Ogród Andzi
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi
Anuś to pewnie żywotnik Danica, są piękne i bardzo ładnie zdobią rabaty swoją formą i intensywnością kolorku 

Nie jestem do końca pewna czy to Danica mam dwa rodzaje jeden rośnie bardzo szybko a ten powoli. Kulka jest gęsta a w drugim obrywałam końcówki żeby się zagęścił gałęzie rosły luźno i się wydłużały, zawsze się zastanawiam czy nie za gęsto posadziłam i będę musiała przesadzić?
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu Danica przyrasta bardzo powoli po kilku latach osiąga wielkość ok 0,7 m a rocznie przyrasta dosłownie około 3 cm Ma piękny zwarty pokrój, Twoja to młodziutka roślinka, trudno zdecydowanie ocenić, ale jeśli tak wolno przyrasta to myślę, że to może być właśnie ona.
Agnes dziękuję chociaż w jednym wypadku będę wiedziała do jakiej wielkości dorasta. Obejrzałam gałązki w obu sztukach inaczej się układają, spróbuje zrobić wyraźne fotki wszystkich trzech bo przypomniałam sobie jeszcze o jednym najstarszym okazie. Ten jest jeszcze inny ma jaśniejsze ubarwienie.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Marylko kupiłam w kwiaciarni przekwitnięty, przetrwał kilka miesięcy i kwitnie normalnie szok wypuścił badylek i nic nie odpadło. Poczytałam troszkę na forum i na razie go nie uśmierciłam. Mam jeszcze w białym kolorze po ostatnim moczeniu dwa kwiatki chyba odpadną, przedobrzyłam.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Ja się boje storczyków,chodź pokusa wielka i córka ciągle mnie meczy o nie,a ja wiem ze je zaraz zmorduje...

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ania-a ten tu to ma jakąś polską nazwę? i co on jest? bo podobny do ostrokrzewu....

Bardzo mi się podoba.....

Bardzo mi się podoba.....

Marylko ja też tak myślałam ale na forum jest masę wiadomości o ich uprawie można się wiele dowiedzieć metoda prób i błędów uczę się jak się nimi opiekować.
Grażynko to prawda jest podobny znalazłam na AL pod taką nazwą OSMANTHUS ZIMOZIELONY dorasta do 1,5 m, powinien rosnąć w zacisznym miejscu ale dalej nie wiem czy go okryć na zimę? Pisało też że można z niego robić żywopłot ale warunki mrozowe są nie podane. Na załączonej ulotce posadzony jest w pojemnikach stawianych na tarasie.
Grażynko to prawda jest podobny znalazłam na AL pod taką nazwą OSMANTHUS ZIMOZIELONY dorasta do 1,5 m, powinien rosnąć w zacisznym miejscu ale dalej nie wiem czy go okryć na zimę? Pisało też że można z niego robić żywopłot ale warunki mrozowe są nie podane. Na załączonej ulotce posadzony jest w pojemnikach stawianych na tarasie.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Aniu - większość młodych roślin lepiej jest na wszelki wypadek zabezpieczyć na zimę.
Ja bym go zabezpieczyła - ładny jest więc szkoda by było....
Ja bym go zabezpieczyła - ładny jest więc szkoda by było....
Maroilko,, lepiej zapobiegać niż leczyć" opatulę że nie umarznie, kożuchem albo baranico

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu storczyk extra
Ja tez bym okryla cieplutko 

Romko dziękuję, przygotowałam już włókninę do obstawienia Osmanthusa i niewielkiego krzaczka pierisa japońskiego. Iglaki okręciłam sznurkiem bo znowu nadają opady śniegu z deszczem. Pozostałe roślinki zabezpieczę po pierwszych przymrozkach ze względu na gryzonie, wrzosy, róże i hortensje i w kilku miejscach cebulkowe. Zapomniałam o magnolii, ma nawet sporo zawiązanych kwiatów szkoda żeby odpadły.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu nie spiesz się, podobno idzie ciepło