwu dla Twoich zielonych rąk, u Ciecie wszystko rośnie jak nie w pagórach :)

Mam pytanie odnośnie agapantów, czy Ty swoje zimujesz w gruncie? :shock: Moje w donicach mają już żółte liście, niedługo pojadą do garażu, ale jeśli u Ciebie zimują to muszę spróbować w przyszłym roku jakiegoś w ziemię wsadzić.

Starców jeszcze nigdy nie zimowałam, ale w tym roku spróbuję, na razie wyglądająletnio, ale u mnie śnieg 2 dni temu leżał tylko 3 godziny..
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”