Liście śliwy Dąbrowickiej i Brzoskwiniowej

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sprawdziłem ropiejące zawiązki i nie dostrzegłem tam gąsienic, ale ślady wskazujące na ich bytność w owocach (wydrążone tunele i odchody).
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na liściach jest coraz więcej takich plam:
Obrazek Obrazek

Co robić?
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znow objawy jak wyżej (pierwszy mój post) wystąpiły na młodych liściach śliwy brzoskwiniowej.
Co to może być za przyczyna?
Pozdrawiam Andrzej.
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Erazm pisze:Znow objawy jak wyżej (pierwszy mój post) wystąpiły na młodych liściach śliwy brzoskwiniowej.
Co to może być za przyczyna?
Specjalistą sadownikiem nie jestem. Ale nie słyszałem żeby miedzianem pryskać w fazie listnej. Być może teraz to są skutki tego czyli poparzenia

Pozdrawiam
Michał
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprysk miedzianem wykonałem w czerwcu, a nowe objawy wystąpiły na listkach które wyrosły pod koniec lipca i w sierpniu. :cry: Mogą być u mnie objawy działalności przędziorka lub pordzewiacza śliwowego :?:
Pozdrawiam Andrzej.
Oldmike
100p
100p

Post »

Erazm pisze:Oprysk miedzianem wykonałem w czerwcu, a nowe objawy wystąpiły na listkach które wyrosły pod koniec lipca i w sierpniu. :cry: Mogą być u mnie objawy działalności przędziorka lub pordzewiacza śliwowego :?:
Przędziorek owocowiec (Panonychus ulmi Koch).
Samica przędziorka owocowca ma owalny kształt ciała, długości około 0,36 mm, koloru
ciemnoczerwonego. Na jej grzbiecie znajdują się jasne wzgórki, z których wyrastają
szczecinki. Samiec jest nieco mniejszy wydłużony, długości około 0,26 mm. Jajo zimowe jest
czerwone, lekko spłaszczone na górnej stronie. Średnica jaja zimowego wynosi około 0,16
mm. Jajo letnie ma najpierw kolor matowomleczny lub zielonkawy potem pomarańczowy lub
lekko czerwony i jest nieco mniejsze. Pierwsze stadium larwalne oraz osobniki dorosłe mają
4 pary nóg. Zimują jaja na gałęziach i pędach, na ich dolnej stronie. Larwy wylęgają się
najczęściej w kwietniu w fazie białego pąka kwiatowego. Rozwój jednego pokolenia (od jaja
do jaja) w zależności od warunków pogodowych może wynosić od 10 - 24 dni. Ciepła i sucha
pogoda sprzyjają rozwojowi tych roztoczy. W sezonie wegetacji może wystąpić około 5-6
pokoleń tego szkodnika. Przędziorki zasiedlają dolną stronę liści, nakłuwają komórki
miękiszu i wysysają ich zawartość. Uszkodzenia widoczne są na górnej stronie liścia w
postaci jasnych plamek, które z czasem ciemnieją i brązowieją.
Żerowanie przędziorków
hamuje fotosyntezę. Uszkodzone liście mogą wcześniej opadać, pogarsza się jakość plonu a
drzewa są bardziej wrażliwe na mróz.

Przędziorek chmielowiec (Tetranychus urticae Koch.).
Zimują samice ceglasto-pomarańczowe, długości około 0,5 mm. Samice letnie są
żółtozielone z dwoma ciemniejszymi plamami po bokach. Samce są nieco mniejsze od
samic. Jaja są kuliste, żółtawe. W sezonie wegetacji występuje 4-5 pokoleń tego szkodnika.
Lata ciepłe i suche są bardzo sprzyjające dla rozwoju przędziorków. szczególnie dużą
liczebność notuje się w lipcu i sierpniu. Przędziorki żerują na dolnej stronie liści pod
oprzędem z delikatnej pajęczyny. Uszkodzenia w postaci charakterystycznych przebarwień
widoczne są na górnej stronie liści. Uszkodzone liście mogą wcześniej opadać, drzewa
słabiej plonują i przemarzają.

Pordzewiacz śliwowy (Vaculus fockeui Nal.et Tr.).
Gatunek ten wyrządza znaczne szkody w sadach śliwowych zwłaszcza młodych. Jest to
maleńki roztocz o długości ciała 0,17 mm. Szpeciele wiosną żerują najpierw na skórce
pędów a następnie w pąkach i na dolnej stronie liści. Uszkodzone liście ordzawiają się i
marszczą. Na skórce pędów tworzą się ceglastoczerwone plamki, skórka pęka i
korkowacieje. Wierzchołki pędów mają skrócone miedzywęźla, są zahamowane we wzroście
mogą zasychać. Uszkodzeniu może także ulegać skórka zawiązków owocowych. Zimują
samice pod łuskami pąków, między pąkami, w fałdach skórki w miejscu wyrastania pędu, w
spękaniach kory. Kryjówki zimowe opuszczają w kwietniu. Jedna samica składa od 50-80 jaj.
W ciągu roku występuje 4-5 pokoleń tego gatunku.

Zródło: Intergowana produkcja śliw. www.piorin.gov.pl

Obstawiam przędziorka chmielowca, chociaż już się pogubiłem jakie teraz masz objawy.:)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oldmike pisze:...Obstawiam przędziorka chmielowca, chociaż już się pogubiłem jakie teraz masz objawy.:)
Występują wszystkie pokazane na zdjęciach. Na śliwce brzoskwiniowej objawy jak na zdjęciach z 22 Czerwiec 2007 wystąpiły ponownie z chwilą wypuszczenia nowych listków. Przez jakiś czas wegetacja (wypuszczanie nowych listkow) była zatrzymana. W tej chwili wypuszczanie nowych listków przy śliwce Dabrowickiej jest zatrzymane.
Zdjęcie można dodatkowo powiększyć przez naciśnięcie znaczka Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Oldmike
100p
100p

Post »

Erazm pisze:
Oldmike pisze:...Obstawiam przędziorka chmielowca, chociaż już się pogubiłem jakie teraz masz objawy.:)
Występują wszystkie pokazane na zdjęciach.
No to ciemne plamy są wynikiem działań przędziorka owocowca. Tak wynika z opisu.

Nowe liście skutkiem działań pordzewiacza. Omite jest na przędziorki i pordzewiacze. Swoją drogą ja pryskałem w czerwcu talstarem na pordzewiacza ale bez efektów.

Traktuj powyższe jako luźne dywagacje, bo nie wiem czy mam rację.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykonałem przedwczoraj oprysk BI 58 NOWY a jak nie będzie deszczy to chce wykonać oprysk preparatem Talstar. A może Mospilan 20 SP? Co o tym myślisz?
Pozdrawiam Andrzej.
Oldmike
100p
100p

Post »

Erazm pisze:Wykonałem przedwczoraj oprysk BI 58 NOWY a jak nie będzie deszczy to chce wykonać oprysk preparatem Talstar. A może Mospilan 20 SP? Co o tym myślisz?
Ten Bi 58 Nowy jest niby do szpecieli ale w liście agrofagów nie ma przędziora i pordzewiacza. Może stąd brak działania.
http://www.ochronaroslin.com/sor/preparat.php?id=95
Mospilan również
http://www.ochronaroslin.com/sor/preparat.php?id=129

Chyba Talstar będzie najlepszy w tym przypadku.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może na forum jest doświadczony ogrodnik i postawi diagnozę na podstawie zamieszczonych zdjęć (strona 1 i 2) co to za szkodnik. Niedługo będę musiał rozpocząć z tym szkodnikiem walkę i to mam nadzieje skuteczną.
Czy podejrzenia co do przędziorka i pordzewiacza śliwowego są słuszne?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Pozwoliłem sobie w Twoim imieniu Andrzeju (lecz anonimowo) zwrócić się z tymi pytaniami do doświadczonych sadowników na portalu www.sadownictwo.com.pl. Oto efekty mojego drążenia:

Jeżeli chodzi o objawy na stronie 1, to przyczyną deformowania i przebarwiania wierzchołków pędów jest najprawdopodobniej pordzewiacz (2 na 3 posty potwierdzające):
- temat: http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... php/t/845/
- zdjęcie w tym temacie: http://picasaweb.google.pl/sad123bnin/L ... 3234059842

Jeżeli chodzi o przebarwienia liści na stronie 2, to zadałem pytanie w temacie "Czerwona plamistość śliw", myśląc, że to może to - http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... php/t/483/.
Jest to "zaburzenie fizjologiczne, może niedobór" jakiegoś pierwiastka. <<Ot po prostu "syndrom chgw">>, jak skomentował jeden z forumowiczów ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Zelwi. :lol:
Jeżeli chodzi o przebarwienia na liściach to podejrzewałem chorobę. Niedobór składników wykluczam gdyż nawożę nawozami wieloskładnikowymi.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Niedługo trzeba zacząć zwalczanie pordzewiacza śliwowego http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOPO
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”