Trawom ciągle się przyglądam...i na razie nie mogę się zdecydować

Do szatkowania kapusty na kiszoną używamy urządzenia o nazwie hebel .Nie wiem ,czy wszędzie się to tak nazywa ,czy to tylko taka nasza nazwa regionalna.Co roku kisimy około 100 kg. kapusty ,więc jest co robić .Robię to razem z rodzicami ,a więc na 2 rodziny .eus pisze:Jolu - ale u ciebie 7 porcji było i jeszcze szatkowanie kapusty na kiszoną czeka![]()
![]()
a u mnie tylko 2/3 porcji i dzisiaj tyle samo
to z czym tu do szatkownicy
![]()
A ja zrobiłam taką samą sałatkę tyle że kapustę dałam .....czerwonąPola42 pisze:Jolu, ta kapusta ma być biała, surowa w główce ?JolantaGraj pisze: 3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za dlługo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły .