Mój ogródek - cilla77
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
piknie że cud!
Witaj ....smok z pytankiem; czy ta hortensja dębolistna kwitnie u Ciebie? a jeśli tak to kiedy? i jak?
cmokasy

Witaj ....smok z pytankiem; czy ta hortensja dębolistna kwitnie u Ciebie? a jeśli tak to kiedy? i jak?
cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogródek - cilla77
Tamaryszku, z przyjemnością służę zawsze pomocą i dziękuje za miłe słowa. Bardzo się cieszę że mój ogród Ci się podoba. Natomiast namawiam Cię do założenia Twojego wątku - i bez obaw, jak będziesz miała jakies wątpliwości każdy Ci tu pomoże - zresztą już pewnie o tym wiesz. Co do oczka - jeśli masz materiały (kamienie, folia, forma itp) to moim sposobem to robota na jeden dzień - a obsadzanie to już tylko zabawa:-) Zresztą nie ma co się spieszyć, ogród można tworzyć całe życie - bo to przyjemne zajęcie i nie ma końca:-)
Igielko78 specjalnie dla Ciebie - patrz niżej...
AniuDs to chyba ostatnie takie "ciepłe" foteczki z ogrodu - teraz już pada i wieje a jutro już może padać śnieg:-)
Smokini moja dębolistna ma 3 latka - z początku była 3 krotnie przesadzana - teraz ma już idealne miejsce, w którym bujnie rośnie. Niestety jak na razie "zabłysła" jednym kwieciem w zeszłym roku i na tym się skończyło. Dla mnie jest piękna nawet bez kwiatu - bardzo ciekawie się przebarwia....serdecznie polecam:-)
Agape - dziękuje - wdzięczne cynie liliput - bardzo je lubię!
A z Twojej maminej hortensji już widać jaki wyrośnie ładny krzaczorek, jakie młodę pędy się pojawiły. Na kwitnienie musisz jej dać czas. Zrób kopczyk na korzeniu i okryj fizelinką w razie mrozów.
Ostatni rzut okiem na ciepły jesienny ogród - teraz już wieje i pada....a jutro śnieg?
Funkhur w pąkach

Clematis Sunset - ostatnie kwiaty

H. dębolistna

Viking "niezmordowany"

FF

Specjalnie dla Igielki78 Pinky Winky

Igielko78 specjalnie dla Ciebie - patrz niżej...
AniuDs to chyba ostatnie takie "ciepłe" foteczki z ogrodu - teraz już pada i wieje a jutro już może padać śnieg:-)
Smokini moja dębolistna ma 3 latka - z początku była 3 krotnie przesadzana - teraz ma już idealne miejsce, w którym bujnie rośnie. Niestety jak na razie "zabłysła" jednym kwieciem w zeszłym roku i na tym się skończyło. Dla mnie jest piękna nawet bez kwiatu - bardzo ciekawie się przebarwia....serdecznie polecam:-)
Agape - dziękuje - wdzięczne cynie liliput - bardzo je lubię!
A z Twojej maminej hortensji już widać jaki wyrośnie ładny krzaczorek, jakie młodę pędy się pojawiły. Na kwitnienie musisz jej dać czas. Zrób kopczyk na korzeniu i okryj fizelinką w razie mrozów.
Ostatni rzut okiem na ciepły jesienny ogród - teraz już wieje i pada....a jutro śnieg?

Funkhur w pąkach

Clematis Sunset - ostatnie kwiaty

H. dębolistna

Viking "niezmordowany"

FF

Specjalnie dla Igielki78 Pinky Winky

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Kasiu,jak miło popatrzeć na Twój ogród w jesiennej szacie
I tyle kwiecia
U mnie wszystko pod śniegiem

I tyle kwiecia

U mnie wszystko pod śniegiem

Pozdrawiam Magda 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne zdjęcia ! Te "pożyczone" od sąsiadów iglaki stanowią świetne tło dla Twoich rabat . Jak duży jest Twój ogród ?
Cieszę się,że ładne oczko można wykonać w jeden dzień. Muszę jednak wymyślić kształt , znaleźć odpowiednie miejsce, żeby wkomponować je ładnie w ogród... Całe szczęście ,że ogród można tworzyć przez całe życie, mamy zapewnioną radość na długie lata !
Cieszę się,że ładne oczko można wykonać w jeden dzień. Muszę jednak wymyślić kształt , znaleźć odpowiednie miejsce, żeby wkomponować je ładnie w ogród... Całe szczęście ,że ogród można tworzyć przez całe życie, mamy zapewnioną radość na długie lata !
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Dziękuję Kasiu za zdjęcia. Moja wygląda równie ogniście jak twoja, tylko niestety kwiatów brak
Niepokoiła mnie z tego względu, iż posadzona wcześniej Pink Diamond pomimo, iż ma pieknie przebarwione kwiatostany to jednak liście ma nadal zielone jak latem.

- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
ależ kolorowo, jak pięknie, zdjęcia delikatnie podkreślają urodę roślinek, a te zamiast skromnie pokazać kwiatki czerwienia się bezwstydnie z radościa dla ogladających. Bardzo lubię Twój ogród 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kasiu hortensje kwitnące czy niekwitnące - piękne
Mam nadzieję, że ostatnie zawieje nie zniszyły ich zbytnio?
Róże też Ci jeszcze pięknie kwitną.

Róże też Ci jeszcze pięknie kwitną.
-
Witam w moim ogródku...dla wszystkich ciekawych pokazuję dziś moją Anabelle po cięciu. Sektorkiem potraktowałam ją wczoraj, dokładnie o połowę wysokości. Po za tym wykopałam już dalie, begonie i posadziłam nowe nabytki - czosnek olbrzmi oraz lilium candidum.
Róże i hortensje zaopatrzyłam w kopce z przekompostowanego obornika...
Anabelle po cięciu

Róże i hortensje zaopatrzyłam w kopce z przekompostowanego obornika...
Anabelle po cięciu

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Kasiu,swoją Annabelkę też podetnę jak Ty a co z innymi bukietowymi?też ciąć czy poczekać do wiosny?
i wiesz trochę mi ulżyło...liście moich ogrodowych po przymrozku też wyglądają tak jakby zwiędnięte.A już się bałam,ze to tylko u mnie.Czy ogrodowym te liście przed zimą opadną ,czy opatulać je [?] razem z listkami.Pytam bo to pierwsza zima z takimi delikatnymi hortensjami
i wiesz trochę mi ulżyło...liście moich ogrodowych po przymrozku też wyglądają tak jakby zwiędnięte.A już się bałam,ze to tylko u mnie.Czy ogrodowym te liście przed zimą opadną ,czy opatulać je [?] razem z listkami.Pytam bo to pierwsza zima z takimi delikatnymi hortensjami
-
Witaj Aszko!:D
Annabelkę przycinam już teraz bo robi mi straszny bałagan, a ja na wiosnę lubię mieć porządek
Hortensji bukietowych nie ruszam, bo lubię ich zasuszone kwiaty - wiechy, które moim zdaniem zdobią jeszcze ogród....będę cięła wczesną wiosną - młode nad 3 oczkiem, starsze - duże egzemplarze nad 5 oczkiem. Zresztą wiosną pogadamy
Co do h. ogrodowych to rzeczywiscie, jeszcze tak "ściętych" pierwszymi przymrozkami i deszczem nie widziałam - z pewnością nic im nie będzie. Za to kopce wczoraj im zrobiłam bo chce mieć z głowy. Użyłam do tego nawet ziemii po roślinach tarasowych - begoniach, pelargoniach itd. Z okrywaniem fizeliną czekam już do prawdziwych mrozów...więc do tego czasu liście oblecą. Aszko wstrzymaj się z okrywaniem, teraz narobiłabyś tam pleśni....
Annabelkę przycinam już teraz bo robi mi straszny bałagan, a ja na wiosnę lubię mieć porządek

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Dziękuję....bukietowe zostawiam,krzewiastą tnę a z ogrodowymi czekam na chłody i okrywam :P :P
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
U ciebie liście ogrodowych tak samo ścięte jak i u mnie
szkoda. Jedna noc przymrozku i narobiła takiego bałaganu. Ale widzę, że dębolistna pięknie się uchowała. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Hortensje mogą zdobić zasuszonymi kwiatami całą zimę. Widzę, że u Ciebie nadal będzie pięknie. Ja moją młodą pnącą muszę okryć.