Kolekcyjka Alusi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcyjka Alusi
Witaj Alicjo, masz przecudne kwiaty.
Witam, witam
jak sie ciesze ze zagladacie.
Ostatnio mialam bardzo malo czasu zeby na biezaco odpowiadac.
Obiecuje ze wstawie wiecej fotek. Wiem po sobie (ogladam przeokropnie chetnie zdjecia)
Joane ciesze sie ze do mnie zajrzalas.
agata0806 nie chce byc przyczyna twojej choroby. Kupilam go w zwyklym sklepie w niemczech
(odpowiednik OBI) w Hellweg. Zagladam od czasu do czasu chetnie bo mozna naprawde cos interesujacego znalesc. Ta Orchidea miala dwie rosliny w jednej doniczce.
justus27 na tym zdjeciu wszystkie trzy maja paczki, obiecuje jutro postaram sie wstawic zdjecie
renata75 widzialas moze u mnie ja juz ustawiam w paletach, chyba niezbyt estetycznie ale mnie to nie przeszkadza, najwazniejsze ze znowu troche placu sie wygospodarowalo. Psychopsis tez mi sie bardzo podoba
Bogusiu ufo ludek jest bardzo trafnym okresleniem (smialam sie z tego chyba z godzine)
Celinko w miedzy czasie jak nie gadam o storczykach to cos przy nich robie tak czy siak wszystko kreci sie kolo storczyköw.

jak sie ciesze ze zagladacie.
Ostatnio mialam bardzo malo czasu zeby na biezaco odpowiadac.
Obiecuje ze wstawie wiecej fotek. Wiem po sobie (ogladam przeokropnie chetnie zdjecia)
Joane ciesze sie ze do mnie zajrzalas.
agata0806 nie chce byc przyczyna twojej choroby. Kupilam go w zwyklym sklepie w niemczech
(odpowiednik OBI) w Hellweg. Zagladam od czasu do czasu chetnie bo mozna naprawde cos interesujacego znalesc. Ta Orchidea miala dwie rosliny w jednej doniczce.
justus27 na tym zdjeciu wszystkie trzy maja paczki, obiecuje jutro postaram sie wstawic zdjecie
renata75 widzialas moze u mnie ja juz ustawiam w paletach, chyba niezbyt estetycznie ale mnie to nie przeszkadza, najwazniejsze ze znowu troche placu sie wygospodarowalo. Psychopsis tez mi sie bardzo podoba
Bogusiu ufo ludek jest bardzo trafnym okresleniem (smialam sie z tego chyba z godzine)

Celinko w miedzy czasie jak nie gadam o storczykach to cos przy nich robie tak czy siak wszystko kreci sie kolo storczyköw.
To cudenko bardzo mi sie podoba a mojej corci najbardziej i juz od tamtego roku wierci mi dziure w brzuchu zebym kupilawiec moze sie skusze tylko powiedz mi jak o nie dbasz i jakie warunki potrzebujeAlusia61 pisze:
Jednak Psychopsis papilio !! Jeszcze nie wpelni otwarty ale już widac wzor kwiatu
I znowu cala roslina.
Halo Marto,
Psychopsis, wlasciwie moge powiedziec, nalezy do jednych z najlatwiejszych storczykow. Dwie zasady nalezy przestrzegac zeby nie bylo klopotöw. 1. Duzo swiatla
2. Malo wody. Zawsze czekam zeby podloze dobrze przeschlo.
Musze powiedziec ze wyglada bardzo efektownie i wzbudza zachwyt. Na zywo wyglada bardzo okazale. Jeszcze jedna zaleta ze nie potrzebuje duzo miejsca. Na kazdym parapecie znajdziesz troszke miejsca. Czytalam w ksiazce ze moze na jednym pedzie nawet do 5 lat kwitnac.
Zycze powodzenia przy kupowaniu

2. Malo wody. Zawsze czekam zeby podloze dobrze przeschlo.
Musze powiedziec ze wyglada bardzo efektownie i wzbudza zachwyt. Na zywo wyglada bardzo okazale. Jeszcze jedna zaleta ze nie potrzebuje duzo miejsca. Na kazdym parapecie znajdziesz troszke miejsca. Czytalam w ksiazce ze moze na jednym pedzie nawet do 5 lat kwitnac.
Zycze powodzenia przy kupowaniu

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu - piękna kolekcja
Potwierdzam to, co napisałaś odnośnie Psychopsisa - dużo słońca i mało wody to jest to, co mu najbardziej pasuje (nie mam z nim żadnych problemów, od zeszłego roku wypuścił 6 przyrostów). Mojemu też rośnie pęd i za trochę dotrzyma towarzystwa Twojemu "psycholkowi"

Potwierdzam to, co napisałaś odnośnie Psychopsisa - dużo słońca i mało wody to jest to, co mu najbardziej pasuje (nie mam z nim żadnych problemów, od zeszłego roku wypuścił 6 przyrostów). Mojemu też rośnie pęd i za trochę dotrzyma towarzystwa Twojemu "psycholkowi"

To super ze nie jest wymagajacy.W niedziele wybieram sie na wystawe wiec wiem juz czego będę szukala,mam nadzieje ze M sie nie rozmysli i mnie zawiezie.
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Alusia a kiedy będziesz miała przyjemność być jeszcze w tym sklepie?
Pytam już każdego bo może ktoś by mi kupił albo z kimś się bym wymieniła na keiki *...czegoś z moich zbiorów
* - / korekta pierwotnego zapisu " mojej krasuli " -określenie jest niestosowne, usunęłam kolejny raz -JOV..J/
Pytam już każdego bo może ktoś by mi kupił albo z kimś się bym wymieniła na keiki *...czegoś z moich zbiorów

* - / korekta pierwotnego zapisu " mojej krasuli " -określenie jest niestosowne, usunęłam kolejny raz -JOV..J/
Halo wszystkim, przez to ze ciagle ogladam wasze watki nie mam czasu w swoim na biezaco na pytania odpowiadac. Obiecalam pare zdjec. Moze tak troche chaotycznie ale nie wiem od czego zaczac. Bardzo lubie mutowane Phal.

jeszcze jedna

Sabotki niespodzianki urosly od ostatniego czasu

Paph. villosum juz go raz pokazywalam. to tegoroczne kwitnienie( zdjecie z dzisiaj)

cattleya niespodzianka najprawdopodobniej pomaranczowa

Odontoglossum Anna Claire, kwitlo juz w zeszlym roku( zdjecie z dzisiaj)

A tu ciekawostka. W tamtym roku w zimie zniszczyl sie sercowy lisc. Bylo za zimno i prawdopodobnie za mokro. Nie wyzucilam bidulka i odwdzieczyl sie z nawiazka. Niedosc ze zakwitl to jeszcze 2 keiki wyrosly na pedzie kwiatowym. U dolu w doniczce widac jak wyrasta nowy korzen

Agatko ja jezdze czesto do tego hodowcy. Tylko z wyslaniem z Niemiec bylby problem.

jeszcze jedna

Sabotki niespodzianki urosly od ostatniego czasu

Paph. villosum juz go raz pokazywalam. to tegoroczne kwitnienie( zdjecie z dzisiaj)

cattleya niespodzianka najprawdopodobniej pomaranczowa

Odontoglossum Anna Claire, kwitlo juz w zeszlym roku( zdjecie z dzisiaj)

A tu ciekawostka. W tamtym roku w zimie zniszczyl sie sercowy lisc. Bylo za zimno i prawdopodobnie za mokro. Nie wyzucilam bidulka i odwdzieczyl sie z nawiazka. Niedosc ze zakwitl to jeszcze 2 keiki wyrosly na pedzie kwiatowym. U dolu w doniczce widac jak wyrasta nowy korzen

Agatko ja jezdze czesto do tego hodowcy. Tylko z wyslaniem z Niemiec bylby problem.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow piękne te mutowane storczyki a ten ostatni widac że chciał się odwdzięczyć 

- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Alusiu śliczne dzięki,jadę w niedzielę do LM bo tam podobno są
Ja do Sabotków nie mam ręki bo mi padł ten którego miałam a Tobie widzę że nie tylko rosną ale i kwitną,gratuluję

Ja do Sabotków nie mam ręki bo mi padł ten którego miałam a Tobie widzę że nie tylko rosną ale i kwitną,gratuluję

Moze dlatego ze nie za bardzo z nimi co wyprawiam. Podlewam tak jak inne tylko kiedy zaczyna puszczac paki to wtedy zmniejszam podlewanie( wlasciwie to spryskuje podloze zeby bylo wilgotne ale nie za bardzo mokre)
Celinko każdy z nas ma jakies upodobania a i te tez sie zmieniaja. Z mutowanymi to zaczelam jakies 2 lata temu. Nazbieralam juz z 15.
Te keiki beda na wiosne posadzone do wlasnej doniczki.
Celinko każdy z nas ma jakies upodobania a i te tez sie zmieniaja. Z mutowanymi to zaczelam jakies 2 lata temu. Nazbieralam juz z 15.
Te keiki beda na wiosne posadzone do wlasnej doniczki.

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Alicjo,
masz wszystkie pantofelki które mi się podobają, ale zawsze bałam się ich kupić bo nie wiedziałam czy dam sobie z nimi radę. U mnie najlepiej czują się te chłodnolubne.
Ale kilka miesięcy temu kupiłam sobie na próbę dwa przekwitające Paphiopedilum i jakieś dwa tygodnie na Paphiopedilum Maudiae, pojawiło się coś co wygłąda mi na pąk kwiatowy.
Teraz wiem jak mam z nim dalej postępować. Dzięki za informację. 

masz wszystkie pantofelki które mi się podobają, ale zawsze bałam się ich kupić bo nie wiedziałam czy dam sobie z nimi radę. U mnie najlepiej czują się te chłodnolubne.

- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Dużo się u ciebie dzieje.Zima za pasem,a u ciebie tyle wyjątkowych kwitnień,a ile jeszcze pędów kwiatowych.Gratuluję i kwitnienia i keiki na bidulce
Ja jak do tej pory nie doczekałam się ani jednego keiki na moich storczykach.Moim jest chyba za dobrze 

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Danusiu masz racje jak storczyk sie dobrze czuje to nie musi sie wysilac zeby nowe roslinki wydawac. W sumie to powinnas sie cieszyc ze tak jest. Lepiej zachowac dorosla rosline niz lata czekac az to malenstwo dorosnie.
Ewo obiecuje ze wstawie na biezaco jak sie kwiaty rozwijaja.
A teraz ekstra dla ciebie kilka wczesniejszych kwitnien.

Paph. Delophyllum

cala roslinka

Paph.collosum

Paph.armeniacum

Ewo obiecuje ze wstawie na biezaco jak sie kwiaty rozwijaja.
A teraz ekstra dla ciebie kilka wczesniejszych kwitnien.

Paph. Delophyllum

cala roslinka

Paph.collosum

Paph.armeniacum

-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Alusia,przepiękna różnorodna kolekcja. Brak monotonii mnie bardzo odpowiada, bo nie wieje nudą, a Ty i tak masz pewnie swoje ulubione orchidee
Wspaniale utrzymane i wypielęgnowane rośliny. Gratuluję

Wspaniale utrzymane i wypielęgnowane rośliny. Gratuluję

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki