Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny

Post »

Beatko- u mnie kwitną już drugi rok choć te, których cebule się podzieliły, wytworzyły w tym roku tylko liście. Myślę , że w przyszłym sezonie zastosuję intensywne nawożenie. Choć ten sposów z siekierką też czasami działa :D U mnie pozytywnie zadziałał na nieowocujące przez kilka lat drzewka pigwy.

Izo- to nie są zdjęcia moich wszystkich szachownic. Najłatwiejsze są w uprawie te najmniej efektowne. Mają różnorakie wymagania w zależności od gatunku i nie wszystkie utrzymały mi się przy życiu. Cebule szachownic mają po zamarciu pędów takie zagłębienie, w którym w czasie deszczowej pogody zbiera się woda i cebule w czasie spoczynku ( wtedy powinny mieć sucho) często zagniwają. Ja je wykopuję ale i tak czasami zamierają.

Grazynko- czy masz na myśli szachownicę perską? Też kupiłam jej białą odmianę ( może Ty masz zielonkawą IVORY BELLES )i kwitła mi w tym roku ale straciłam gdzieś jej zdjęcie.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Aniu,
czy możesz napisać, jak przygotowujesz stanowisko dla łyszczaków? Przepiękne są!!!
nie chciałabym stracić moich pierwszych sadzonek :?
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jak u Ciebie wiosennie, może przyśni mi się coś takie pięknego, jakieś erythronium. ;:109
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

Wspaniała wiosna!Szachownice ,psi zęby,prymulki po prostu dech zapiera i do tego wspaniałe zdjęcia!Naprawdę wielka z ciebie kolekcjonerka!
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Psi zęby bajeczne i zresztą jak wszystko.
Miło oglądać te cudeńka.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu, trafiłam dzisiaj na Twój ogród iii jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa :D
Tyle pięknych i ciekawych odmian różnych kwiatów mogłam podziwiać :shock: cudne kompozycje :shock: wspaniałe zdjęcia :shock: ... moje ogromne gratulacje !!!
Będę do Ciebie często zaglądać :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu piękne psi zęby ja tez kupiłam i kilka dostałam ,teraz czekam do wiosny co z tego zakwitnie .
Aniu skarbie gdzie kupiłaś te szachownice .Tritillaria camschatcensis i T. raddeana ?
pewnie gdzieś za granicą
Genia
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Gieniu, pozwól, że odpowiem za Anię :D
W tym roku był duży wybór szachownic zarówno w sklepach ogrodniczych jak i na allegro. W ogóle tegoroczna obfitość oferty cebulowej mnie zadziwiła...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo- nie jestem specjalistą od łyszczaków i długo je traciłam aż wyczytałam w jakimś artykule, że nie można dopuścić do tego aby ich szyjki korzeniowe zamokły - wtedy gniją. A więc robię mieszankę kompostu z piaskiem i drobnym keramzytem (gleba musi być przepuszczalna), dodaję trochę dolomitu ( lubią zasadowe środowisko) i sadzę je w szczelinach między ułożonymi wcześniej sporymi kamieniami tak, aby ich szyjki korzeniowe nie tkwiły w glebie (po posadzeniu obsypuję je drobnymi kamyczkami). Na dno dołka, przed posadzeniem sadzonki, sypię trochę wysuszonych i zmiażdżonych skorupek z jajek kurzych i mieszam z podłożem. Zaznaczam, że nie mam ogromnych sukcesów w uprawie tych prymul; niektóre odmianowe wręcz straciłam. Więc nie wiem, czy robię wszystko dobrze. Może ktoś ma lepsze sposoby.

Maju- za oknem szaro, zimno i deszczowo więc muszę sobie poprawiać humor. Psizęby zaczęłam namiętnie zbierać więc czekam z niecierpliwością, co i czy wyrośnie mi na wiosnę z niedawnych cebulkowych zakupów :D Też chciałabym mieć sny pełne kwiatów :lol: :lol: Jak Ty wkleiłaś ten uśmieszek? Mi, od czasu zmian na forum, nie udaje się wklejać ikon z dodatkowej listy :cry: . A szkoda bo są tam moje ulubione uśmieszki.

Ewo-strelizjo- sporo rzeczywiście mam tych roślin. Próbowałam robić ich spis ale nie jest to łatwe. Może tej zimy mi się uda :)
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko- dziękuję :!: :!: :!:

Halino- będziesz zawsze miłym gościem w moim ogrodzie ;:7 . Zapraszam częściej. Bardzo dziękuję za tyle pochwał :oops:

Jeszcze troszkę wiosennych zdjęć

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

goryczka143 pisze:Aniu!

Pooglądałam dokładnie Twoje skarby i jestem zachwycona.
Krysiu- goryczko- dziękuję :) Masz rację- to dla mnie skarby :D

A deszcz pada, jak padał... :cry:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

No nie :shock: :shock: jeszcze ciekawsze i niespotykane rośliny niż przypuszczałam . :shock:
Miłek - marzenie :shock: :shock: A co to za cudo- darmera peltata ???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, jesteś niesamowita, Ty nam naprawdę otwierasz oczy na rośliny, o istnieniu których nie mieliśmy pojęcia, myślę,że ta liczba mnoga jest uzasadniona, bo pewnie nie tylko ja te oczy ze zdziwienia otwieram :) Myślę też, że niejeden ogród botaniczny w Polsce chciałby móc się pochwalić taką kolekcją. Masz mieć poczucie dumy, ogromne!
No i jeszcze tak z prawdziwej troski zapytam - ale jest jeszcze co do garnka wrzucić? :D :D Macie w czym chodzić? :D :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś pisze:No nie :shock: :shock: jeszcze ciekawsze i niespotykane rośliny niż przypuszczałam . :shock:
Miłek - marzenie :shock: :shock: A co to za cudo- darmera peltata ???
Danusiu - Darmera to inaczej Peltiphyllum czyli tarczownica. Na zdjęciu jest kwiatostan tarczownicy tarczowatej ( zdjęcie z góry). Pewnie wiesz, że ona najpierw wytwarza cudne kwiatostany a potem dopiero liście.

Marto- ja zbieram rośliny od lat. Ale rzeczywiście, jak sobie pomyślę, ile pieniędzy na nie wydałam.....
Jest też co do garnka wrzucić a zimę poświęcam na dzierganie i szycie fatałaszków :lol: :lol: :lol:
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu!

Piękne te Twoje okazy i zdjęcia. Ja postanowiłam jutro sprawiam sobie prezent mikołajkowy
/nowy aparat fotograficzny/.

Miłej niedzieli.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”