Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Aha, i witaj Aszka w zakolegowanym ogrodzie! ;:7
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko, trafiłam do Twego ogrodu z wątku sosnowego, bo też "pracuję" nad powiększeniem swojej nikłej na razie kolekcji. Twój ogród jest tak dopieszczony, tak wymuskany,że robi naprawdę ogromne wrażenie. Chylę czoła przed ogromem pracy, jaki włożyliście oboje w uzyskanie takiego efektu, bo wiem, patrząc na to, co za ogrodzeniem, ile to kosztowało trudu. Wiem, bo sama przez to przechodzę, walczę z wiatrakami :( Wiem też,że nigdy (chyba) nie doprowadzę trawnika do takiego stanu jak u Was, ale się z tym pogodziłam :) Podoba mi się podział ról między Wami, to cudowna sytuacja,że mąż zajmuje się trawnikiem i nie wtrąca Ci się do nasadzeń :)
Sosny wspaniałe, tylko czemu one tak wolno rosną? :( A co się stało tej ościstej, czemu uschła, to prawie niemożliwe, one kochają słońce...
I jeszcze mam dwa pytania. Co to za rozplenica na 4 i 5 stronie , taka z czerwonymi źdźbłami, jaka to odmiana? Bo śliczna, muszę swoją kolekcję traw o taką wzbogacić.
I drugie, co to za kulki strzępiaste na schodach razem z dyniami ozdobnymi? To żywe coś jest?
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Wpadłam tu dosłownie na momencik- słuchajcie- czy o tej porze roku wskazane sa jeszcze nasadzenia? właśnie wróbiłam z castoramy z zakupem: złotokapu, forsycji" maluch" i trzmieliny. przezimowac je w donicach czy sadzić?
zaraz po obiadku ( choć raz w tygodniu należy się rodzinie taki normalny obiad :D ) ruszam do cięcia. zgodnie z sugestią Uli- będę robić fotki.

I co sądzicie o sadzeniu październikową porą??
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto (?), serdecznie cie witam u siebie i ogromnie dziękuję za słowa uznania. Sama nie wiem, co sie stało z ościstą- szkoda mi jej bardzo, ale coż- i tak bywa. Musze przyznać, że z M dochodzimy do coraz wiekszego porozumnienia w sprawie "moich" roslin- dzis nawet doradzał mi, co mam zrobić z nowo zakupionymi roślinami ( tym niemniej prosze was o radę)
Te kulki sa sztuczne 8) Taki sobie gadżet :lol: Musiałam zamaskować szczyt prętu, który wbiłam przy sośnie, aby mi prostował ją i ta sztuczna kulka świetnie zdała egzamin, to dokupiłam jeszcze i rozrzuciłam na schodach. Marto- wytrwałości i cudnych efektów życzę ;:4
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto- nie wiem dokładnie o jaią czerwona trawę ci chodzi- ta z samymi czerwonymi źdźbłami to Imperata cylindrica Red baron , a ta , co ma czerwono-bordowe kłosy to Pennisetum setaceum 'Rubrum' - dośc wrażliwa podobno na zimno, stąd wylądowała juz u mnie w garażu.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciachnęłam swoje trzy wierzby ale nie pomyślałam o zdjęciach.Ula,też myślałam o tym śniegu na wierzbie i ewentualnych skutkach.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

No to ostudziłaś moje zapędy na tę rozplenicę, bo o nią mi chodziło, już mam taką jedną, którą trzeba wykopywać na zimę :)
A co do tych świeżo zakupionych krzewów, to sadź smiało, nic im nie będzie. Ja też jeszcze czekam na sosny, które mają nadejść i będę je sadzić pewnie już w listopadzie. A w tamtym roku sadziłam mniej więcej o tej porze wielkie iglaki i liściaste i to nie z doniczek, ale wykopywane z gruntu, wszystko się przyjęło.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Anetka
Ja dzisiaj znowu biegałam z przyczajuchą po ogrodzie , bo przesadzałam rośliny i kukała czy ktoś mi nie pokaże palcem puk puk w czoło:) Na domiar tego w mrzawce z nogami oplepionymi błotem niemalże po kostki :) Ale wykonałam sporo pracy i mimo zmęczenia jestem zadowolona :)To forum zmienia moją osobowość zaczynam być zazdrosna .Masz masę ślicznych roślin o których mogę tylko pomarzyć:) Nie wspomnę już o pięknym równinnym terenie twojego ogrodu .
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to chyba przekonałyście mnie, dziewczyny, że można sadzić i teraz.
oto moje zakupy ( a miało już nic nie być w tym roku ;:14 ): ale- sami powiedzcie- czy za 20 złoty nie warto było kupić i drzewko, i dwie trzmieliny, i 2 forsycje "maluchy"? a jeszcze były po 1 zł. tawułki "gold princes" i wrzosty- też za 1 zł. i to całkiem ładne, dość duże!
Obrazek
Obrazek

a to przygotowujący się chyba do kwitnienia rh
Obrazek

hortensja w jesiennej szacie
Obrazek
klon
Obrazek

a pięciornik kwitnie
Obrazek
powojnik też (błękitny anioł)
Obrazek

Obrazek

pięknotka traci liście, ale kulki nadal są fioletowe
Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a teraz sesja fotograficzna mojej dzisiejszej pracy :wink:

wierzba przed cięciem
Obrazek

w trakcie (połowa roboty za mną):
Obrazek

i po...
Obrazek

oczywiście docelowo (czyli na wiosnę) będzie miała o wiele krótsze pędy, ale na "teraz" chyba może być.
a oto inne wierzby, niecięte jeszcze ( i w takiej postaci dotrwaja do wiosny)- dzis takie widziałam po 3 zł. w casto.
Obrazek

No i jeszcze fotka mojej lawendy
Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwonaxp pisze:Witaj Anetka
Ja dzisiaj znowu biegałam z przyczajuchą po ogrodzie , bo przesadzałam rośliny i kukała czy ktoś mi nie pokaże palcem puk puk w czoło:) Na domiar tego w mrzawce z nogami oplepionymi błotem niemalże po kostki :) Ale wykonałam sporo pracy i mimo zmęczenia jestem zadowolona :)To forum zmienia moją osobowość zaczynam być zazdrosna .Masz masę ślicznych roślin o których mogę tylko pomarzyć:) Nie wspomnę już o pięknym równinnym terenie twojego ogrodu .
A ja innym zazdroszczę pagórków w ogrodzie :lol:

Wyobrażam soibe ciebie w czasie pracy. :heja Mnie takie widoki nie rażą :lol:
Tobie zmienia osobowość, a ja... o mało nie spaliłam obiadu :oops: tak się wczytywałam w różne wątki :? W porę wyczułam lekki swąd :shock: i - chodu do kuchni!!!!
Rodzinka wróciła ze spaceru wygłodniała i tak uratowałam honor gospodyni :heja
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Skorzystasz z mojej rady bądź nie, ale zastanów się, czy nie lepiej byłoby chlasnąć tę hakuro bardziej? Ona zacznie wypuszczać nowe pędy u końca tych obciętych, więc zagęści się tak trochę nie tam, gdzie trzeba, gdybyś przycięła bardziej, zagęściłaby się tak od środka i potem trochę znów przyciąć i byłoby super, ja ze swoją tak robię, ona tak szybko odrasta, niech Ci nie będzie szkoda, a uzyskasz fajny pokrój.
Mam jeszcze pytanie do Iwony, co to jest "przyczajucha"? :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto- ja swoją ciacham tak mocno wczesna wiosnąi ze 2 razy w sezonie, więc jest dośc gęsta. Zasugerowałam się tym, że teraz ona już nie wypuści nowych przyrostów, więc ja skróciłam o połowę,a wiosną- jak zwykle przytnę ja ok 15 cm od szczepienia. Dobrze myślę?

A ta Przyczajucha to pewnie bieganie na wpół zgiętej Iwony po ogrodzie z roślinami pod pachą :lol: :lol: :lol:
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Przepiękny ogród :)
Widzę że dzisiaj też pracowałaś w ogrodzie :) Ojć, muszę jutro przyciąć moją wierzbę Hakuro bo dziś zapomniałem :roll:
Miłego wieczorku ;:6
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się wam przyznać, że to cięcie to tylko wasza zasługa- ja bym się obawiała o tej porze ciąć- aletu widzę wielu śmiałków i to dodatkowo dośwaidczonych, więc cóż ja? Posłusznie się wsłuchuję :roll: i polecenia wykonuję :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”